Fietsendiefstal

Hier lees je tips om diefstal van je fiets te voorkomen.

Fietsendiefstal   

Soms is diefstal van je fiets niet te voorkomen, maar je kunt het de dief wel een stuk moeilijker maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

  • Gebruik een tweede slot.
  • Maak je fiets altijd met frame én voorwiel aan een vast object vast.
  • Noteer de gegevens van je fiets, zoals framenummer of graveercode, slotnummer, merk, type en kleur. Zet deze informatie samen met een foto van je fiets in je telefoon, of mail het naar jezelf. Je hebt ze nodig bij een aangifte.
  • Zet je fiets in een bewaakte stalling.


Anti-diefstal tips

  • Maak het slot hoog en flexibel vast. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op worden geslagen. Dit is namelijk een bekende truc om sloten open te breken.
  • Bij een kettingslot is het beter om de ketting een paar keer om een paal en de fiets te wikkelen dan om hem los te laten bungelen.
  • Maak het slot zo hoog mogelijk vast. Voor dieven met een betonschaar is het namelijk lastig als ze de tang niet op de vloer kunnen leggen om kracht te zetten.
  • Bevestig een beugelslot nooit in het midden van het frame. De dief kan dan de fiets zelf als hefboom gebruiken, waardoor het slot openknalt.

Speciaal voor e-bikes

Als je e-bike een afneembaar display heeft, haal deze dan altijd van de e-bike af als je niet fietst. Zo is de e-bike namelijk niet meer als elektrische fiets te gebruiken. Als de accu van je e-bike een slot heeft, gebruik deze dan altijd. Zo niet, haal de accu dan altijd van de e-bike af als je niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken. Zet daarnaast je e-bike op de bovengenoemde manieren op slot!

De handhavers checken regelmatig of de fietsen die geparkeerd staan in de fietsenrekken en fietsenstalling niet gestolen zijn. Ben je je fiets kwijt, controleer dan ook eens of hij niet is meegenomen door de gemeente en gestald staat in het depot.

Meer info vind je op zaanstad.nl onder de zoekterm ‘fietsdepot’.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl