Onderhoud

Zo'n 70 medewerkers zorgen er elke dag voor dat de buitenruimte in Zaanstad veilig en schoon is. Op deze pagina lees je hoe we de straten onderhouden.

Teamindeling

In Zaanstad werken we met verschillende teams. Zo heb je team grijs en team groen.

Team grijs veegt de straten, wiedt onkruid op de stoepen en straten, daarnaast worden de vuilnisbakken geleegd en kleine reparaties uitgevoerd aan bankjes en bruggen.  

Team groen snoeit al het groen, maait het gras en wiedt het onkruid.

Meer over team groen kun je op een andere pagina lezen via onderstaande knop.

Meer lezen over team groen

Onkruid langs de gevels

We verwijderen onkruid niet meer de eerste 30 cm vanaf de gevel en erfafscheidingen. Dit doen we niet meer om schade te voorkomen aan eigendommen. Deze eerste 30 cm is de verantwoordelijkheid van de inwoner of eigenaar.


Team Grijs

Team grijs veegt de straten, wiedt onkruid op de stoepen en straten, daarnaast worden de vuilnisbakken geleegd en kleine reparaties uitgevoerd aan bankjes en bruggen. In de winter houdt het onderhoudsteam zich ook bezig met het strooien bij gladheid. Zo zorgen zij ervoor dat de wegen veilig en begaanbaar blijven.



Beeldbestek

Veel gemeenten in Nederland beheren de openbare ruimte met een beeldbestek. Aan de hand van een vastgesteld beeldkwaliteitsniveau is bepaald waaraan het beeld van de openbare ruimte moet voldoen. Een beeldbestek kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld onkruidbeheersing op straat.

Bij een beeldbestek kan er onderscheid gemaakt worden uit verschillende beeldkwaliteitsniveaus. De meest toegepaste beeldkwaliteitsniveaus bestaan op basis van niveau A+, A, B, C of D. Een A+-niveau wil zeggen dat het beeldkwaliteitsniveau zeer hoog is. Niveau D betekent dat het beeldkwaliteitsniveau zeer laag is. Bij iedere beeldkwaliteitsniveau hoort een bepaald beeld en beschrijving waaraan het beeld moet voldoen. Hieronder zie je een voorbeeld van onkruid tussen de klinkers.

Afbeelding van beeldbestek niveaus onkruid tussen klinkers.

Klik op de foto voor een grotere weergave.

Verhalen van de mensen zelf

Binnen elk team zijn er vaste wijkvegers, de verhalen van twee van deze mannen lees je hier onder.

Evert (60)

'Staat dat ding nog aan? Mensen van binnen de gemeente ga eens mee naar buiten, dan zie je hoe het op de straat is!'

 Evert  Treffers  heeft hier in Zaanstad zijn vrouw leren kennen. Na jarenlang gewerkt te hebben als vrachtwagenchauffeur stuurde hij een open sollicitatie naar de gemeente. 'Ik werd gelijk aangenomen. Ze hadden mensen nodig in het afval'.   Dat is inmiddels bijna 30 jaar geleden en Evert zit nog steeds in het afval maar inmiddels in Zuid op de veegwagen.

Evert vertel, wat is het leukste wat je bij de gemeente Zaanstad hebt gedaan? 

"Het alleenstaande ouderproject, hierbij werden alleenstaande ouders (vooral moeders) opgeroepen om iets te doen voor hun uitkering." Lachend voegt hij er aan toe: "Ik zie je denken, maar nee dit ging niet alleen om de vrouwen. Het was behoorlijk sneu, die vrouwen zaten vaak in een uitzichtloze situatie,  jarenlang alleen in hun flatje. Op een gegeven moment heb je dan alle tv-programma’s wel gezien. Dankzij dit project gingen ze weer aan het werk. We maakten samen speeltuinen schoon. Tussen de vrouwen onderling klikte het ook goed, ze werden vrienden en gingen samen naar het zwembad en andere leuke dingen doen. Een vreselijk leuk project omdat ik mensen echt zag opbloeien en een aantal vrouwen ook daadwerkelijk weer aan het werk kwamen!"

 Nu werkt Evert op de veegwagen. “Ik wilde het zelf. Weet je wat het is,  alles blijft veranderen en daar word je ook weleens moe van. Ik ben nu weer terug op mijn karretje, ik ben er geschikt voor.  Een goede veger moet zelfdiscipline en een hoop zelfinzicht hebben. Dat heb ik na al die jaren wel geleerd. Ik spreek met veel bewoners dat is ook een tic van me. Soms is het een immense rotzooi in buurten dan ben ik benieuwd hoe mensen erover denken, ik praat graag met ze.  Als iemand troep op straat gooit spreek ik hem ook aan. Dat is ook een van mijn doelstellingen:  mensen een beetje bewustwording bijbrengen. Die energie houd ik er altijd in!" 

Onne (61)

'Ik ben een echte vuilnisman’.


Onne Bouwman houdt al zeven jaar de wijk schoon in Poelenburg. Wat hij er zo leuk aan vind? “Iedereen kent me, de mensen komen een praatje maken en vertellen me wat er speelt in de wijk, soms kan je wat voor ze regelen, ze komen mij toch als eerste tegen.”

Ik ben ooit begonnen in de fabriek. Zo ging dat in die tijd, ik had geen zin om te leren en wilde geld verdienen. Na een aantal jaar in de fabriek kon ik aan de slag als leerling glazenwasser. Je kan je het bijna niet voorstellen maar dat was destijds een hartstikke goed betaald baantje. In de fabriek verdiende ik 75 gulden per week en als glazenwasser 140! Je kan je voorstellen hoe blij ik daarmee was. Daarna heb ik van alles gedaan. Zo ben ik drie jaar lang taxichauffeur geweest. Dit vond ik heerlijk de verre ritten, het contact met de mensen en ik was lekker eigen baas. Het was helaas geen vetpot dus ging ik op zoek naar wat anders. Ik dacht bij mezelf ik wil wel mijn gezin kunnen onderhouden. 

In 1985 kwam ik via mijn zwager, die al voor Zaanstad werkte als vuilnisman, in contact met de gemeente. Er was nog een open vacature voor vuilnisman. Ik werd gelijk aangenomen, want ik had een groot rijbewijs. Al snel werd ik het manusje van alles. Van vuilnisman, tot de milieustraat en zelfs de receptie op kantoor. Tegenwoordig zorg ik er als handveger voor dat de prullenbakken geleegd worden, het glas van de weg wordt gehaald, klachten worden weggewerkt en de kinderen in een schone speelplaats kunnen spelen. 

 In de jaren dat ik bij Zaanstad werk is er veel veranderd, maar dat is ook logisch. Vroeger deed je als veger alles, je was echt de ogen en oren van de wijk. Tegenwoordig zijn er ook gebiedsbeheerders die bewoners helpen met hun klachten, dit vind ik soms wel jammer. De tijden zijn veranderd maar ik geniet nog steeds van mijn werk. Als je werk niet meer bevalt, dan gaat het niet goed komen. Toch denk ik altijd nog met het meeste plezier terug aan die eerste jaren bij Zaanstad. Dat waren de mooiste jaren van mijn leven.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl