Nieuws

Hier vind je de laatste nieuwtjes

Doe jij mee met de volgende zwerfafvalestafette?

14 februari 2024
De Zaanse Zwerfafvalbrigade gaat op zaterdag 17 februari weer aan de slag. Deze keer is het startpunt het Sociale Winkeltje, Kaaikhof 7 in Assendelft. De start is om 10.00 uur (inloop 9.45 uur). De schoonmaakactie duurt tot 11.45 uur en sluiten we af met een lunch. 

Lees meer

Gratis jonge bomen ophalen


30 januari 2024
Wil jij jouw tuin vergroenen en heb je plaats voor een jonge boom? Sinds kort heeft Zaanstad een ‘BomenHub’. Daarin staan nakomelingen van bomen en struiken (zaailingen). Vrijwilligers van MeerBomenNu oogstten deze de afgelopen maanden. Deze zaailingen hadden op hun oorspronkelijke plaats niet de mogelijkheid, om door te groeien tot een volwassen boom of struik. De vrijwilligers delen de zaailingen gratis uit. Interesse? Kom dan naar een van de uitdeeldagen op zaterdag 3 februari van 10.30 tot 13.30 uur en op zaterdag 2 maart.

Lees meer

Foto: Pascal Fielmich

Doe mee met de zwerfafvalestafette van 20 januari


17 januari 2024
Op zaterdag 20 januari staat  weer een zwerfafvalestafette gepland. Onze Zaanse Zwerfafvalbrigade gaat dan aan de slag in Zaandam. De start is om 10.00 uur (inloop 9.45 uur) bij Evean Oostergouw, Koningin Julianaweg 10 in Zaandam. De schoonmaakactie duurt tot 11.45 uur en sluiten we af met een lunch.

Lees verder

Foto: Ton Lentz

Gratis jonge bomen voor Zaanse inwoners via BomenHub 'Zaanstreek'


15 januari 2024

Niet overal kunnen nakomelingen (de zaailingen) van bomen en struiken volwassen worden. Dat is natuurlijk jammer. Gelukkig is daar wat op gevonden. HenkF Hoekstra vrijwilliger van MeerBomenNu vertelt over de BomenHub ‘Zaanstreek’, waar iedereen  jonge zaailingen gratis kan ophalen. De BomenHub ‘Zaanstreek’ is een initiatief van verschillende Zaanse raadsleden en vrijwilligers van MeerBomenNU.

Lees meer

Foto: Bart Homburg

Gemeente Zaanstad haalt uw kerstboom op

18 december 2023
Ook in het nieuwe jaar staat de gemeente klaar om uw kerstboom op te halen. Dit gebeurt zaterdag 6 januari volgens een ophaalschema. Op alle inzamellocaties staat een lokale vereniging. Als u een kerstboom inlevert, ontvangt u per ingeleverde kerstboom een bon. Deze bon kunt u direct inwisselen bij de betreffende vereniging, Daarvoor ontvangt u €0,20 per bon. De gemeente betaalt vervolgens €0,40 per bon aan de vereniging terug.

Lees meer

Graskarper omgetoverd in groene speelplaats


11 december 2023
Op de speelplaats de Graskarper in Krommenie zijn 15 nieuwe bomen (eiken, platanen en dennen) geplant. Dat gebeurde door wethouder Wessel Breunesse van Openbare Ruimte samen met leerlingen van groep 8 van CBS De Evenaar en leden van de Dorpsraad uit Krommenie. De rest van de speelplaats knapt de gemeente volgend jaar op. De nieuwe bomen geven schaduw bij warm weer. Dat maakt het een fijne speelplaats voor kinderen. Ouders kunnen hier fijn in de schaduw zitten.

Lees meer


Geen berichten gevonden.

Doet u ook mee met de eerstvolgende zwerfafvalestafette


7 december 2023Wijzig

De eerstvolgende Zwerfafvalestafette is gepland op zaterdag 16 december. Onze Zaanse Zwerfafvalbrigade gaat dan aan de slag in Koog a/d/ Zaan. De start is om 10.00 uur (inloop 9.45 uur) bij Buurtcentrum De Vuister, Molenwerf 44 in Koog a/d Zaan. De schoonmaakactie duurt tot 11.45 uur en sluiten we af met een lunch.

Lees meer

foto: Ton Lentz

29 kerstbomen doen Zaanstad stralen


1 december 2023
Nog maar een paar weken en dan is het al weer Kerstmis. Voor veel mensen een tijd van gezelligheid, maar dat geldt niet voor iedereen. Voor sommigen zijn het ook tijden van zwaarmoedigheid, gemis en verlangen. Om licht in deze donkere dagen te scheppen, brengen we op 29 plaatsen in Zaanstad, de buitenruimte in kerstsfeer.

Lees meer

29 kerstbomen doen Zaanstad stralen

Er kan geskatet worden op de nieuwe baan in het Jagersveld


20 november 2023
Het nieuwe skatepark op het Reitdiep in het Jagersplas in Zaandam is klaar. Op zondag 19 november opende wethouder Openbare Ruimte Wessel Breunesse de nieuwe baan.

Lees meer

In Zaanstad meeste deelnemers aan NK Tegelwippen


16 november 2023

Bij de vierde editie van het NK Tegelwippen, die liep van maart tot en met oktober, werden in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record. Wethouder Wessel Breunesse: ‘We feliciteren Arnhem, Vlaardingen en Halderberge met de drie gouden scheppen. Zij verwijderden per inwoner de meeste tegels. In gemeente Zaanstad deden van alle gemeentes de meeste deelnemers mee. Wel 220 inwoners en organisaties lieten weten tegels te hebben verwijderd. Fantastisch, want minder tegels en meer groen zorgt ervoor dat onze gemeente koeler, waterbestendig en biodiverser wordt.’

Lees meer

Dag over zwerfafval in centrum Zaandam


9 november 2023
De teams van Wijkonderhoud werken keihard om Zaanstad schoon te houden. Medewerkers legen de vuilnisbakken meerdere keren per dag, vegen de straten, rapen sigarettenpeuken op met de peukenstofzuiger en vissen vuil op uit het water met de Wasteshark. Toch ligt er nog vaak veel troep op straat. Daarom vraagt de gemeente op 18 november tijdens een actiedag extra aandacht voor zwerfafval.

Lees meer

Foto: Dirk Brand

Maak kennis met de onderhoudsploegen van Wijkbeheer en Onderhoud


De ploegen van Wijkbeheer en Onderhoud vegen elke werkdag de straten en stoepen schoon, verwijderen het onkruid, schoffelen de plantvakken en snoeien de hagen en struiken. Raymond Rampersad, Gerard Riezebos en Mehmet Cevik zijn alle drie meewerkend voorman in Zaanstad Noord. Samen met zo’n 20 collega’s werken ze al jaren in Oud Zaandijk, Rooswijk, Westerkoog West Knollendam,  Wormerveer, Assendelft, Westzaan en Krommenie. Een mooi moment voor een nadere kennismaking, met drie mannen met bijna 100 jaar ervaring.

Lees meer

Foto: Pascal Fielmich

Doe je ook mee met de volgende zwerfafvalestafette?


10 oktober 2023
De eerstvolgende Zwerfafvalestafette is gepland op zaterdag 14 oktober. Dit is een initiatief van enthousiaste vrijwilligers, die elke maand op een ander plaats in Zaanstad aan de slag gaat om zwerfafval op te ruimen. De Zaanse Zwerfafvalbrigade gaat deze keer aan de slag in Wormerveer en Krommenie. De start is om 10:00 uur (inloop 09:45 uur) bij De Groote Weiver, Industrieweg 1A in Wormerveer. De schoonmaakactie duurt tot 11:45 uur en sluiten we af met een lunch. Op 29 oktober is ook een grote opruimactie in het Noordzeekanaalgebied, waaraan je kunt meedoen.

Lees meer

Foto: Ton Lentz

Zaanse boom genomineerd voor Boom van het Jaar 2023


4 september 2023
De Zaanse monumentale vleugelnoot op het A.S. Talmaplein is genomineerd voor Boom van het Jaar 2023. Dat maakte SBNL Natuurfonds vandaag bekend. Vanaf maandag 4 september tot en met 16 oktober 12.00 uur kan gestemd worden op één van de twaalf genomineerde bomen. Wethouder Breunesse: ‘Deze prachtige Zaanse boom is 63 jaar oud en is echt een beeldbepalende boom in Zaandam Zuid. Ik roep iedereen op om te stemmen, zodat deze boom Boom van het Jaar 2023 wordt. ’

Lees meer

Het opruimen na storm Poly gaat nog steeds door


28 augustus 2023
Storm Poly hield op 5 juli behoorlijk huis. Veel takken braken af en bomen waaiden om. We zijn nog steeds hard aan bezig om de schade op te ruimen. Zo rijden we de komende weken met hoogwerkers door de gemeente. Die gebruiken we om half afgebroken en dode takken weg te zagen. Zo voorkomen we gevaarlijke situaties. Ook op grond gebeurt van alles. Groenbeheerder Chris Winter vertelt meer hierover.

Lees meer

Check de kwaliteit van het zwemwater als je gaat zwemmen; blauwalg in Jagersveld


17 augustus 2023

Bij warm weer gaan veel Zaankanters het water in het Jagersveld in om te ontspannen en af te koelen. De gemeente neemt verschillende maatregelen om te zorgen dat dit zwemwater schoon is, zodat u en uw (klein) kinderen veilig kunnen zwemmen.  Helaas is nu sprake van blauwalg op enkele strandjes en raden we het zwemmen in het Jagersveld af. 

Lees meer

Handhavers pakken 'zwerfafvalgooiers aan'


20 juli 2023

Als de straten, het water, de parken en de winkelgebieden schoon zijn van (zwerf)afval, kan iedereen genieten van al het moois dat Zaanstad te bieden heeft. Helaas hebben we te maken met veel zwerfafval op straat. Dat pakken we aan. Zo hebben de afdelingen Straattoezicht en Gebruikstoezicht de handen inéén geslagen. Wij handhaven op het gooien van afval op straat. Behalve zichtbare handhaving, lopen zij ook door de gemeente in burgerkleding. Dat doen we om inwoners die ‘verkeerd’ gedrag vertonen op heterdaad te kunnen betrappen.

Lees meer

We houden de gemeente schoon van zwerfafval

Doe alleen een melding over bomen bij een levensgevaarlijke situatie


17 juli 2023
We zijn nog volop bezig met het opruimen van de schade van de storm Poly. dat duurt nog enkele weken. Doe alleen een melding bij ons als sprake is van een levensgevaarlijke situatie.

Lees meer

Afgewaaide bomen en takken na storm Poly

Nieuwe prullenbakken in het Jagersveld


17 juli 2023
Als het water, de stranden en de ligweides schoon zijn van zwerfafval en hondenpoep, kan iedereen in het Jagersveld onbezorgd genieten van een dagje uit. Daarom staan overal in dit recreatiegebied prullenbakken. Deze zijn versleten en aan vervanging toe. De gemeente gaat hier alle prullenbakken vervangen door minicontainers. Dit gebeurt tussen 17 en 28 juli. Wij proberen de overlast voor u zo veel mogelijk te beperken

Lees meer

Nieuwe prullenbakken in het Jagersveld

Maak kennis met de onderhoudsploegen van Wijkbeheer en Onderhoud


7 juni 2023 
Kom kennismaken met de ploegen van Wijkbeheer en Onderhoud! Deze medewerkers zorgen voor het groen, de wegen en de speeltuinen in alle Zaanse wijken. Ze stellen zich graag aan u voor op woensdagmiddag 14 juni tussen 13.30 uur en 15.30 uur in het Darwinpark in Zaandam. Die middag is in het park van alles te beleven. Bouw mee aan een reuzeninsectenhotel. Of doe mee aan de wedstrijd om met een bladblazer een bal zo snel mogelijk door een parcours heen te sturen. Ook kunt u een rondje meerijden met de veegwagen. De activiteiten zijn allemaal vlakbij de skatebaan ter hoogte van de Vermiljoenweg.  Maak nu alvast kennis met Herman en Jeroen. Zij zijn allebei meewerkend voorman van wijkteam Zuid.

Lees meer

Ankersmidplein krijgt nieuwe roltrappen

Update 15 juni 2023
Om ervoor te zorgen dat de roltrap het tot de vervanging in 2025 het goed blijft doen, krijgt de roltrap een aantal nieuwe onderdelen. De roltrap staat daarom stil van 19 juni 2023 tot en met 17 juli 2023. We zorgen ervoor dat u in ieder geval op een van de roltrappen kunt lopen. U kunt ook de lift nemen op het Ankersmidplein of in de parkeergarage.  

Lees meer

Zaanstad krijgt tuinen in het water


8 juni 2023 
Het college heeft de aanpak Vergroening van de Stad en Programma vergroening Zaanstad 2023 vastgesteld. De gemeente wil de stadse omgeving meer vergroenen. Zo komen er volgend jaar drijvende tuinen. Dat zijn kunstmatige drijvende eilandjes. Deze komen vol te staan met oever- en waterplanten, die in het water kunnen wortelen. Ze gaan bestaan uit tien verschillende plantensoorten met verschillende kleuren. Zo planten we onder andere dotterbloemen, zwanenbloemen en koninginnekruid. De tuintjes moeten zorgen voor meer soorten planten en dieren in en rond het water, zoals bijen, vlinders en kevers.

Zaanstad krijgt drijvende tuinen


Voorbeeld van een drijvende tuin (Den Haag)

Ga je zwemmen? Check de kwaliteit van het zwemwater

17 mei 2023

De zomer staat voor de deur. Veel Zaankanters gaan dan weer heerlijk het Jagersveld in om te ontspannen en een frisse duik te nemen. De gemeente neemt verschillende maatregelen om te zorgen dat het zwemwater hier schoon is, zodat jij en jouw (klein) kinderen hier veilig kunnen zwemmen. Benieuwd naar de kwaliteit van het zwemwater in het Jagersveld? Kijk dan op www.zwemwater.nl (tabblad meetgegevens) of op de App Zwemwater.

Lees meer

Nieuwe stappen naar herinrichting de Dam

25 mei 2023

De Dam in Zaandam vormt het hart van het stadscentrum. Het heeft een belangrijke functie als centrumplek met veel bezoekers en verschillende gebruikers. Om die reden is het belangrijk de Dam de aandacht te geven die deze plek verdient. Daarom zet gemeente Zaanstad nieuwe stappen om de openbare ruimte van de Dam opnieuw in te richten.

Lees meer

Foto van de Dam in Zaandam

Werk aan de Padlaan uitgesteld vanwege slecht weer

11 mei 2023

Door het slechte weer konden de werkzaamheden op dinsdag 9 mei en woensdag 10 mei niet doorgaan. De Padlaan is daarom weer open voor verkeer. Maandag zijn wel de markeringen verwijderd. Dit staat met waarschuwingsborden aangegeven.

Lees meer

Opknapbeurt voor Padlaan en rotonde Guisweg bij Westerkoog

3 mei 2023

Om de wegen in Zaanstad veilig te houden, is regelmatig onderhoud door de gemeente nodig. Soms moeten we nieuw asfalt neerleggen, of de oneffenheden in de weg opvullen. Zo gaan we binnenkort onder meer op de Padlaan in Krommenie en bij de rotonde Guisweg bij Westerkoog in Koog aan de Zaan aan de slag.

Lees meer

Doe mee met de volgende zwerfafvalestafette

3 mei februari 2023

Onze eerstvolgende Zwerfafvalestafette staat gepland voor zaterdag 6 mei. Onze Zaanse Zwerfafvalbrigade gaat dan aan de slag in Assendelft. De start is om 10:00 uur (inloop 09:45 uur) bij het Sociale Winkeltje (Kaaikhof 7). Deze keer gaan ze – naast ander zwerfafval – zoveel mogelijk peuken van de grond rapen. Helpt u ze een handje mee? Levert u die ochtend een volle zak (100 stuks) met peuken in, dan maakt u kans om een cadeaubon van €25 te winnen.

Lees meer

Zwerfafvalestefette

Genieten van Koningsdag in Zaanstad

20 april 2023

Spullen niet verkocht? Laat ze niet achter.

We vieren op 27 april 2022 weer Koningsdag. Om deze dag feestelijk en veilig te laten verlopen, neemt de gemeente een aantal maatregelen. Zo is een aantal wegen afgesloten en zetten we extra vuilcontainers neer. Onze afvalmedewerkers zetten een tandje bij, om te zorgen dat jouw wijk er na afloop weer netjes bij ligt. Je kan daarbij helpen. Wil jij of jouw (klein)kinderen spullen verkopen? Laat dan de plek waar je dat doet weer netjes achter.

Lees meer

Stationsplein in Zaandam krijgt nieuwe planten

19 april 2023

De gemeente richtte in 2021 het Stationsplein in Zaandam opnieuw in. Twee jaar geleden zetten we hier plantvakken neer en zaaiden we deze in met bloemenmengsels en heesters. Het was het afgelopen jaar erg droog. Veel planten overleefden dat niet.

Lees meer

Doe jij ook mee met de volgende Zwerfafvalestafette?

12 april 2023

Onze eerstvolgende Zwerfafvalestafette staat gepland voor zaterdag 15 april. Onze Zaanse Zwerfafvalbrigade gaat dan aan de slag in ’t Kalf in Zaandam. De start is om 10:00 uur (inloop 09:45 uur) bij Buurtcentrum de Bovenkruier, Drielse Wetering 49. De schoonmaakactie duurt tot 11:45 uur en sluiten we af met een lunch.

Lees meer

Monique Zonneveld: ‘Elke keer weer genieten van de Zaanse natuur’

21 maart 2023

Meld u net als Monique aan als vrijwilliger

Zaanstad heeft als het om natuur gaat veel te bieden. De vele planten- en diersoorten die hier voorkomen zorgen voor een afwisselende natuur. Wij willen graag weten en in kaart brengen hoe het met die dieren en planten gaat. We kunnen jouw hulp daar goed bij gebruiken. Monique Zonneveld is een enthousiaste vrijwilligster die de Zaanse natuur in trekt.

Lees meer

Leerlingen Toermalijn planten bomen

13 maart 2023

Deze week is de Nationale Boomfeestdag. Dan worden overal in Nederland bomen geplant. Leerlingen van basisschool de Toermalijn in Wormerveer plantten samen met wethouder Natasja Groothuismink en de boomexperts van de gemeente op hun schoolplein enkele fraaie nieuwe bomen.

Lees meer

Foto: Cindy Jeurissen

Een stofzuiger op straat?

9 maart 2023

De gemeente Zaanstad heeft sinds deze week een elektrische stofzuiger. Die gaan we gebruiken in het centrum en op plaatsen met veel winkels en horeca. Deze stofzuiger zet de gemeente vooral in om weggegooide peuken van de straat te plukken.

Lees meer

Het schoolplein van basisschool De Windroos is groener geworden

6 maart 2023

Het schoolplein van basisschool De Windroos in Peldersveld in Zaandam is flink groener geworden. Er zijn tegels weggehaald en appel- en perenbomen geplant. Ook is op het schoolplein een beleeftuin te vinden. Wethouders Natasja Groothuismink en Wessel Breunesse openden op maandag 6 maart het vergroende schoolplein.

Lees meer

Zaanstad doet mee aan de Landelijke Opschoondag

2 maart 2023

Elke maand vindt er een Zwerfafvalestafette plaats in een wijk in Zaanstad. Op de Landelijke Opschoondag (18 maart) houden we een extra uitgebreide estafette. De zwerfvuilestafette is een opruimactie voor en door opruim vrijwilligers uit de gemeente.

Lees meer

Rob en Jesse samen ruim veertig jaar gladheid te lijf

22 februari 2023

Jesse de Haas werkt als medewerker Wijkonderhoud bij de gemeente. Hij zorgt onder andere voor het vegen van de straten en stoepen, het weghalen van onkruid en het snoeien van plantvakken. Rob de Boer werkt bij de HVC-groep op het overslagstation. Hier komen elke dag alle vuilnisauto’s onder andere restafval, plastic en papier brengen. In de winter zetten Jesse en Rob zich dag en nacht in om de gladheid aan te pakken. In dit artikel vertellen ze erover.

Lees meer

‘Bij gladheid gaan we niet over één nacht ijs’

15 februari 2023

De temperaturen liggen de afgelopen weken net boven of onder het vriespunt. Dat betekent dat de strooiploegen regelmatig de weg op moeten. Zij zorgen dat je veilig de weg op kan. Frans Schuurman is wegenbeheerder en in het winterseizoen ook één van de gladheidcoördinatoren van de gemeente Zaanstad. Zij volgen elke dag de weersvoorspellingen op de voet. Hij vertelt hoe in Zaanstad de gladheid op de bijna 400 kilometer weg en meer dan 600 bruggen te lijf gegaan wordt.

Lees meer

Naar een groener Zaanstad

9 februari 2023

De gemeente investeert per jaar zo’n 30 miljoen euro in het vernieuwen van onder andere de bestrating, riolering, verlichting en speelplekken. Doel is te zorgen voor een omgeving waar je graag met plezier woont, of werkt. Een omgeving waar je fijn kan sporten en kinderen kunnen spelen. Waarin de gemeente investeert, lees je in het meerjareninvesteringsplan (MIP). Dit plan actualiseert de gemeente elk jaar.

Lees meer

Vijf platanen gingen op reis

3 februari 2022

In het centrum van Zaandam, vlakbij het station, komt woontoren de Catharinatoren. Op die plek staan 5 platanen. Zonde als die moeten verdwijnen, dachten de Groene Cirkel en GROENzaans. Met crowdfunding zamelden ze bij meer dan 100 bomenliefhebbers geld in voor het verplanten van deze groene ‘longen’! Met een aanvullende bijdrage van de gemeente Zaanstad werd het verplanten mogelijk. Dat gebeurde vrijdag 3 februari.

Lees meer

Zaanstad eert haar verzetshelden

31 januari 2023

De mensen die zich hebben ingezet voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog mogen niet vergeten worden. Daarom kregen in 2022 negen bruggen over de Gouw in Zaandam de naam van een Zaanse verzetsheld.

Lees meer

Doe jij mee met tuinvogels tellen?

24 januari 2023

Doe jij dit jaar mee ook aan de Nationale Tuinvogeltelling? Je telt een half uurtje in jouw tuin of op jouw balkon. Met de cijfers kan de Vogelbescherming een goed beeld te krijgen van hoe het gaat met onze tuinvogels. Die zijn namelijk heel belangrijk voor de biodiversiteit. Ze verspreiden  zaden en bestuiven planten.

Lees meer

Foto: Tineke Jongsma

De nieuwe naam voor onze Waste Shark is …Veulvreter

15 december 2022

De gemeente was op zoek naar een originele naam voor de Waste Shark. Deze aquadrone die lijkt op een haai, zetten we in om het water op de Gedempte Gracht in Zaandam schoon te houden. We kregen z’n 130 inzendingen voor een nieuwe naam. De voorzitter van de jury, Wessel Breunesse van Openbare Ruimte maakte op donderdag 15 december de winnaar bekend, bij de te waterlating van de Waste Shark in de Zaan. De nieuwe naam van de Waste Shark is ……Veulvreter!

Lees meer

Help mee onze planten en dieren in kaart te brengen

15 december 2022

Zaanstad heeft een afwisselende natuur. Deze willen we graag behouden en waar mogelijk verbeteren. Om de natuur  goed in kaart te brengen is jouw hulp als vrijwilliger hard nodig. Vrijwilligers gaan samen met medewerkers van Natuurlijke Zaken (onderdeel van Landschap Noord-Holland) en onze stadsecoloog een paar keer per jaar de natuur in. Je leert dan van alles over de vele verschillende soorten planten en dieren die in Zaanstad leven.

Lees meer

Dag over zwerfafval in centrum Zaandam

14 december 2022

Team Afval van de gemeente werkt keihard om het centrum van Zaandam schoon te houden. Medewerkers legen de vuilnisbakken meerdere keren per dag, vegen de straten, rapen sigarettenpeuken en vissen vuil uit de Gedempte Gracht. Toch is er nog vaak troep op straat te vinden. Om aandacht te vragen voor hoe het weggooien van afval beter kan, houdt Zaanstad op zaterdag 17 december op de Gedempte Gracht een dag over zwerfafval.

Lees meer

Zaanstad rolt groene loper uit voor vlinder en wilde bij

8 december 2022

Zaanstad gaat vanaf het komende maaiseizoen een oppervlakte ter grootte van 120 voetbalvelden natuurvriendelijk maaien. Het betekent dat op die plekken 1 of 2 keer per jaar gemaaid wordt. In de begroting is structureel extra budget van €450.000 voor natuurvriendelijk maaien opgenomen. Dit vloeit voort uit het coalitieakkoord ‘Slagen maken’.

Lees meer

Foto: Fred Roovers

Groener schoolplein voor de Windroos in Zaandam

1 december 2022

Een groen schoolplein is een klimaatbestendige, gezonde en natuurrijke speel- en leeromgeving. Een plaats waar kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd raken met de natuur tijdens het buitenspelen.

Lees meer

Zevenentwintig kerstbomen doen Zaanstad stralen

1 december 2022

Het is ’s avonds al weer vroeg donker. Nog maar een paar weken en dan is het al weer Kerstmis. Om wat licht in de donkere dagen te scheppen, hebben de gemeente Zaanstad, Germieco en de Klaver Giant Groep de handen ineen geslagen. Zij zetten op 26 plekken in Zaanstad, vijf meter hoge kerstbomen met lampjes neer.

Lees meer

Geef jij onze WasteShark een mooie naam?

30 november 2022

De gemeente Zaanstad gaat een aquadrone in de vorm van een haai inzetten. Die gaan we gebruiken om het water op de Gedempte Gracht schoon te houden. De aquadrone staat ook wel bekend als WasteShark. De gemeente is op zoek naar een originele naam voor dit nieuwe vaartuig.

Lees meer

Foto: Ranmarine

Help mee peuken op te ruimen

29 november 2022

De groep zwerfafvalruimers Saendelft gaat op pad om zwerfafval te rapen. Zij starten om 11.00 uur bij het Sociaal Winkeltje (Kaaikhof 7 in Assendelft). Help je een handje mee? Dan maak je kans op een cadeaubon van €25,-

Lees meer

Drie bomen geplaatst op het Stadhuisplein

22 november 2022

Wethouder Wessel Breunesse plaatste maandag 21 november drie bomen op het Stadhuisplein in Zaandam.

De drie bomen - valse christusdoorn of Gleditsia triacanthos - op het Stadhuisplein zijn niet in de grond geplant Ze hangen met metalen veren in een transparante constructie. Met een shovel zijn de bomen neergezet. Het Stadhuisplein is eigenlijk een dak. Hieronder bevindt zich onder andere het archief van het stadhuisgebouw. Het planten van bomen kon daarom daar niet.

Lees meer

Puzzelen bij rioolwerk

22 november 2022

De gemeente is in de wijk ‘t Kalf volop aan het werk. Nu zijn we aan de slag in de Meren- en Bekenbuurt. Hier richten we de openbare ruimte opnieuw in en vervangen we de riolering. In ‘t Kalf staan veel bomen waarmee we zorgvuldig willen omgaan. Wouter Sterenberg, toezichthouder Groen van de gemeente, vertelt hoe we dat doen.

Lees meer 

Impuls voor projecten klimaatadaptatie

10 november 2022

Zaanstad werkt aan diverse projecten om de leefomgeving aan te passen op het veranderende klimaat. Voor een aantal projecten hebben we een bijdrage gekregen van het Rijk uit de zogenaamde Impulsregeling Klimaatadaptatie.

Lees meer

Zet jij de bloemetjes met ons buiten?

2 november 2022

De grond rondom een boom noemen we de boomspiegel. Die bestaat nu nog vaak uit kale aarde. Maar in het voorjaar zijn ze een bloeiende eettafel voor vlinders en bijen. Zaanstad plant in elke wijk bloembollen in boomspiegels. Help je mee de bloemetjes buiten te zetten? Kom vanaf maandag 7 november langs en doe mee met onze wijkonderhoudsploeg. Je kan ook een gratis zakje bloembollen ophalen om in de boomspiegels in jouw eigen straat te planten. Wilco Mooij, groenbeheerder van de afdeling Wijkbeheer en Onderhoud, vertelt meer over deze actie.

Lees meer

Doe je ook mee met de volgende Zwerfafvalestafette?

14 oktober 2022

De eerstvolgende Zwerfafvalestafette is op zaterdag 15 oktober. Onze Zwerfafvalbrigade gaat dan aan de slag in Krommenie. De start is om 10.00 uur (inloop 9.45 uur) bij Buurtcentrum de Pelikaan, Kervelstraat 185A. De schoonmaakactie duurt tot 11.45 uur en sluiten we af met een lunch.

Lees meer

Foto: Ton Lentz

Doe mee aan de egeltelling

20 september 2022

Leven er egels in uw tuin? Op 24 en 25 september is de landelijke egeltelling. Geef het aantal egels door, ook als u er geen één tegenkomt in uw tuin. Dat levert ons belangrijke informatie op voor het Meetnet Biodiversiteit Zaanstad. Daarmee brengen we in kaart hoe het gesteld is met de Zaanse natuur.

Lees meer

Foto: Ger Tik (archief Landschap Noord Holland) 

Veranderingen in het begraven in Zaanstad

15 september 2022

Het is vanaf 1 januari 2023 mogelijk om het grafrecht op de drie grootste begraafplaatsen (Zaandam, Wormerveer Noord en Krommenie Blok) van Zaanstad voor onbepaalde tijd af te kopen. De begraafplaatsen zijn vanaf die datum ook langer open; van 9.00 uur tot zonsondergang, maar niet later dan 21.00 uur.

Lees meer

De Westzanerdijk krijgt een opknapbeurt

15 september 2022

De gemeente knapt de Westzanerdijk in Zaandam op. We gaan het asfalt tussen de Aris van Broekweg en de Ringweg vervangen. Ook pakken we de stoepen en de parkeervakken aan. De werkzaamheden duren tot eind februari 2023.

Lees meer

Nieuwe Fietsbrug Veenpolderdijk kan 50 jaar mee


14 september 2022

De gemeente vervangt de fietsbrug Veenpolderdijk langs de Communicatieweg-Oost. Dit is de brug vlakbij scouting Assendelft. Veel fietsers en voetgangers maken gebruik van deze brug tussen Westzaan en Assendelft. Vic Besnard, projectleider van het Ingenieursbureau van de gemeente Zaanstad, geeft uitleg over de werkzaamheden.

Lees meer

Judit Raa: 'ik geniet elke dag van mijn bijzondere boom'


30 augustus 2022

In Zaanstad staan veel bijzondere bomen. Daarvan staat een behoorlijk aantal op particulier terrein. Die bomen wil de gemeente ook graag in de toekomst behouden. U kunt een bijzondere boom voordragen voor de lijst van beschermde bomen. Bomen op die lijst mogen niet zomaar worden gekapt. Een oude esdoorn uit de tuin van Judit Raa uit Zaandam, is onlangs toegevoegd aan deze lijst. Zij is blij dat haar boom nu een beschermde status heeft.

Lees meer

Judit Raa is trots op haar boom

Tel mee in de natuur! Slangen en padden spotten

5 juli 2022

Zaanstad heeft een afwisselende natuur. Die willen we graag behouden en waar mogelijk vergroten. En om die biodiversiteit goed in kaart te brengen, is uw hulp hard nodig. Onze stadsecoloog gaat met vrijwilligers een paar keer per jaar de natuur in. Op 11 juli gaan ze in het Darwinpark in Zaandam aan de slag. U kunt nog meedoen!

Lees meer

Gemeente gaat afval in centrum te lijf met Stints


30 juni 2022

Zaanstad beschikt sinds deze week over twee nieuwe elektronische voertuigen, de Stints. Deze voertuigen gebruiken we om de openbare ruimte in het centrum netjes te houden. Zaanstad had in het verleden al Stints rijden in het centrum. De nieuw aangeschafte Stints voldoen aan de moderne veiligheidseisen en zijn voordat we ze inzetten, uitgebreid getest.

Lees meer

Karpers in Zaandam slachtoffer van virus


29 juni 2022

In de sloot naast de Ringweg in Zaandam stierven sinds enkele weken veel karpers. De vissen hapten eerst aan de oppervlakte naar adem , waarna ze stierven. Opvallend was dat alle andere vissoorten in deze sloot kerngezond rondzwommen. Dan moest er iets specifieks met de karpers aan de hand zijn. Onderzoek wijst uit dat de karpers stierven aan Carp Edema Virus (CEV). CEV is niet besmettelijk voor mensen. Alleen karpers zijn vatbaar.

Lees meer

Gemeente moet helaas drie zieke iepen kappen


22 juni 2022

Net zoals mensen kunnen bomen helaas ook ziek worden. Op de hoek van de Panneroodstraat en de Vrieschgroenstraat in Zaandam hebben onze boominspecteurs drie zieke iepen aangetroffen. Deze moeten worden gekapt vanwege de iepziekte.

Lees meer

Zwemmen? Check de kwaliteit van het zwemwater


16 juni 2022

De zomer staat voor de deur. Bent u van plan om lekker te gaan zwemmen in natuurwater? Check wel eerst de waterkwaliteit. In het Jagersveld meten we de waterkwaliteit. De actuele waterkwaliteit is goed. De gemeente Zaanstad houdt samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de zwemwaterkwaliteit op peil. Het Hoogheemraadschap controleert regelmatig op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën, zoals blauwalg of E.coli. 

Lees meer

Ringslangen, libellen of broedvogels spotten? Help een handje mee


1 juni 2022

Zaanstad heeft als het om natuur gaat veel te bieden. Onze gemeente staat onder meer bekend om zijn typische veenweidegebieden en het vele water. De vele planten- en diersoorten die in Zaanstad voorkomen, zorgen voor een afwisselende natuur. Wij willen graag weten hoe het met die dieren en planten gaat. Oftewel: we willen graag de Zaanse biodiversiteit in kaart brengen. Dat kunnen we niet alleen. We kunnen uw hulp als vrijwilliger daarbij goed gebruiken.

Lees meer

Storingen Prins Bernhardbrug lijken verholpen


18 mei 2022
Tussen juni en september groeit veel onkruid tussen onder andere  de tegels en bloemperken in de openbare ruimte. Ook zorgt het soms voor overlast. Dit jaar zijn de weersomstandigheden voor het groeien van onkruid gunstig. Dankzij de grote hoeveelheden neerslag en vrij constante  temperaturen, groeit het extra hard. De gemeente werkt met man en macht om het onkruid te bestrijden.

Het kan niemand zijn ontgaan: de Prins Bernhardbrug in Zaandam had te maken met storingen. De afgelopen dagen hebben we samen met een gespecialiseerd bedrijf hard gewerkt aan een oplossing. Het lijkt er op dat de storing nu is verholpen.

De brug is vanaf 18 mei weer in regulier gebruik en ook weer geopend voor al het scheepvaartverkeer. Als de brug opengaat, gebeurt dat voorlopig nog onder begeleiding van een monteur. Dat is in ieder geval op 18 mei het geval. Het kan zijn dat de brug bij het openen een ongewoon geluid maakt. Dit gaan we oplossen.

We hopen dat de problemen definitief verholpen zijn. Helaas kunnen we niet 100% uitsluiten dat we tijdens deze testfase toch nog aan de brug moeten werken. Wij doen er alles aan om eventuele hinder voor het scheepvaartverkeer en verkeer over de weg zo veel mogelijk te beperken. Mocht het nodig zijn dat de brug beperkt open kan, dan informeren wij direct de scheepvaart hierover.

Buurtbewoners dachten mee over nieuwe inrichting


16 mei 2022
Kinderen verdringen zich voor de workshops freerunning, hindernissteppen en zaadbommen maken. Ze springen van het ene naar het andere nieuwe klim- of schommeltoestel, terwijl ouders toekijken vanaf houten bankjes. Bewoners van de Kleurenbuurt vieren 13 mei de groene herinrichting van de openbare ruimte waarin zij een grote stem hebben gehad.

Lees meer

Foto waarop kinderen zaadbommen maken

Gezichten van Wijkonderhoud: Mark van Straalen ‘De knijperwagen is mijn favoriet’

6 april 2022
Mark van Straalen werkt bij de afdeling Wijkbeheer en Onderhoud van de gemeente Zaanstad. Al zo’n 17 jaar zet hij zich vol energie in om te zorgen dat Zaanstad er netjes bij blijft liggen. In het vierde en laatste deel van de serie Gezichten van Wijkonderhoud stellen we Mark graag aan je voor.  

Lees meer

Dit is een portretfoto van Mark van Straalen

Gemeente maakt zich sterk voor het beschermen van bomen


14 april 2022
De gemeente Zaanstad heeft de lijst van beschermde bomen geactualiseerd. Dat hebben we gedaan, omdat we het belangrijk vinden om grote oude bomen op particulier terrein ook in de toekomst te behouden. De teller van het aantal beschermde bomen staat in Zaanstad nu op 276. Later dit jaar komen daar nog de bomen die het afgelopen jaar ‘beschermenswaardig’ zijn geworden bij.

Lees meer


Gezichten van Wijkonderhoud: Bianca Overdijk ‘Spreek ons aan, dan lossen we het op’

31 maart 2022
Als je  door het centrum van Zaandam loopt, is de kans groot dat je haar tegenkomt. Bianca Overdijk werkt als medewerker Wijkonderhoud bij de gemeente Zaanstad. Zij zorgt er dagelijks samen met haar collega’s voor dat het centrum van Zaandam er netjes bijligt. In het derde deel van deze serie stellen we Bianca aan je voor.  

Lees meer

Dit is een portretfoto van Bianca Overdijk.

Gezichten van Wijkonderhoud: Richard Roosendaal 'Rijden op de kraakperswagen is een feest'

24 maart 2022
Dit is het tweede artikel waarin we een collega van Wijkbeheer en Onderhoud aan het woord laten. Deze keer interviewen we Richard Roosendaal. Hoe ziet zijn werk eruit en wat maakt het de moeite waard? Tijd voor een nadere kennismaking.

Lees meer

Dit is een portretfoto van Richard Roosendaal.

Gezichten van Wijkonderhoud: Marco Nielen haalt dagelijks 700 kilo afval op


15 maart 2022
Elke dag gaan medewerkers van de afdeling Wijkbeheer- en Onderhoud van de gemeente Zaanstad ’s ochtends al vroeg op pad, om te zorgen dat Zaanstad er schoon bijligt. Eén van die medewerkers is Marco Nielen (33). Hij zorgt voor het legen van ruim tweehonderd prullenbakken. Elke dag haalt hij in Zaanstad zo’n 700 kilo afval op. ’s Zomers is dat meestal veel meer dan in de winter. Hoe ziet zijn dagelijks werk eruit? Een mooi moment om nader kennis te maken.

Lees meer

Op deze foto staat Marco Nielen

Onderzoek over wijkonderhoud: afval grootste ergernis

15 maart 2022
De gemeente hield eind 2021 een (online) onderzoek over het onderhoud van de openbare ruimte. Zij wilde graag weten wat Zaankanters daarin belangrijk vinden. De uitkomsten van dit onderzoek zijn bekend. De grootste ergernissen van bewoners waren afval, zwerfafval en rommel rond ondergrondse containers. 

Lees meer

Op deze foto zie je een medewerker van de onderhoudsploeg

1596 extra bomen in Zaanstad

11 maart 2022

Het aantal bomen in Zaanstad stijgt met 1596. Dit blijkt uit de Bomenbalans die het college van B&W vandaag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Wethouder Gerard Slegers (Openbare Ruimte): “Ik ben heel blij dat het aantal bomen in Zaanstad fors stijgt. Ze zijn namelijk van onschatbare waarde. Bomen zijn heel belangrijk voor het leefklimaat in Zaanstad: in tijden van hitte houden ze hun omgeving koel, en als het regent leveren ze een belangrijke bijdrage aan de waterafvoer. Ook van onze inwoners hoor ik vaak hoe belangrijk een groene leefomgeving voor hen is. Ik ben dan ook blij dat er, door slim om te gaan met de beschikbare openbare ruimte, 1596 bomen bijkomen”.

Lees meer

Op deze foto ziet u een boom.

Pluktuin in Jagersveld


9 maart 2022
Zo’n 30 bewoners van ’t Kalf in Zaanstad willen graag een pluktuin beginnen in het Jagersveld. De gemeente heeft samen met deze initiatiefnemers naar een geschikte plek hiervoor gezocht. Naast het Kalverpad en tussen het Kuikenpad, het Buinerdiep en de Nagouw, kwam als meest geschikte plaats uit de bus. Bewoners willen hier zo’n 200 fruitbomen en bessenstruiken aanplanten.

Lees meer

Op deze foto zie je de locatie waar de pluktuin komt.

Vogelgriep bij zoogdieren: houd honden veilig aangelijnd


8 februari 2022
Het was weer raak in Nederland: uit voorzorg werden 225 duizend dieren vergast. Nooit eerder greep de vogelgriep zo om zich heen in Europa. De gevolgen zijn nu al groot; vele miljoenen dieren in de pluimveehouderij zijn al ‘geruimd’. Maar ook daarbuiten sterven dieren. Ook honden kunnen besmet raken.

Lees meer

Op deze foto zie je enkele honden en hun baasjes in een wandelgebied.

Gemeente pakt trillingen Dorpsstraat Assendelft aan


3 februari 2022
Over de Dorpsstraat in Assendelft rijdt dagelijks veel verkeer. Bewoners hebben al langer overlast door trillingen. Dat komt vooral door vracht- en busverkeer. Vanwege de Zaanse bodemgesteldheid (veenbodem) is er altijd enige mate van trillingsoverlast. Bijzonder aan de situatie in de Dorpsstraat is dat er bij woningen waar funderingsherstel heeft plaats gevonden de trillingen niet of nauwelijks zijn verminderd. De gemeente heeft gezocht naar aanvullende oplossingen op eerder genomen maatregelen tegen de trillingen. Dat deed ze samen met bewoners, plaatselijke ondernemers, de Vervoerregio, Veilig Verkeer Nederland en de politie.

Lees meer

Op deze foto staat de Dorpsstraat in Assendelft

Gemeente wil snelheid in Nauerna omlaag en neemt maatregelen


3 februari 2022
De gemeente Zaanstad gaat maatregelen nemen om de verkeersveiligheid in Nauerna te verbeteren. Op deze weg zijn de afgelopen jaren regelmatig ongelukken gebeurd.. Eerdere ingrepen en gedragscampagnes bleken helaas onvoldoende effect te hebben. 

Lees meer

Op deze foto staat de dijk in Nauerna

Tuinvogels tellen: doe je mee? 

26 januari 2022
Vogels zijn heel belangrijk voor ons. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, ze zorgen ook voor het verspreiden van zaden en de bestuiving van planten. Doe je dit weekend mee aan de Nationale Tuinvogeltelling? De cijfers zijn voor de Vogelbescherming belangrijk om te zien hoe het met onze tuinvogels is gesteld. 

Lees meer

Op deze foto is een vogel te zien.

Prins Bernhardbrug komend weekend afgesloten voor verkeer

18 januari 2022
De Prins Bernhardbrug in Zaandam krijgt een technische onderhoudsbeurt. We vervangen onder andere de bedienings- en besturingsinstallatie. De gemeente werkt aan de brug van maandag 10 januari tot en met zondag 23 januari 2022. Om dit veilig te doen, moeten we soms een rijbaan afsluiten. In het vierde weekend van januari sluiten we de hele brug af.

Lees meer

Op deze foto staat de Prins Bernhardbrug in Zaandam afgebeeld

Zaanstad investeert in gezonde bomen


17 januari 2022
We zetten ons in voor gezonde bomen. Tijdens de jaarlijkse ‘boomveiligheidscontrole’ hebben deskundigen in 2021 gekeken naar de gezondheid van onze bomen. Om de vier jaar is een ander deel van Zaanstad aan de beurt. Dit keer controleerden we de bomen in Zaanstad Noord: Krommenie, Wormerveer, Westzaan en Assendelft. Hieruit blijkt dat er veel dode en zieke bomen staan. 

Lees meer

Op deze foto controleert een inspecteur een boom tijdens de boomveiligheidscontrole

Investeren in openbare ruimte: aandacht voor Hensbroek, Schildersbuurt en De Kleurenklub

13 januari 2022
De gemeente investeert per jaar zo’n 30 miljoen euro in het verbeteren van de openbare ruimte. Het gaat dan om het vervangen van onder andere de bestrating, riolering, verlichting en speelplekken. Doel is te zorgen voor een veilige omgeving waar je met veel plezier woont of verblijft. Waarin de gemeente investeert, staat in het meerjareninvesteringsplan (MIP). Dit plan actualiseert de gemeente elk jaar.

Lees meer

Op deze foto staat de Schildersbuurt in Zaandam

Werkzaamheden in Assendelft: Reint Laan Jr. Brug en fietspad Noorderveenweg

 
25 november 2021

De Reint Laan Jr. Brug in Assendelft krijgt een opknapbeurt. De brug krijgt onder andere een nieuwe besturingsinstallatie. In combinatie met de werkzaamheden aan de Reint Laan Jr. Brug vervangt de gemeente ook het asfalt van het fietspad parallel aan de Noorderveenweg in Assendelft (S154). De Reint Laan Jr. Brug en de Noorderveenweg zijn daardoor niet toegankelijk voor auto- en fietsverkeer van 29 november 7:00 uur t/m 11 december 6:00 uur. Fietsers kunnen in de periode niet over de brug heen, maar wel onder de brug door.

Lees meer

Op deze afbeelding zie je de Reint Laan Jr. Brug in Assendelft

Een aantrekkelijker (winkel)gebied door verkeersaanpassingen Zaanbocht


25 november 2021
De gemeente past de verkeerssituatie bij de Zaanbocht aan om het winkelgebied aantrekkelijker en veiliger te maken voor bezoekers en terrassen aan de Zaan mogelijk te houden. Het kruispunt Stationsstraat-Zaanbocht krijgt een andere inrichting, er komen verkeersplateaus en de parkeervakken worden aangepast. De maximale snelheid blijft 30km/u. De komende maanden laat Zaanstad al een deel van de werkzaamheden uitvoeren. De Zaanbocht valt onder het Perspectief MAAK Noord: het plan om Zaanstad Noord mooier, duurzamer en leefbaarder te maken.

Lees meer

Op deze afbeelding zie je een deel van de Zaanbocht en een wandelaar met de fiets aan de hand

Groenere Zaanse schoolpleinen: kansen voor natuur en onderwijs


16 november 2021
Een van de ambities uit het Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie is het vergroenen van schoolpleinen. Wethouder Klimaatadaptatie Wessel Breunesse: ‘We moeten ons aanpassen aan het veranderend klimaat met extreem weer zoals hitte en wateroverlast. Zo houden we de stad gezond en leefbaar. Groenere schoolpleinen zijn koeler en kunnen meer water bergen. Eind 2020 gaven vertegenwoordigers van de Zaanse basisscholen tijdens de klimaattafel ‘Klimaatadaptatie en groen’ aan dat ze behoefte hebben aan ondersteuning bij en informatie over het vergroenen van hun schoolpleinen. Samen met Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) gaan we met de scholen onderzoeken wat zij daarvoor nodig hebben.’ Gemeente Zaanstad stelt per school €2.500 beschikbaar voor het planten van bomen op schoolpleinen.

Lees meer

Op deze foto zie je een boomspecialist een boom planten samen met kinderen van een basisschool

Strooiploegen in de startblokken


2 november 2021
Binnenkort zijn de dagen korter en de nachten kouder. Dan neemt de kans op wintergladheid toe. De strooiploegen staan dan ook alweer in de startblokken, om als dat nodig is tijdens het gladheidseizoen de weg op te gaan. Het gladheidseizoen loopt vanaf 1 november tot half april. Wist je dat we bij winterse omstandigheden bijna 400 kilometer weg en meer dan 600 bruggen aanpakken om de gladheid te lijf te gaan?

Lees meer

Op deze foto zie je een strooiwagen

Onthulling 45 struikelstenen in Zaanstad: gedenktekens voor Zaans-Joodse inwoners

20 oktober 2021
Op 25, 26 en 27 oktober en op 1 en 2 november aanstaande worden in Zaandam en Koog aan de Zaan 45 struikelstenen onthuld. Door de coronapandemie konden de voorgenomen onthullingen van struikelstenen in 2020 en voorjaar 2021 niet doorgaan. Nu is het weer mogelijk. Tijdens een korte ceremonie worden de namen en levensgeschiedenissen voorgelezen van de mensen voor wie een steen onthuld wordt. Daarna wordt het zand weggeveegd en kan een steentje – bloemen worden nooit gelegd op Joodse ‘graven’ – bij de struikelstenen worden gelegd.

Lees meer

Op deze foto zie je zeven al bestaande struikelstenen in Zaanstad

Nieuw maaibeleid op komst: naar een natuurvriendelijker en biodivers maaibeheer

11 oktober 2021
Zaanstad komt met een nieuw maaibeleid om de biodiversiteit in de gemeente te vergroten. Er is landelijk een sterke afname van biodiversiteit door bevolkingsgroei, intensivering van de landbouw en toenemende verstedelijking. Wethouder Openbare Ruimte, Gerard Slegers: “De terugloop van de verschillende soorten planten en dieren in Nederland is alarmerend. Daarom is het zo belangrijk om ons maaibeleid daarop aan te passen. Dat doen we om de insectenpopulatie – die een belangrijke rol speelt in onze voedselvoorziening – zoveel mogelijk in stand te houden. Ook in onze stedelijke omgeving kunnen we helpen om de biodiversiteit te versterken, onder andere door de manier waarop we de openbare ruimte beheren.”

Lees meer

Op deze foto zijn drie maaitractoren te zien

Klimaatvriendelijke tuin in Zaandam is nu open voor iedereen


5 oktober 2021
Hoe kunnen we het regenwater na extreme buien zo opvangen dat het geen overlast geeft? Dat kun je nu zelf zien in de klimaatvriendelijke tuin aan de Slachthuisstraat in Zaandam. Wethouder Gerard Slegers (Openbare Ruimte) opende op donderdag 30 september deze Levende Tuin. De Levende Tuin is zestig vierkante meter groot. Hierin zijn verschillende technieken toegepast voor verkoeling en het opvangen van water. Om verschillende soorten insecten aan te trekken, zijn in de tuin onder andere vlinderstruiken geplant. In de tuin staan bakken met kruiden zoals basilicum, munt en bieslook. Deze kruiden mag je oogsten.

Lees meer

Bezoekers wandelen door de Levende Tuin aan de Slachthuisstraat

Deurhangers voor een obstakelvrij Zaanstad

23 september 2021
De Week van de Toegankelijkheid is dit jaar van 4 tot en met 8 oktober. In deze week vragen we extra aandacht voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Zij moeten net als iedereen mee kunnen doen in onze gemeente. Dit jaar staat de Week van de Toegankelijkheid in het teken van de actie Zaanstad Obstakelvrij. Op verschillende plekken in de gemeente, kun je die week zogenaamde hanglabels (deurhangers) tegenkomen. Hiermee willen wij het belang van een goede doorgang onder de aandacht brengen.

Lees meer

Op deze foto zie je het hanglabel dat onderdeel is van de actie Zaanstad Obstakelvrij

Actie Kinderen tegen Zwerfvuil succesvol afgerond


21 september 2021
In april startte de actie Kinderen tegen Zwerfvuil 2021. Een week lang gingen kinderen de straat op om zwerfafval te verzamelen. Onderdeel van deze week was een teken- en kleurwedstrijd. Alle kleurplaten en tekeningen zijn eind augustus getoond in het Zaans Natuur- en Milieucentrum. Van de drie mooiste tekeningen zijn elk drie afdrukken gemaakt, die op negen afvalbakken door de stad zijn geplaatst. 

Als afsluiting van de actie kwamen de prijswinnaars Feline, Isabel en Nynke nog één keer bij elkaar voor een gezamenlijke foto bij de afvalbak van Isabel. Natuurlijk stoppen de meiden niet met het ophalen van zwerfafval, maar voor dit jaar is de actie voorbij.

Wie leuke ideeën heeft voor een actie voor volgend jaar wordt van harte uitgenodigd deze op te sturen naar buitengewoon@zaanstad.nl.

Op deze foto's zie je de drie prijswinnaars bij de afvalbak van Isabel

Extra aandacht voor zwerfafval tijdens World Cleanup Day

16 september 2021
Aanstaande zaterdag is het World Cleanup Day. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven we de planeet een grote schoonmaakbeurt.  Het doel: het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval.  De aandacht voor afval is hard nodig, want ook in Zaanstad hebben we helaas vaak te maken met zwerfafval. Dat is de afgelopen tijd alleen nog maar meer geworden, bijvoorbeeld door rondslingerende mondkapjes  We doen ons best om elke dag zo veel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Doe je ook mee? Gebruik het zwerfafvalklepje!

Lees meer

Op deze afbeelding zie je een groep vrijwilligers die zwerfafval opruimt

De gemeente pakt onkruid stevig aan. Help je ook een handje mee?


15 september 2021
Tussen juni en september groeit veel onkruid tussen onder andere  de tegels en bloemperken in de openbare ruimte. Ook zorgt het soms voor overlast. Dit jaar zijn de weersomstandigheden voor het groeien van onkruid gunstig. Dankzij de grote hoeveelheden neerslag en vrij constante  temperaturen, groeit het extra hard. De gemeente werkt met man en macht om het onkruid te bestrijden.

Lees meer

Een medewerker van groenbeheer maait het gras

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl