Nieuws

Drie bomen geplaatst op het Stadhuisplein

22 november 2022

Wethouder Wessel Breunesse plaatste maandag 21 november drie bomen op het Stadhuisplein in Zaandam.

De drie bomen - valse christusdoorn of Gleditsia triacanthos - op het Stadhuisplein zijn niet in de grond geplant Ze hangen met metalen veren in een transparante constructie. Met een shovel zijn de bomen neergezet. Het Stadhuisplein is eigenlijk een dak. Hieronder bevindt zich onder andere het archief van het stadhuisgebouw. Het planten van bomen kon daarom daar niet.

Lees meer

Puzzelen bij rioolwerk

22 november 2022

De gemeente is in de wijk ‘t Kalf volop aan het werk. Nu zijn we aan de slag in de Meren- en Bekenbuurt. Hier richten we de openbare ruimte opnieuw in en vervangen we de riolering. In ‘t Kalf staan veel bomen waarmee we zorgvuldig willen omgaan. Wouter Sterenberg, toezichthouder Groen van de gemeente, vertelt hoe we dat doen.

Lees meer 

Impuls voor projecten klimaatadaptatie

10 november 2022

Zaanstad werkt aan diverse projecten om de leefomgeving aan te passen op het veranderende klimaat. Voor een aantal projecten hebben we een bijdrage gekregen van het Rijk uit de zogenaamde Impulsregeling Klimaatadaptatie.

Lees meer

Zet jij de bloemetjes met ons buiten?

2 november 2022

De grond rondom een boom noemen we de boomspiegel. Die bestaat nu nog vaak uit kale aarde. Maar in het voorjaar zijn ze een bloeiende eettafel voor vlinders en bijen. Zaanstad plant in elke wijk bloembollen in boomspiegels. Help je mee de bloemetjes buiten te zetten? Kom vanaf maandag 7 november langs en doe mee met onze wijkonderhoudsploeg. Je kan ook een gratis zakje bloembollen ophalen om in de boomspiegels in jouw eigen straat te planten. Wilco Mooij, groenbeheerder van de afdeling Wijkbeheer en Onderhoud, vertelt meer over deze actie.

Lees meer

Doe je ook mee met de volgende Zwerfafvalestafette?

14 oktober 2022

De eerstvolgende Zwerfafvalestafette is op zaterdag 15 oktober. Onze Zwerfafvalbrigade gaat dan aan de slag in Krommenie. De start is om 10.00 uur (inloop 9.45 uur) bij Buurtcentrum de Pelikaan, Kervelstraat 185A. De schoonmaakactie duurt tot 11.45 uur en sluiten we af met een lunch.

Lees meer

Foto: Ton Lentz

Doe mee aan de egeltelling

20 september 2022

Leven er egels in uw tuin? Op 24 en 25 september is de landelijke egeltelling. Geef het aantal egels door, ook als u er geen één tegenkomt in uw tuin. Dat levert ons belangrijke informatie op voor het Meetnet Biodiversiteit Zaanstad. Daarmee brengen we in kaart hoe het gesteld is met de Zaanse natuur.

Lees meer

Foto: Ger Tik (archief Landschap Noord Holland) 

Veranderingen in het begraven in Zaanstad

15 september 2022

Het is vanaf 1 januari 2023 mogelijk om het grafrecht op de drie grootste begraafplaatsen (Zaandam, Wormerveer Noord en Krommenie Blok) van Zaanstad voor onbepaalde tijd af te kopen. De begraafplaatsen zijn vanaf die datum ook langer open; van 9.00 uur tot zonsondergang, maar niet later dan 21.00 uur.

Lees meer

De Westzanerdijk krijgt een opknapbeurt

15 september 2022

De gemeente knapt de Westzanerdijk in Zaandam op. We gaan het asfalt tussen de Aris van Broekweg en de Ringweg vervangen. Ook pakken we de stoepen en de parkeervakken aan. De werkzaamheden duren tot eind februari 2023.

Lees meer

Nieuwe Fietsbrug Veenpolderdijk kan 50 jaar mee


14 september 2022

De gemeente vervangt de fietsbrug Veenpolderdijk langs de Communicatieweg-Oost. Dit is de brug vlakbij scouting Assendelft. Veel fietsers en voetgangers maken gebruik van deze brug tussen Westzaan en Assendelft. Vic Besnard, projectleider van het Ingenieursbureau van de gemeente Zaanstad, geeft uitleg over de werkzaamheden.

Lees meer

Judit Raa: 'ik geniet elke dag van mijn bijzondere boom'


30 augustus 2022

In Zaanstad staan veel bijzondere bomen. Daarvan staat een behoorlijk aantal op particulier terrein. Die bomen wil de gemeente ook graag in de toekomst behouden. U kunt een bijzondere boom voordragen voor de lijst van beschermde bomen. Bomen op die lijst mogen niet zomaar worden gekapt. Een oude esdoorn uit de tuin van Judit Raa uit Zaandam, is onlangs toegevoegd aan deze lijst. Zij is blij dat haar boom nu een beschermde status heeft.

Lees meer

Judit Raa is trots op haar boom

Tel mee in de natuur! Slangen en padden spotten

5 juli 2022

Zaanstad heeft een afwisselende natuur. Die willen we graag behouden en waar mogelijk vergroten. En om die biodiversiteit goed in kaart te brengen, is uw hulp hard nodig. Onze stadsecoloog gaat met vrijwilligers een paar keer per jaar de natuur in. Op 11 juli gaan ze in het Darwinpark in Zaandam aan de slag. U kunt nog meedoen!

Lees meer

Gemeente gaat afval in centrum te lijf met Stints


30 juni 2022

Zaanstad beschikt sinds deze week over twee nieuwe elektronische voertuigen, de Stints. Deze voertuigen gebruiken we om de openbare ruimte in het centrum netjes te houden. Zaanstad had in het verleden al Stints rijden in het centrum. De nieuw aangeschafte Stints voldoen aan de moderne veiligheidseisen en zijn voordat we ze inzetten, uitgebreid getest.

Lees meer

Karpers in Zaandam slachtoffer van virus


29 juni 2022

In de sloot naast de Ringweg in Zaandam stierven sinds enkele weken veel karpers. De vissen hapten eerst aan de oppervlakte naar adem , waarna ze stierven. Opvallend was dat alle andere vissoorten in deze sloot kerngezond rondzwommen. Dan moest er iets specifieks met de karpers aan de hand zijn. Onderzoek wijst uit dat de karpers stierven aan Carp Edema Virus (CEV). CEV is niet besmettelijk voor mensen. Alleen karpers zijn vatbaar.

Lees meer

Gemeente moet helaas drie zieke iepen kappen


22 juni 2022

Net zoals mensen kunnen bomen helaas ook ziek worden. Op de hoek van de Panneroodstraat en de Vrieschgroenstraat in Zaandam hebben onze boominspecteurs drie zieke iepen aangetroffen. Deze moeten worden gekapt vanwege de iepziekte.

Lees meer

Zwemmen? Check de kwaliteit van het zwemwater


16 juni 2022

De zomer staat voor de deur. Bent u van plan om lekker te gaan zwemmen in natuurwater? Check wel eerst de waterkwaliteit. In het Jagersveld meten we de waterkwaliteit. De actuele waterkwaliteit is goed. De gemeente Zaanstad houdt samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de zwemwaterkwaliteit op peil. Het Hoogheemraadschap controleert regelmatig op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën, zoals blauwalg of E.coli. 

Lees meer

Ringslangen, libellen of broedvogels spotten? Help een handje mee


1 juni 2022

Zaanstad heeft als het om natuur gaat veel te bieden. Onze gemeente staat onder meer bekend om zijn typische veenweidegebieden en het vele water. De vele planten- en diersoorten die in Zaanstad voorkomen, zorgen voor een afwisselende natuur. Wij willen graag weten hoe het met die dieren en planten gaat. Oftewel: we willen graag de Zaanse biodiversiteit in kaart brengen. Dat kunnen we niet alleen. We kunnen uw hulp als vrijwilliger daarbij goed gebruiken.

Lees meer

Storingen Prins Bernhardbrug lijken verholpen


18 mei 2022
Tussen juni en september groeit veel onkruid tussen onder andere  de tegels en bloemperken in de openbare ruimte. Ook zorgt het soms voor overlast. Dit jaar zijn de weersomstandigheden voor het groeien van onkruid gunstig. Dankzij de grote hoeveelheden neerslag en vrij constante  temperaturen, groeit het extra hard. De gemeente werkt met man en macht om het onkruid te bestrijden.

Het kan niemand zijn ontgaan: de Prins Bernhardbrug in Zaandam had te maken met storingen. De afgelopen dagen hebben we samen met een gespecialiseerd bedrijf hard gewerkt aan een oplossing. Het lijkt er op dat de storing nu is verholpen.

De brug is vanaf 18 mei weer in regulier gebruik en ook weer geopend voor al het scheepvaartverkeer. Als de brug opengaat, gebeurt dat voorlopig nog onder begeleiding van een monteur. Dat is in ieder geval op 18 mei het geval. Het kan zijn dat de brug bij het openen een ongewoon geluid maakt. Dit gaan we oplossen.

We hopen dat de problemen definitief verholpen zijn. Helaas kunnen we niet 100% uitsluiten dat we tijdens deze testfase toch nog aan de brug moeten werken. Wij doen er alles aan om eventuele hinder voor het scheepvaartverkeer en verkeer over de weg zo veel mogelijk te beperken. Mocht het nodig zijn dat de brug beperkt open kan, dan informeren wij direct de scheepvaart hierover.

Buurtbewoners dachten mee over nieuwe inrichting


16 mei 2022
Kinderen verdringen zich voor de workshops freerunning, hindernissteppen en zaadbommen maken. Ze springen van het ene naar het andere nieuwe klim- of schommeltoestel, terwijl ouders toekijken vanaf houten bankjes. Bewoners van de Kleurenbuurt vieren 13 mei de groene herinrichting van de openbare ruimte waarin zij een grote stem hebben gehad.

Lees meer

Foto waarop kinderen zaadbommen maken

Gezichten van Wijkonderhoud: Mark van Straalen ‘De knijperwagen is mijn favoriet’

6 april 2022
Mark van Straalen werkt bij de afdeling Wijkbeheer en Onderhoud van de gemeente Zaanstad. Al zo’n 17 jaar zet hij zich vol energie in om te zorgen dat Zaanstad er netjes bij blijft liggen. In het vierde en laatste deel van de serie Gezichten van Wijkonderhoud stellen we Mark graag aan je voor.  

Lees meer

Dit is een portretfoto van Mark van Straalen

Gemeente maakt zich sterk voor het beschermen van bomen


14 april 2022
De gemeente Zaanstad heeft de lijst van beschermde bomen geactualiseerd. Dat hebben we gedaan, omdat we het belangrijk vinden om grote oude bomen op particulier terrein ook in de toekomst te behouden. De teller van het aantal beschermde bomen staat in Zaanstad nu op 276. Later dit jaar komen daar nog de bomen die het afgelopen jaar ‘beschermenswaardig’ zijn geworden bij.

Lees meer


Gezichten van Wijkonderhoud: Bianca Overdijk ‘Spreek ons aan, dan lossen we het op’

31 maart 2022
Als je  door het centrum van Zaandam loopt, is de kans groot dat je haar tegenkomt. Bianca Overdijk werkt als medewerker Wijkonderhoud bij de gemeente Zaanstad. Zij zorgt er dagelijks samen met haar collega’s voor dat het centrum van Zaandam er netjes bijligt. In het derde deel van deze serie stellen we Bianca aan je voor.  

Lees meer

Dit is een portretfoto van Bianca Overdijk.

Gezichten van Wijkonderhoud: Richard Roosendaal 'Rijden op de kraakperswagen is een feest'

24 maart 2022
Dit is het tweede artikel waarin we een collega van Wijkbeheer en Onderhoud aan het woord laten. Deze keer interviewen we Richard Roosendaal. Hoe ziet zijn werk eruit en wat maakt het de moeite waard? Tijd voor een nadere kennismaking.

Lees meer

Dit is een portretfoto van Richard Roosendaal.

Gezichten van Wijkonderhoud: Marco Nielen haalt dagelijks 700 kilo afval op


15 maart 2022
Elke dag gaan medewerkers van de afdeling Wijkbeheer- en Onderhoud van de gemeente Zaanstad ’s ochtends al vroeg op pad, om te zorgen dat Zaanstad er schoon bijligt. Eén van die medewerkers is Marco Nielen (33). Hij zorgt voor het legen van ruim tweehonderd prullenbakken. Elke dag haalt hij in Zaanstad zo’n 700 kilo afval op. ’s Zomers is dat meestal veel meer dan in de winter. Hoe ziet zijn dagelijks werk eruit? Een mooi moment om nader kennis te maken.

Lees meer

Op deze foto staat Marco Nielen

Onderzoek over wijkonderhoud: afval grootste ergernis

15 maart 2022
De gemeente hield eind 2021 een (online) onderzoek over het onderhoud van de openbare ruimte. Zij wilde graag weten wat Zaankanters daarin belangrijk vinden. De uitkomsten van dit onderzoek zijn bekend. De grootste ergernissen van bewoners waren afval, zwerfafval en rommel rond ondergrondse containers. 

Lees meer

Op deze foto zie je een medewerker van de onderhoudsploeg

1596 extra bomen in Zaanstad

11 maart 2022

Het aantal bomen in Zaanstad stijgt met 1596. Dit blijkt uit de Bomenbalans die het college van B&W vandaag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Wethouder Gerard Slegers (Openbare Ruimte): “Ik ben heel blij dat het aantal bomen in Zaanstad fors stijgt. Ze zijn namelijk van onschatbare waarde. Bomen zijn heel belangrijk voor het leefklimaat in Zaanstad: in tijden van hitte houden ze hun omgeving koel, en als het regent leveren ze een belangrijke bijdrage aan de waterafvoer. Ook van onze inwoners hoor ik vaak hoe belangrijk een groene leefomgeving voor hen is. Ik ben dan ook blij dat er, door slim om te gaan met de beschikbare openbare ruimte, 1596 bomen bijkomen”.

Lees meer

Op deze foto ziet u een boom.

Pluktuin in Jagersveld


9 maart 2022
Zo’n 30 bewoners van ’t Kalf in Zaanstad willen graag een pluktuin beginnen in het Jagersveld. De gemeente heeft samen met deze initiatiefnemers naar een geschikte plek hiervoor gezocht. Naast het Kalverpad en tussen het Kuikenpad, het Buinerdiep en de Nagouw, kwam als meest geschikte plaats uit de bus. Bewoners willen hier zo’n 200 fruitbomen en bessenstruiken aanplanten.

Lees meer

Op deze foto zie je de locatie waar de pluktuin komt.

Vogelgriep bij zoogdieren: houd honden veilig aangelijnd


8 februari 2022
Het was weer raak in Nederland: uit voorzorg werden 225 duizend dieren vergast. Nooit eerder greep de vogelgriep zo om zich heen in Europa. De gevolgen zijn nu al groot; vele miljoenen dieren in de pluimveehouderij zijn al ‘geruimd’. Maar ook daarbuiten sterven dieren. Ook honden kunnen besmet raken.

Lees meer

Op deze foto zie je enkele honden en hun baasjes in een wandelgebied.

Gemeente pakt trillingen Dorpsstraat Assendelft aan


3 februari 2022
Over de Dorpsstraat in Assendelft rijdt dagelijks veel verkeer. Bewoners hebben al langer overlast door trillingen. Dat komt vooral door vracht- en busverkeer. Vanwege de Zaanse bodemgesteldheid (veenbodem) is er altijd enige mate van trillingsoverlast. Bijzonder aan de situatie in de Dorpsstraat is dat er bij woningen waar funderingsherstel heeft plaats gevonden de trillingen niet of nauwelijks zijn verminderd. De gemeente heeft gezocht naar aanvullende oplossingen op eerder genomen maatregelen tegen de trillingen. Dat deed ze samen met bewoners, plaatselijke ondernemers, de Vervoerregio, Veilig Verkeer Nederland en de politie.

Lees meer

Op deze foto staat de Dorpsstraat in Assendelft

Gemeente wil snelheid in Nauerna omlaag en neemt maatregelen


3 februari 2022
De gemeente Zaanstad gaat maatregelen nemen om de verkeersveiligheid in Nauerna te verbeteren. Op deze weg zijn de afgelopen jaren regelmatig ongelukken gebeurd.. Eerdere ingrepen en gedragscampagnes bleken helaas onvoldoende effect te hebben. 

Lees meer

Op deze foto staat de dijk in Nauerna

Tuinvogels tellen: doe je mee? 

26 januari 2022
Vogels zijn heel belangrijk voor ons. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, ze zorgen ook voor het verspreiden van zaden en de bestuiving van planten. Doe je dit weekend mee aan de Nationale Tuinvogeltelling? De cijfers zijn voor de Vogelbescherming belangrijk om te zien hoe het met onze tuinvogels is gesteld. 

Lees meer

Op deze foto is een vogel te zien.

Prins Bernhardbrug komend weekend afgesloten voor verkeer

18 januari 2022
De Prins Bernhardbrug in Zaandam krijgt een technische onderhoudsbeurt. We vervangen onder andere de bedienings- en besturingsinstallatie. De gemeente werkt aan de brug van maandag 10 januari tot en met zondag 23 januari 2022. Om dit veilig te doen, moeten we soms een rijbaan afsluiten. In het vierde weekend van januari sluiten we de hele brug af.

Lees meer

Op deze foto staat de Prins Bernhardbrug in Zaandam afgebeeld

Zaanstad investeert in gezonde bomen


17 januari 2022
We zetten ons in voor gezonde bomen. Tijdens de jaarlijkse ‘boomveiligheidscontrole’ hebben deskundigen in 2021 gekeken naar de gezondheid van onze bomen. Om de vier jaar is een ander deel van Zaanstad aan de beurt. Dit keer controleerden we de bomen in Zaanstad Noord: Krommenie, Wormerveer, Westzaan en Assendelft. Hieruit blijkt dat er veel dode en zieke bomen staan. 

Lees meer

Op deze foto controleert een inspecteur een boom tijdens de boomveiligheidscontrole

Investeren in openbare ruimte: aandacht voor Hensbroek, Schildersbuurt en De Kleurenklub

13 januari 2022
De gemeente investeert per jaar zo’n 30 miljoen euro in het verbeteren van de openbare ruimte. Het gaat dan om het vervangen van onder andere de bestrating, riolering, verlichting en speelplekken. Doel is te zorgen voor een veilige omgeving waar je met veel plezier woont of verblijft. Waarin de gemeente investeert, staat in het meerjareninvesteringsplan (MIP). Dit plan actualiseert de gemeente elk jaar.

Lees meer

Op deze foto staat de Schildersbuurt in Zaandam

Werkzaamheden in Assendelft: Reint Laan Jr. Brug en fietspad Noorderveenweg

 
25 november 2021

De Reint Laan Jr. Brug in Assendelft krijgt een opknapbeurt. De brug krijgt onder andere een nieuwe besturingsinstallatie. In combinatie met de werkzaamheden aan de Reint Laan Jr. Brug vervangt de gemeente ook het asfalt van het fietspad parallel aan de Noorderveenweg in Assendelft (S154). De Reint Laan Jr. Brug en de Noorderveenweg zijn daardoor niet toegankelijk voor auto- en fietsverkeer van 29 november 7:00 uur t/m 11 december 6:00 uur. Fietsers kunnen in de periode niet over de brug heen, maar wel onder de brug door.

Lees meer

Op deze afbeelding zie je de Reint Laan Jr. Brug in Assendelft

Een aantrekkelijker (winkel)gebied door verkeersaanpassingen Zaanbocht


25 november 2021
De gemeente past de verkeerssituatie bij de Zaanbocht aan om het winkelgebied aantrekkelijker en veiliger te maken voor bezoekers en terrassen aan de Zaan mogelijk te houden. Het kruispunt Stationsstraat-Zaanbocht krijgt een andere inrichting, er komen verkeersplateaus en de parkeervakken worden aangepast. De maximale snelheid blijft 30km/u. De komende maanden laat Zaanstad al een deel van de werkzaamheden uitvoeren. De Zaanbocht valt onder het Perspectief MAAK Noord: het plan om Zaanstad Noord mooier, duurzamer en leefbaarder te maken.

Lees meer

Op deze afbeelding zie je een deel van de Zaanbocht en een wandelaar met de fiets aan de hand

Groenere Zaanse schoolpleinen: kansen voor natuur en onderwijs


16 november 2021
Een van de ambities uit het Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie is het vergroenen van schoolpleinen. Wethouder Klimaatadaptatie Wessel Breunesse: ‘We moeten ons aanpassen aan het veranderend klimaat met extreem weer zoals hitte en wateroverlast. Zo houden we de stad gezond en leefbaar. Groenere schoolpleinen zijn koeler en kunnen meer water bergen. Eind 2020 gaven vertegenwoordigers van de Zaanse basisscholen tijdens de klimaattafel ‘Klimaatadaptatie en groen’ aan dat ze behoefte hebben aan ondersteuning bij en informatie over het vergroenen van hun schoolpleinen. Samen met Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) gaan we met de scholen onderzoeken wat zij daarvoor nodig hebben.’ Gemeente Zaanstad stelt per school €2.500 beschikbaar voor het planten van bomen op schoolpleinen.

Lees meer

Op deze foto zie je een boomspecialist een boom planten samen met kinderen van een basisschool

Strooiploegen in de startblokken


2 november 2021
Binnenkort zijn de dagen korter en de nachten kouder. Dan neemt de kans op wintergladheid toe. De strooiploegen staan dan ook alweer in de startblokken, om als dat nodig is tijdens het gladheidseizoen de weg op te gaan. Het gladheidseizoen loopt vanaf 1 november tot half april. Wist je dat we bij winterse omstandigheden bijna 400 kilometer weg en meer dan 600 bruggen aanpakken om de gladheid te lijf te gaan?

Lees meer

Op deze foto zie je een strooiwagen

Onthulling 45 struikelstenen in Zaanstad: gedenktekens voor Zaans-Joodse inwoners

20 oktober 2021
Op 25, 26 en 27 oktober en op 1 en 2 november aanstaande worden in Zaandam en Koog aan de Zaan 45 struikelstenen onthuld. Door de coronapandemie konden de voorgenomen onthullingen van struikelstenen in 2020 en voorjaar 2021 niet doorgaan. Nu is het weer mogelijk. Tijdens een korte ceremonie worden de namen en levensgeschiedenissen voorgelezen van de mensen voor wie een steen onthuld wordt. Daarna wordt het zand weggeveegd en kan een steentje – bloemen worden nooit gelegd op Joodse ‘graven’ – bij de struikelstenen worden gelegd.

Lees meer

Op deze foto zie je zeven al bestaande struikelstenen in Zaanstad

Nieuw maaibeleid op komst: naar een natuurvriendelijker en biodivers maaibeheer

11 oktober 2021
Zaanstad komt met een nieuw maaibeleid om de biodiversiteit in de gemeente te vergroten. Er is landelijk een sterke afname van biodiversiteit door bevolkingsgroei, intensivering van de landbouw en toenemende verstedelijking. Wethouder Openbare Ruimte, Gerard Slegers: “De terugloop van de verschillende soorten planten en dieren in Nederland is alarmerend. Daarom is het zo belangrijk om ons maaibeleid daarop aan te passen. Dat doen we om de insectenpopulatie – die een belangrijke rol speelt in onze voedselvoorziening – zoveel mogelijk in stand te houden. Ook in onze stedelijke omgeving kunnen we helpen om de biodiversiteit te versterken, onder andere door de manier waarop we de openbare ruimte beheren.”

Lees meer

Op deze foto zijn drie maaitractoren te zien

Klimaatvriendelijke tuin in Zaandam is nu open voor iedereen


5 oktober 2021
Hoe kunnen we het regenwater na extreme buien zo opvangen dat het geen overlast geeft? Dat kun je nu zelf zien in de klimaatvriendelijke tuin aan de Slachthuisstraat in Zaandam. Wethouder Gerard Slegers (Openbare Ruimte) opende op donderdag 30 september deze Levende Tuin. De Levende Tuin is zestig vierkante meter groot. Hierin zijn verschillende technieken toegepast voor verkoeling en het opvangen van water. Om verschillende soorten insecten aan te trekken, zijn in de tuin onder andere vlinderstruiken geplant. In de tuin staan bakken met kruiden zoals basilicum, munt en bieslook. Deze kruiden mag je oogsten.

Lees meer

Bezoekers wandelen door de Levende Tuin aan de Slachthuisstraat

Deurhangers voor een obstakelvrij Zaanstad

23 september 2021
De Week van de Toegankelijkheid is dit jaar van 4 tot en met 8 oktober. In deze week vragen we extra aandacht voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Zij moeten net als iedereen mee kunnen doen in onze gemeente. Dit jaar staat de Week van de Toegankelijkheid in het teken van de actie Zaanstad Obstakelvrij. Op verschillende plekken in de gemeente, kun je die week zogenaamde hanglabels (deurhangers) tegenkomen. Hiermee willen wij het belang van een goede doorgang onder de aandacht brengen.

Lees meer

Op deze foto zie je het hanglabel dat onderdeel is van de actie Zaanstad Obstakelvrij

Actie Kinderen tegen Zwerfvuil succesvol afgerond


21 september 2021
In april startte de actie Kinderen tegen Zwerfvuil 2021. Een week lang gingen kinderen de straat op om zwerfafval te verzamelen. Onderdeel van deze week was een teken- en kleurwedstrijd. Alle kleurplaten en tekeningen zijn eind augustus getoond in het Zaans Natuur- en Milieucentrum. Van de drie mooiste tekeningen zijn elk drie afdrukken gemaakt, die op negen afvalbakken door de stad zijn geplaatst. 

Als afsluiting van de actie kwamen de prijswinnaars Feline, Isabel en Nynke nog één keer bij elkaar voor een gezamenlijke foto bij de afvalbak van Isabel. Natuurlijk stoppen de meiden niet met het ophalen van zwerfafval, maar voor dit jaar is de actie voorbij.

Wie leuke ideeën heeft voor een actie voor volgend jaar wordt van harte uitgenodigd deze op te sturen naar buitengewoon@zaanstad.nl.

Op deze foto's zie je de drie prijswinnaars bij de afvalbak van Isabel

Extra aandacht voor zwerfafval tijdens World Cleanup Day

16 september 2021
Aanstaande zaterdag is het World Cleanup Day. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven we de planeet een grote schoonmaakbeurt.  Het doel: het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval.  De aandacht voor afval is hard nodig, want ook in Zaanstad hebben we helaas vaak te maken met zwerfafval. Dat is de afgelopen tijd alleen nog maar meer geworden, bijvoorbeeld door rondslingerende mondkapjes  We doen ons best om elke dag zo veel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Doe je ook mee? Gebruik het zwerfafvalklepje!

Lees meer

Op deze afbeelding zie je een groep vrijwilligers die zwerfafval opruimt

De gemeente pakt onkruid stevig aan. Help je ook een handje mee?


15 september 2021
Tussen juni en september groeit veel onkruid tussen onder andere  de tegels en bloemperken in de openbare ruimte. Ook zorgt het soms voor overlast. Dit jaar zijn de weersomstandigheden voor het groeien van onkruid gunstig. Dankzij de grote hoeveelheden neerslag en vrij constante  temperaturen, groeit het extra hard. De gemeente werkt met man en macht om het onkruid te bestrijden.

Lees meer

Een medewerker van groenbeheer maait het gras

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl