Bladkorven

Hier lees je alles over de bladkorven die de gemeente elk jaar plaatst om bladafval kwijt te kunnen.

Bladkorven zijn grote manden van gevlochten riet of draad. In Zaanstad gebruiken we korven van draad. We zetten bladkorven in om het opruimen van gevallen blad gemakkelijker te maken. In de stad staan ongeveer 300 korven verspreid. Hier kan bladafval van de straat en uit de tuinen van mensen worden verzameld.

Wanneer staan de korven er?

Binnenkort worden de bladkorven geplaatst. Deze worden wekelijks geleegd. De korven worden rond half december, als de bomen niet meer uitvallen en geen blad meer geven, weer verwijderd. 

Waar staan de korven?

De gemeente plaatst de korven niet overal, meestal komen ze weer op dezelfde plek als vorig jaar. We moeten rekening houden met verschillende zaken als we de bladkorven gaan plaatsen:

  • straten met gemeentebomen waar overlast van bladeren wordt ervaren als bladeren in de voortuinen of stoep waaien
  • een veilige plaats, bewoners moeten de bladkorf veilig kunnen gebruiken en de bladkorf moet veilig geleegd kunnen worden
  • niet onder bomen of lantaarnpalen omdat de bladkorven dan niet geleegd kunnen worden
  • niet op een grasveld of plantsoen vanwege eventuele beschadigingen

De bladkorven komen in 2023 op de plekken te staan zoals vermeld in het overzicht. Dit overzicht is te vinden via de onderstaande knop.

Locatielijst bladkorven 2023


Help ons mee

Door bladafval wat in de straat ligt het verwijderen en in de bladkorf te gooien, helpen bewoners ook om de putten schoon te houden. Op deze manier kan het water beter weg en ontstaan er dus minder plassen. Door bladafval op te ruimen ontstaan er ook minder gladde plekken.

In de bladkorven mag alleen bladafval. Er mag dus geen snoeiafval in zoals takken, stronken of onkruid. Ook mag ander afval zoals restafval of plastic er niet in. De korven worden volgens een rooster geleegd. Als de korf eerder vol is, dan kun je hier melding van maken.

Wat gebeurt er met het blad?

Het opgehaalde blad gaan we vervolgens verwerken tot compost. Deze compost gebruiken we in het voorjaar weer voor de grasvelden. Zo maken we dus goed gebruik van al het blad wat bewoners in de bladkorven kunnen gooien.

Bladdepots

In verschillende wijken zijn tijdelijke bladdepots (stortplaatsen). Het gebruik van de bladdepots verkort de rijtijden van de veegmachine. Soms ligt er dan een aantal dagen een hoop blad in de wijk, dat kan tijdelijk wat overlast geven. In principe worden de depots regelmatig opgeruimd. De depots zullen, afhankelijk van het vallen van de bladeren, tot het einde van het jaar blijven staan. De bladdepots staan in:

  1.  Assendelft, Hornlaan
  2.  Koog aan de Zaan, Verzetstraat (keerlus)
  3.  Krommenie, Steunpunt Noord (Serooskerkestraat 76)
  4.  Zaandam, Houtveldweg ter hoogte van Westenwindpad (onder hoogspanningsmasten)
  5.  Zaandam, IJdoorn - Zuiderzee (parkeerplaats)
  6.  Zaandam, Dovenetelweg ter hoogte van nr. 116 (bij garageboxen)
  7.  Zaandam, Poelenburgstraat (ter hoogte van Clusiusstraat) 
  8.  Zaandijk,  Willem Dreeslaan 97
  9. Zaandijk, Wezelstraat 15 (parkeerplaats Sportcentrum)




Bladkorf aanvragen            

                                                                                                                    Als je een bladkorf wil aanvragen, dan kun je een melding maken onder de categorie Groen en (speel-) voorzieningen.

Als een korf vrijkomt omdat de bomen in een wijk hun blad kwijt zijn, kunnen we een korf misschien verplaatsen.  Je aanvraag komt dan op een lijst. Als er een bladkorf vrijkomt, dan hebben locaties op de wachtlijst voorrang.

Melding maken

Foto van kinderen die spelen in bladerhoop

Foto van een bladkorf die geleegd wordt door de gemeente.

Foto van een bladkorf die geleegd wordt




Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl