Onderhoud

Zo'n 70 medewerkers zorgen er elke dag voor dat de buitenruimte in Zaanstad veilig en schoon is. Op deze pagina lees je alles over onderhoud in het groen.

Teamindeling

In Zaanstad werken we met verschillende teams. Zo heb je team groen en team grijs. 

Team groen snoeit al het groen, maait het gras en wiedt onkruid.

Team grijs veegt de straten, wiedt onkruid op de stoepen en straten, daarnaast worden de vuilnisbakken geleegd en kleine reparaties uitgevoerd aan bankjes en bruggen. 

Meer over team grijs kun je op een andere pagina lezen via onderstaande knop.

Meer lezen over team grijs

Beeldbestek

Veel gemeenten in Nederland beheren de openbare ruimte met een beeldbestek. Aan de hand van een vastgesteld beeldkwaliteitsniveau is bepaald waaraan het beeld van de openbare ruimte moet voldoen. Een beeldbestek kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld gazons, onkruidbeheersing in plantsoenen en zwerfafval in het groen.

Bij een beeldbestek kan er onderscheid gemaakt worden uit verschillende beeldkwaliteitsniveaus. De meest toegepaste beeldkwaliteitsniveaus bestaan op basis van niveau A+, A, B, C of D. Een A+-niveau wil zeggen dat het beeldkwaliteitsniveau zeer hoog is. Niveau D betekent dat het beeldkwaliteitsniveau zeer laag is. Bij iedere beeldkwaliteitsniveau hoort een bepaald beeld en beschrijving waaraan het beeld moet voldoen. Hieronder zie je een voorbeeld van zwerfafval in het groen.

Afbeelding van beeldbestek zwerfafval in het groen

Klik op de foto voor een grotere weergave.

Groen om de monumenten

Het groen rondom de herdenkingsmonumenten worden het hele jaar door onderhouden. Regelmatig wordt dit groen ook opnieuw beplant afhankelijk van het seizoen.

Wijkonderhoud

Je kent ze misschien wel, de medewerkers van de wijkonderhoudsploeg. Zij vegen de straten en stoepen, verwijderen het onkruid, schoffelen de plantvakken, snoeien de bomen en struiken, legen de prullen- en hondenpoepbakken, verwijderen dumpingen en maaien het gras.

Groen per seizoen

Lente- voorjaarssnoei  Om ervoor te zorgen dat de planten in Zaanstad mooi bloeien wordt er in het voorjaar uitgebreid gesnoeid. De voorjaarssnoei begint rond 15 maart, dit is ook de broedperiode van de vogels dus hier houden we extra rekening mee. 

Zomer - schoffelen  Om ervoor te zorgen dat bloemen en planten goed kunnen groeien in de boomspiegels en plantenbakken moet er in de droge periode regelmatig geschoffeld worden. Een behoorlijke klus, in Zaanstad staan namelijk zo'n 12.000 boomspiegels die onderhouden moeten worden.

Herfst - bladperiode  In de herfst zijn de onderhoudsploegen druk bezig met het opruimen van al het bladafval en het plaatsen en legen van bladkorven. Wil jij ook een bladkorf in je straat? Bekijk dan onze pagina over bladkorven om te zien hoe je er eentje aan kan vragen.

Winter - wintersnoei In de winter snoeien we van januari tot ongeveer 1 maart. Dit doen we omdat alle blaadjes dan gevallen zijn en we dan goed de structuren van de takken kunnen zien. Met deze snoei zorgen we ervoor dat heesters en struiken goed door kunnen groeien.Artikel in de krant

Begin november 2020 zijn twee collega's van ons geïnterviewd voor het Noord Hollands Dagblad.

In dit artikel vertellen we over het groen in Zaanstad en waarom sommige keuzes worden gemaakt!

Je kunt het artikel hier lezen: 

Filmpjes werkzaamheden

Snoeien


Meer lezen over snoeien

Grasmaaien


Meer lezen over grasmaaienHoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl