Onderhoud

Zo'n 70 medewerkers zorgen er elke dag voor dat de buitenruimte in Zaanstad veilig en schoon is. Op deze pagina lees je alles over onderhoud in het groen.

Teamindeling

In Zaanstad werken we met verschillende teams. Zo heb je team groen en team grijs. 

Team groen snoeit al het groen, maait het gras en wiedt onkruid.

Team grijs veegt de straten, wiedt onkruid op de stoepen en straten, daarnaast worden de vuilnisbakken geleegd en kleine reparaties uitgevoerd aan bankjes en bruggen. 

Meer over team grijs kun je op een andere pagina lezen via onderstaande knop.

Meer lezen over team grijs

Groen per seizoen

Lente- voorjaarssnoei  Om ervoor te zorgen dat de planten in Zaanstad groeien zoals in het ontwerp is afgestemd wordt er in het voorjaar uitgebreid gesnoeid. Een behoorlijke klus waarbij vakkennis erg belangrijk is, elk wijkteam heeft dan ook zijn eigen groenspecialisten. Zo zorgen we ervoor dat de bomen en struiken veilig blijven en het groen klaar is voor de toekomst

Zomer - schoffelen  Om ervoor te zorgen dat bloemen en planten goed kunnen groeien in de boomspiegels en plantenbakken moet er in de droge periode regelmatig geschoffeld worden. Een behoorlijke klus, in Zaanstad staan namelijk zo'n 12.000 boomspiegels die onderhouden moeten worden.

Herfst - bladperiode  In de herfst zijn de onderhoudsploegen druk bezig met het opruimen van al het bladafval en het plaatsen en legen van bladkorven. Wil jij ook een bladkorf in je straat? Bekijk dan onze pagina over bladkorven om te zien hoe je er eentje aan kan vragen.

Grasmaaien

Gras wordt van april tot november tussen de 1 keer en de 26 keer per jaar gemaaid. Dit hangt af van het soort gras en van hoe snel het gras groeit. De gemeente maait 350 hectare gras, dat is ongeveer 425 voetbalvelden bij elkaar!

We hebben ook een filmpje gemaakt over grasmaaien, wil je meer lezen of dit bekijken? Klik op onderstaande knop!

Meer lezen over grasmaaien

Beeldbestek

Veel gemeenten in Nederland beheren de openbare ruimte met een beeldbestek. Aan de hand van een vastgesteld beeldkwaliteitsniveau is bepaald waaraan het beeld van de openbare ruimte moet voldoen. Een beeldbestek kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld gazons, onkruidbeheersing in plantsoenen en zwerfafval in het groen.

Bij een beeldbestek kan er onderscheid gemaakt worden uit verschillende beeldkwaliteitsniveaus. De meest toegepaste beeldkwaliteitsniveaus bestaan op basis van niveau A+, A, B, C of D. Een A+-niveau wil zeggen dat het beeldkwaliteitsniveau zeer hoog is. Niveau D betekent dat het beeldkwaliteitsniveau zeer laag is. Bij iedere beeldkwaliteitsniveau hoort een bepaald beeld en beschrijving waaraan het beeld moet voldoen. Hieronder zie je een voorbeeld van zwerfafval in het groen.

Afbeelding van beeldbestek zwerfafval in het groen

Klik op de foto voor een grotere weergave.


Hoog contrast
Ga naar Zaanstad.nl