Handhavers

De Zaanse handhavers werken dagelijks aan onze veiligheid. Hier lees je wie deze mensen zijn en waaruit hun dagelijkse werkzaamheden bestaan.

Wat zijn Boa's?                        

Boa is de afkorting voor Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar, ook wel bekend als handhaver. De Boa is een medewerker van de gemeente en helpt bij het aanpakken van kleine ergernissen zoals overlast van hondenpoep, zwerfvuil, afvaldumpingen, hinderlijk parkeren van fietsen, vandalisme en foutparkeren.

Wat is het verschil met de politie?

                                                                                                                      Boa’s en politieagenten werken veel samen, maar zij hebben verschillende taken. Een Boa heeft zogeheten ‘bijzondere bevoegdheden’ zoals boetes uitschrijven, verdachten aanhouden en een Boa mag je om je identiteitsbewijs vragen. Je herkent de Boa aan het speciale uniform met logo.


Toezicht

                                                                                                            Boa’s werken overdag, maar ook ’s avonds, ’s nachts en in de weekenden. Natuurlijk is het niet mogelijk, en ook niet gewenst, om permanent overal toezicht te houden. Wel is het mogelijk om Boa’s persoonlijk aan te spreken over zaken die u in uw eigen omgeving ervaart. De Boa kan dan de juiste instanties inschakelen en een oplossing zoeken.

De boa's dragen naast handboeien ook een camera op hun uniform. Dat is een bodycam. Waarom ze dat doen? Dat leggen ze samen met burgemeester Hamming uit in het filmpje hiernaast.

Hoe meer informatie de gemeente heeft over bepaalde overlast, hoe beter wij dit kunnen aanpakken. Het is daarom van belang om overlast altijd te melden. Of je nu vandalisme ziet, een foutparkeerder of gewoon iets wat stuk is of moet worden opgeruimd, neem dan contact op met de gemeente via onze website of bel naar 14075.Meer vragen & antwoorden over BOA's? 

  

Meer over BOA's


Wat doen de boa's allemaal voor werkzaamheden?  Benieuwd wat ze  precies doen? Bekijk dan dit filmpje! Of kijk naar de andere filmpjes.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl