Nieuws

Werkzaamheden in Assendelft: Reint Laan Jr. Brug en fietspad Noorderveenweg

 
25 november 2021

De Reint Laan Jr. Brug in Assendelft krijgt een opknapbeurt. De brug krijgt onder andere een nieuwe besturingsinstallatie. In combinatie met de werkzaamheden aan de Reint Laan Jr. Brug vervangt de gemeente ook het asfalt van het fietspad parallel aan de Noorderveenweg in Assendelft (S154). De Reint Laan Jr. Brug en de Noorderveenweg zijn daardoor niet toegankelijk voor auto- en fietsverkeer van 29 november 7:00 uur t/m 11 december 6:00 uur. Fietsers kunnen in de periode niet over de brug heen, maar wel onder de brug door.

Lees meer

Op deze afbeelding zie je de Reint Laan Jr. Brug in Assendelft

Een aantrekkelijker (winkel)gebied door verkeersaanpassingen Zaanbocht


25 november 2021
De gemeente past de verkeerssituatie bij de Zaanbocht aan om het winkelgebied aantrekkelijker en veiliger te maken voor bezoekers en terrassen aan de Zaan mogelijk te houden. Het kruispunt Stationsstraat-Zaanbocht krijgt een andere inrichting, er komen verkeersplateaus en de parkeervakken worden aangepast. De maximale snelheid blijft 30km/u. De komende maanden laat Zaanstad al een deel van de werkzaamheden uitvoeren. De Zaanbocht valt onder het Perspectief MAAK Noord: het plan om Zaanstad Noord mooier, duurzamer en leefbaarder te maken.

Lees meer

Op deze afbeelding zie je een deel van de Zaanbocht en een wandelaar met de fiets aan de hand

Groenere Zaanse schoolpleinen: kansen voor natuur en onderwijs


16 november 2021
Een van de ambities uit het Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie is het vergroenen van schoolpleinen. Wethouder Klimaatadaptatie Wessel Breunesse: ‘We moeten ons aanpassen aan het veranderend klimaat met extreem weer zoals hitte en wateroverlast. Zo houden we de stad gezond en leefbaar. Groenere schoolpleinen zijn koeler en kunnen meer water bergen. Eind 2020 gaven vertegenwoordigers van de Zaanse basisscholen tijdens de klimaattafel ‘Klimaatadaptatie en groen’ aan dat ze behoefte hebben aan ondersteuning bij en informatie over het vergroenen van hun schoolpleinen. Samen met Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) gaan we met de scholen onderzoeken wat zij daarvoor nodig hebben.’ Gemeente Zaanstad stelt per school €2.500 beschikbaar voor het planten van bomen op schoolpleinen.

Lees meer

Op deze foto zie je een boomspecialist een boom planten samen met kinderen van een basisschool

Strooiploegen in de startblokken


2 november 2021
Binnenkort zijn de dagen korter en de nachten kouder. Dan neemt de kans op wintergladheid toe. De strooiploegen staan dan ook alweer in de startblokken, om als dat nodig is tijdens het gladheidseizoen de weg op te gaan. Het gladheidseizoen loopt vanaf 1 november tot half april. Wist je dat we bij winterse omstandigheden bijna 400 kilometer weg en meer dan 600 bruggen aanpakken om de gladheid te lijf te gaan?

Lees meer

Op deze foto zie je een strooiwagen

Onthulling 45 struikelstenen in Zaanstad: gedenktekens voor Zaans-Joodse inwoners

20 oktober 2021
Op 25, 26 en 27 oktober en op 1 en 2 november aanstaande worden in Zaandam en Koog aan de Zaan 45 struikelstenen onthuld. Door de coronapandemie konden de voorgenomen onthullingen van struikelstenen in 2020 en voorjaar 2021 niet doorgaan. Nu is het weer mogelijk. Tijdens een korte ceremonie worden de namen en levensgeschiedenissen voorgelezen van de mensen voor wie een steen onthuld wordt. Daarna wordt het zand weggeveegd en kan een steentje – bloemen worden nooit gelegd op Joodse ‘graven’ – bij de struikelstenen worden gelegd.

Lees meer

Op deze foto zie je zeven al bestaande struikelstenen in Zaanstad

Nieuw maaibeleid op komst: naar een natuurvriendelijker en biodivers maaibeheer

11 oktober 2021
Zaanstad komt met een nieuw maaibeleid om de biodiversiteit in de gemeente te vergroten. Er is landelijk een sterke afname van biodiversiteit door bevolkingsgroei, intensivering van de landbouw en toenemende verstedelijking. Wethouder Openbare Ruimte, Gerard Slegers: “De terugloop van de verschillende soorten planten en dieren in Nederland is alarmerend. Daarom is het zo belangrijk om ons maaibeleid daarop aan te passen. Dat doen we om de insectenpopulatie – die een belangrijke rol speelt in onze voedselvoorziening – zoveel mogelijk in stand te houden. Ook in onze stedelijke omgeving kunnen we helpen om de biodiversiteit te versterken, onder andere door de manier waarop we de openbare ruimte beheren.”

Lees meer

Op deze foto zijn drie maaitractoren te zien

Klimaatvriendelijke tuin in Zaandam is nu open voor iedereen


5 oktober 2021
Hoe kunnen we het regenwater na extreme buien zo opvangen dat het geen overlast geeft? Dat kun je nu zelf zien in de klimaatvriendelijke tuin aan de Slachthuisstraat in Zaandam. Wethouder Gerard Slegers (Openbare Ruimte) opende op donderdag 30 september deze Levende Tuin. De Levende Tuin is zestig vierkante meter groot. Hierin zijn verschillende technieken toegepast voor verkoeling en het opvangen van water. Om verschillende soorten insecten aan te trekken, zijn in de tuin onder andere vlinderstruiken geplant. In de tuin staan bakken met kruiden zoals basilicum, munt en bieslook. Deze kruiden mag je oogsten.

Lees meer

Bezoekers wandelen door de Levende Tuin aan de Slachthuisstraat

Deurhangers voor een obstakelvrij Zaanstad

23 september 2021
De Week van de Toegankelijkheid is dit jaar van 4 tot en met 8 oktober. In deze week vragen we extra aandacht voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Zij moeten net als iedereen mee kunnen doen in onze gemeente. Dit jaar staat de Week van de Toegankelijkheid in het teken van de actie Zaanstad Obstakelvrij. Op verschillende plekken in de gemeente, kun je die week zogenaamde hanglabels (deurhangers) tegenkomen. Hiermee willen wij het belang van een goede doorgang onder de aandacht brengen.

Lees meer

Op deze foto zie je het hanglabel dat onderdeel is van de actie Zaanstad Obstakelvrij

Actie Kinderen tegen Zwerfvuil succesvol afgerond


21 september 2021
In april startte de actie Kinderen tegen Zwerfvuil 2021. Een week lang gingen kinderen de straat op om zwerfafval te verzamelen. Onderdeel van deze week was een teken- en kleurwedstrijd. Alle kleurplaten en tekeningen zijn eind augustus getoond in het Zaans Natuur- en Milieucentrum. Van de drie mooiste tekeningen zijn elk drie afdrukken gemaakt, die op negen afvalbakken door de stad zijn geplaatst. 

Als afsluiting van de actie kwamen de prijswinnaars Feline, Isabel en Nynke nog één keer bij elkaar voor een gezamenlijke foto bij de afvalbak van Isabel. Natuurlijk stoppen de meiden niet met het ophalen van zwerfafval, maar voor dit jaar is de actie voorbij.

Wie leuke ideeën heeft voor een actie voor volgend jaar wordt van harte uitgenodigd deze op te sturen naar buitengewoon@zaanstad.nl.

Op deze foto's zie je de drie prijswinnaars bij de afvalbak van Isabel

Extra aandacht voor zwerfafval tijdens World Cleanup Day

16 september 2021
Aanstaande zaterdag is het World Cleanup Day. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven we de planeet een grote schoonmaakbeurt.  Het doel: het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval.  De aandacht voor afval is hard nodig, want ook in Zaanstad hebben we helaas vaak te maken met zwerfafval. Dat is de afgelopen tijd alleen nog maar meer geworden, bijvoorbeeld door rondslingerende mondkapjes  We doen ons best om elke dag zo veel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Doe je ook mee? Gebruik het zwerfafvalklepje!

Lees meer

Op deze afbeelding zie je een groep vrijwilligers die zwerfafval opruimt

De gemeente pakt onkruid stevig aan. Help je ook een handje mee?


15 september 2021
Tussen juni en september groeit veel onkruid tussen onder andere  de tegels en bloemperken in de openbare ruimte. Ook zorgt het soms voor overlast. Dit jaar zijn de weersomstandigheden voor het groeien van onkruid gunstig. Dankzij de grote hoeveelheden neerslag en vrij constante  temperaturen, groeit het extra hard. De gemeente werkt met man en macht om het onkruid te bestrijden.

Lees meer

Een medewerker van groenbeheer maait het gras

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl