Snoeien

Snoeien kent 2 delen. Het beleidsgedeelte en het uitvoeringsdeel. Op deze pagina leggen we hier meer over uit.

Het groen-team van Wijkbeheer & Onderhoud controleert ieder jaar al het groen in Zaanstad. Als het nodig is snoeien we de heestervakken en planten. 

Snoeien kent 2 delen. Zo hebben we het beleidsgedeelte, dit betekent dat we van te voren bedenken hoe we met het snoeien van het groen omgaan. Aan de andere kant heb je het uitvoeringsdeel. Dit zijn de jongens die daadwerkelijk naar buiten gaan om te gaan snoeien.

Snoeibeleid

De gemeente wil de natuur en de biodiversiteit zoveel mogelijk zijn gang laten gaan. Dit zijn bijvoorbeeld mooie broedgelegenheden voor vogels en schuilplekken voor egels of andere dieren.

De gemeente legt de focus vooral op het snoeien van de randen langs de beplanting, zodat de paden goed begaanbaar blijven voor wandelaars.


Wanneer wordt er gesnoeid?

We snoeien in Zaanstad in de periode van januari tot 1 maart. Rond 1 maart stoppen we omdat we dan dicht bij het broedseizoen van de vogels komen. Daar proberen we goed rekening mee te houden.

De snoeiperiode van januari tot maart noemen we de 'wintersnoei'.  In de winter is van de bladverliezende bomen en heesters de structuur van de takken goed te zien. Deze snoei is bedoeld voor de langere termijn om de struiken, bomen en groenvakken in stand te houden.

Vanaf 15 maart begint de voorjaarssnoei, dit is een ander soort snoei omdat we hier focussen op het bloei van heesters en struiken. We snoeien dan voornamelijk de vlinderstruiken en hortensia's.

Gedurende de zomer snoeien we nog randen, kanten en hagen dit om de doorgang van de paden te behouden. Dit doen we over het algemeen na 21 juni. Dan zijn de meeste struiken uitgebloeid.

Daarnaast verzamelen we meldingen van bewoners en controleren we zelf alle plantvakken of deze nog voldoen aan het gekozen beleid.


Waarmee wordt er gesnoeid?

In Zaanstad snoeien we over het algemeen de motorkettingzaag om de snoeiwonden zo netjes mogelijk te maken, hierbij moeten we vooral letten op veilige omstandigheden.

Kijk onderstaand filmpje over het snoeien van de heesters en struiken in Zaanstad.
Hoog contrast
Ga naar Zaanstad.nl