Project van A tot Z

In Zaanstad wordt ontzettend veel gebouwd. Ook knappen we bestaande straten op. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal tijdens zo'n project? Op deze pagina leggen we dit uit!

Elk jaar voeren wij in de stad meer dan 200 projecten uit. Dat kan van alles zijn, van de bouw van een school of speeltuin, tot het vervangen van het riool. Soms zelfs een complete herinrichting van de openbare ruimte. 

Waarom gaan we ergens aan de slag?

In Zaanstad ligt ongeveer 600 km aan riolering. Elk jaar moet zo'n 10 km vervangen worden. Om bij het riool te komen, moeten we graven, en dat is dan meteen een mooie aanleiding om het straatwerk en het groen mee te pakken. 

Onze uitdagingen

Tijdens zo’n project moet het riool het wel blijven doen. Bovendien moeten we rekening houden met de fundering van huizen, komen we in de grond kabels en leidingen tegen, en moeten we voorzichtig omgaan met de wortels van bomen.

Daarnaast moeten mensen hun auto kwijt kunnen en de voordeur kunnen bereiken, en natuurlijk moet er ruimte zijn voor de hulpdiensten. Tenslotte proberen we altijd rekening te houden met de wensen en ideeën van bewoners, want die kennen hun buurt natuurlijk veel beter dan wij.

Hoe wordt een groot project aangepakt?

 Wij onderscheiden een project in de volgende zes fases. Hieronder leggen we ze uit, maar je kunt ook het filmpje hiernaast bekijken!

1. Initiatieffase

In deze fase zoeken wij uit waar in Zaanstad het riool er het slechts aan toe is. Daarnaast kijken wij of in dat gebied de weg en het groen aan vervanging toe is. Ook vragen wij uit bij nutsbedrijven of zij werkzaamheden moeten uitvoeren, zodat wij dit kunnen combineren. Op basis van deze gegevens maken wij een plan.

2. Definitiefase

Nadat een project is goedgekeurd komen we bij de definitiefase. Hier wordt onderzoek gedaan naar de bodemgesteldheid en naar de conditie van de bomen. Ook worden de projectgrenzen bepaald, en wat er precies in het project wordt meegenomen. 

3. Ontwerpfase

Een belangrijk moment, want hier komen de bewoners in beeld. Wij gaan kijken wat zij voor wensen en ideeën hebben. Samen met een aantal bewoners maken wij een schetsontwerp van de locatie. Daarna mogen alle bewoners een reactie geven op dit ontwerp. 

Als alle informatie ingewonnen is maken wij een afweging. Hierbij houden wij rekening met de wensen van de bewoners en met de mogelijkheden en beperkingen op de locatie. 

4. Voorbereidingsfase

In deze fase is het definitief ontwerp vastgesteld. Wij maken een technische tekening voor de aannemer. Zo weet hij precies hoe hij het project moet uitvoeren en waar rekening mee moet worden gehouden. 

5. Aanbestedingsfase

Welke aannemer het project gaat uitvoeren wordt bepaald in de aanbestedingsfase. Aannemers kunnen zich inschrijven op het project. De aannemer met het beste plan van aanpak mag de opdracht gaan uitvoeren.

6. Uitvoeringsfase

Als alles is geregeld kan de uitvoering starten. Wij sturen de bewoners als eerste een bewonersbrief. Hierin staan bijvoorbeeld omleidingen vermeld, waar tijdelijk geparkeerd kan worden en de planning van het project.

Daarnaast wordt er per project een projectpagina aangemaakt. Hier kunnen bewoners informatie en tekeningen vinden over een specifiek project.

Foto van een projectgebied

Foto van een voorlopig ontwerp

Foto van uitleg over een projectgebied

Wil jij ook werken aan één van de projecten in Zaanstad? Neem dan een kijk op: Het Ingenieursbureau - Werken bij Zaanstad

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl