Snoeien

Snoeien kent 2 delen. Het beleidsgedeelte en het uitvoeringsdeel. Op deze pagina leggen we hier meer over uit.

Het groen-team van Wijkbeheer & Onderhoud controleert ieder jaar al het groen in Zaanstad. Als het nodig is snoeien we de heestervakken en planten. 

Snoeien kent 2 delen. Zo hebben we het beleidsgedeelte, dit betekent dat we van te voren bedenken hoe we met het snoeien van het groen omgaan. Aan de andere kant heb je het uitvoeringsdeel. Dit zijn de medewerkers van de gemeente die daadwerkelijk naar buiten gaan om te gaan snoeien. 

Hart voor de natuur

De gemeente beheert het groen zorgvuldig met hart voor de natuur. Zo is er oog voor wettelijk beschermde natuurwaarden en wordt rekening gehouden met verblijfplaatsen van vogels, egels of vleermuizen. 

Biodiversiteit

Na het snoeien worden de takken gesnipperd. Om de biodiversiteit te verbeteren laten we waar het kan de takken liggen op takkenrillen.

De voordelen van een takkenril

  • Gemakkelijke manier om jouw snoeihout te verwerken;
  • Natuurlijke afsluiting in de tuin of van de tuin;
  • Voor vogels en zoogdieren biedt een takkenril een goede nest-,  voedsel- en schuilgelegenheid;
  • Amfibieën en reptielen vinden er een plek om te overwinteren;
  • Ook paddenstoelen, varens en andere plantensoorten vinden er een uitstekend onderkomen;
  • Zelfs enkele vlindersoorten zetten hun eitjes af op dood hout;
  • Heel veel insecten maken gebruik van de beschermde plekjes in de takkenril om te schuilen.



Waarom wordt er gesnoeid?

Regelmatig snoeit de gemeente de heesters en het bosplantsoen. Door regelmatig snoeien blijft het groen in vorm, behoudt het de sierwaarde en krijgen andere bomen en struiken meer ruimte en licht. Ook voor de veiligheid kan het van belang zijn dat er gesnoeid wordt. Overhangende takken over het trottoir, fietspad of de weg worden verwijderd.

Groen herstelt snel

Het onderhoud is nodig om heesters en bosplantsoen gezond en gevarieerd te houden. Zo moeten we soms de heesters snoeien, om ze te ‘verjongen’.  Direct na het snoeien ziet de beplanting er wat kaal uit. Regelmatig laten bewoners weten dat ze dit erg jammer vinden want een groene omgeving heeft meer uitstraling. Het herstel van het groen gaat gelukkig snel!

Snoeien heesters

Heesters worden meestal tussen november en maart, gesnoeid. Dat zijn struiken met een verhoogde sierwaarde. Als deze struiken door zacht winterweer al vroeg in de knop staan passen we de snoeiplannen daar op aan.

Snoeien bosplantsoenen

In de winterperiode voert de gemeente onderhoud uit aan de bosplantsoenen. Dat zijn groenstroken met een natuurlijk en bosachtig karakter met bomen, struiken en kruiden. 

Snoeien in het voorjaar

In het voorjaar worden de vlinderstruiken, hortensia's en rozen gesnoeid. Hiermee zorgen we dat de struik weer opnieuw uitloopt en bloeit.


Waarmee wordt er gesnoeid?

In Zaanstad snoeien we over het algemeen met de motorkettingzaag. Dit doen we omdat we dan zo snel mogelijk kunnen werken, maar ook om de snoeiwonden zo netjes mogelijk te maken. Hierbij moeten we vooral letten op veilige omstandigheden, zowel voor onszelf als voor mensen die langskomen.

Kijk onderstaand filmpje over het snoeien van de heesters en struiken in Zaanstad.


Snoeien hagen

Het onderhoud van machinaal knippen van hagen binnen Zaanstad doen we in twee periode binnen het jaar.

Deze hagen worden als weg begeleiding en of afscheiding tussen wegdek , fietspaden en vent wegen gebruikt. Hagen die machinaal worden geknipt staan vooral langs hoofdwegen.

Na 21 juni starten wij onze eerste ronde hagen knippen, omdat dan de langste dag is geweest en de groei hierna minder wordt. Vanaf eind oktober beginnen we met de tweede ronde. De groei is dan voorbij waardoor de hagen strak de winter in gaan. De hagen in de woonwijken die machinaal slecht bereikbaar zijn knippen de wijkteams met de hand, dit houd in met een motorische of accu heggenschaar.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl