Boomspiegels

Hier lees je alles over hoe de gemeente de boomspiegels onderhoudt en hoe je zelf een boomspiegel kan beplanten.

Een boomspiegel (ook wel boomkrans genoemd) is het stuk grond rondom de stam van een boom dat van boven toegankelijk is voor lucht en water. In de meest ideale situatie is de boomspiegel minstens zo groot is als de kruin van de boom.

Bomen zijn voor een gezonde groei afhankelijk van open grond rond de stam voor de toevoer van zuurstof en water. Een boomspiegel kan onbegroeid gelaten worden, maar deze kan ook begroeid zijn met sierplanten. Een straat met aangeplante boomspiegels is veel kleurrijker en gezelliger. En allerlei dieren zoals vlinders en vogels vinden voedsel in de heesters, vaste planten en bloembollen in de boomspiegel.

Hoe worden boomspiegels onderhouden?

Het goed onderhouden van alle boomspiegels is een behoorlijke klus. Vaklieden schoffelen ongeveer zes keer per jaar. Dit gebeurt in de lente/zomer als de planten groeien. Hierbij worden de boomspiegels ook uitgeharkt en de eventuele troep afgevoerd.

Mag ik zelf iets planten in een  boomspiegel?

In overleg met de gemeente kun je een boomspiegel adopteren. Als je een boomspiegel adopteert, mag je deze beplanten met eenjarige plantjes of vaste planten. Belangrijk hierbij is dat de aarde rond de boom maximaal met 5 centimeter opgehoogd mag worden (niet meer want dan kan de boom doodgaan).  Daarbij zijn diepwortelende planten, zoals andere bomen en bepaalde heesters niet toegestaan. Je mag geen hekje plaatsen. Het is de bedoeling dat je de beplanting zelf aanschaft en bekostigt. Kijken er buren direct uit op de boomspiegel? Breng hen dan even op de hoogte van de boomspiegel adoptie.

Een bijkomend voordeel van het beplanten van boomspiegels is dat hondeneigenaren ontmoedigd worden om hun hond in de boomspiegel zijn behoefte te laten doen. Katten zijn helaas wat moeilijker tegen te houden. 


Een boomspiegel adopteren?

Neem dan contact op met de gemeente voor advies en informatie. Mail naar groenadoptie@zaanstad.nl.

Afbeelding van een boomspiegel in bloei

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl