Toegankelijkheid

De gemeente Zaanstad vindt het belangrijk dat iedereen zich makkelijk en zelfstandig kan verplaatsen in de openbare ruimte, in het openbaar vervoer en andere publieke voorzieningen.

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijkheid wil zeggen, dat iedereen kan komen waar hij of zij wil. Alle mensen, of zij nu een handicap hebben, slechtziend zijn of een andere beperking hebben, moeten overal kunnen komen. Maar ook ouderen met een rollator, of jonge ouders met een kinderwagen, lopen er soms tegenaan dat er een obstakel is op hun weg. Denk maar eens aan een defecte lift als je niet kunt traplopen of met je kinderwagen naar beneden wilt.

Nederland wil dat alle mensen met een beperking vrij zijn om te gaan waar zij willen. Daarom heeft ons land in 2016 het VN-verdrag over rechten van personen met een handicap ondertekend. Door dit verdrag wordt toegankelijkheid voor deze mensen verplicht gesteld. Dat betekent dat iedereen zich zelfstandig moet kunnen verplaatsen in de openbare ruimte, in het openbaar vervoer en andere publieke voorzieningen.

Ken je de app HogeNood?

Via de app HogeNood kun je zien waar zich toiletvoorzieningen bevinden. Ook toont de app welke faciliteiten er ter plaatse aanwezig zijn (toegang voor mindervaliden, babyverzorging) en of het toiletgebruik een verplichting met zich meebrengt (consumptie of kleine vergoeding). Zo kun je in één oogopslag zien of er een toilet beschikbaar is in de omgeving waar je je bevindt.

Afbeelding van de app HogeNood in Zaandam

De gemeente Zaanstad wil een gastvrije gemeente zijn en vindt het belangrijk dat (horeca-)ondernemers via de app HogeNood laten weten dat je bij hen terecht kunt. Zodat je snel kunt zien waar je gebruik kunt maken van het toilet. De app HogeNood is gratis te downloaden voor iPhone en Android smartphones via de gebruikelijke app stores. Voor meer informatie kun je via onderstaande button naar de website van HogeNood.

Website HogeNood

Toegankelijke speelplaatsen

Naast volwassenen met een beperking zijn er ook kinderen die een beperking hebben. In Zaanstad vinden we dat elk kind recht heeft op spelen en daarom maken we toegankelijke speelplaatsen voor iedereen. 

Zo gebruiken we verschillende toestellen die ook gebruikt kunnen worden door kinderen met een handicap en ook door rolstoelers! Een voorbeeld hiervan is dat de waterpomp, een erg populair speeltoestel. Het houten plateau voor de waterpomp wordt voor hun verlaagd.

Lees hier meer over de speelplaatsen en waar de toegankelijke speelplaatsen te vinden zijn:

Toegankelijke speelplaatsen

Wat te doen bij liftstoring?

Helaas hebben we af en toe te kampen met liftstoring of storing van de roltrappen. Deze kunnen verschillende oorzaken hebben. Vooral liftstoringen zijn vervelend. Mensen die niet met de trap kunnen, weten dan niet altijd hoe ze bij het stadhuis of het station kunnen komen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Centrum Zaandam

Er zijn meer liften in het centrum van Zaandam. Vanaf de Gedempte Gracht is de meest logische route die naar de lift bij de waterval van hotel Inntel. Hiernaast liggen de roltrappen. Als deze lift niet werkt, is de dichtstbijzijnde mogelijkheid te vinden bij parkeergarage Hermitage (in de volksmond: de lift bij de Mediamarkt). Deze lift en de roltrappen zijn beschikbaar tijdens de openingstijden van de winkels en de parkeergarage.

Busstation

Naast de ingang van het stadhuis vindt u de lift naar het busstation. De ernaast gelegen roltrap gaat alleen naar boven. Als u met de auto komt, kunt u bij het busstation niet parkeren. Deze lift is dus vooral geschikt voor mensen die met de bus komen, taxigebruikers, voetgangers vanaf de Provincialeweg en als u gebruikt maakt van een van de twee gehandicaptenparkeerplaatsen. Leg uw gehandicaptenparkeerkaart en parkeerschijf goed zichtbaar achter uw voorruit.

Westkant station Zaandam

Aan de westkant (achterkant) van het station is nog een lift. Ook de roltrap die naast deze lift ligt, gaat alleen naar boven. Aan de achterkant van het station is –betaalde- parkeergelegenheid beschikbaar voor mensen die met de auto komen.

Fietsenpakhuis

Als deze lift niet werkt, dan is het voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator of kinderwagen mogelijk via de flauwe helling in het fietsenpakhuis naar boven te gaan.

Contact

De liften in het busstation en naast de waterval van hotel Inntel zijn van de gemeente Zaanstad. Op deze liften staat een routeverwijzing naar de dichtstbijzijnde lift, in geval van storing. Ook vindt u hier het algemene telefoonnummer van de gemeente. Daar kunt u de liftstoring melden, zodat er snel een monteur kan worden gewaarschuwd. Als het niet lukt de schade snel te herstellen, dan laten we dat weten. Er komt dan een sticker “buiten gebruik” op de lift. En we plaatsen een melding via social media.

Bewustwording

De gemeente Zaanstad wil er voor zorgen dat de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mensen met een fysieke, visuele  of geestelijke beperking verbetert. Daarom is een actieplan Toegankelijkheid opgesteld. Hierin worden suggesties gedaan om dit voor elkaar te krijgen. Belangrijk onderdeel van het actieplan is dat de bewustwording over de mensen met een beperking wordt vergroot.

Zowel inwoners, ondernemers als de gemeente zelf, moeten zich meer bewust worden van wat zij kunnen doen in hun werk of in het dagelijks leven om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking in Zaanstad te vergroten.

Bewoners kunnen bijvoorbeeld rekening houden met slechtzienden door er op te letten dat zij geen obstakels (zoals een fiets) plaatsen op een blindengeleidelijn. Om mensen zich hiervan bewust te maken is er in het begin van 2019 een landelijke campagne 'Houd de lijn vrij' geweest. Zo zijn er meer voorbeelden te noemen, en ook de gemeente zelf moet goed opletten dat bij bijvoorbeeld een verkeersomleiding wordt nagedacht wat dit betekent voor mensen met een beperking.

Geleidelijnen

Het stationsgebied van de gemeente Zaanstad is sinds enige tijd voorzien van geleidelijnen. Dit zijn de geribbelde tegels die lijnen vormen en zo een veilige looproute zijn voor mensen met een visuele beperking. Een mooie aanpassing, waar we erg trots op zijn. Maar hoe voorkom je nu dat mensen onbewust allerlei obstakels op de lijn plaatsen?

Nou, ook daar is aan gedacht. Want bewustwording is een belangrijk onderdeel van ons actieplan Toegankelijkheid. Wij hebben al enige tijd contact met het projectteam van ‘Houd de lijn vrij!’. Een team dat bestaat uit medewerkers van Bartiméus, Koninklijke Visio, Robert Coppes Stichting en de Oogvereniging. Dit team ontwikkelde een stoeptegel met een duidelijk pictogram, waarmee op een duurzame manier de aandacht wordt gevestigd op de geleidelijnen in de openbare ruimte.

Zaanstad heeft als eerste gemeente in Nederland een aantal tegels besteld. En op vrijdag 15 mei jl. heeft wethouder Gerard Slegers de allereerste tegel gelegd. Dat gebeurde op de Gedempte Gracht, naast de viskiosk. Tijdens een -vanwege de noodverordening- korte ceremonie onthulde de wethouder de tegel, door deze schoon te vegen met een stoffer. Vertegenwoordigers van de Oogvereniging, Bartimeusfonds en de werkgroep Toegankelijkheid volgden deze handeling op gepaste afstand.

Zaanstad is trots en blij met de stoeptegels en zoekt binnenkort een geschikte plek voor de overige 19 tegels!

Weet u een geleidelijn waar regelmatig obstakels op worden geplaatst, laat het ons dan weten via buitengewoon@zaanstad.nl. Dan kijken wij of ook daar deze mooie, opvallende tegels kunnen worden geplaatst. Zodat de lijn vrij blijft voor een goede doorgang voor mensen met een visuele beperking!


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl