Struikelstenen

Opdat wij nooit vergeten.

Struikelstenen in Zaanstad

Op 16 en 17 april zijn in Zaandam en Koog aan de Zaan de eerste 31 van in totaal bijna 170 struikelstenen gelegd. Later in 2019 en in 2020 worden er ook stenen geplaatst voor de overige omgekomen Joodse inwoners van de Zaanstreek.


Struikelstenen, of Stolpersteine, zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het idee is dat je bij het zien van de stenen, even ‘struikelt’ in je hoofd en in je hart over de geschiedenis van de mensen achter de namen op het steentje. De stenen worden gelegd voor huizen waar Joodse mensen hebben gewoond die de oorlog niet overleefd hebben. 

Op 6 oktober 2018 zijn de eerste 6 stenen door burgemeester Jan Hamming onthuld in Wormerveer. De Werkgroep Struikelstenen Zaanstad wil dat uiteindelijk voor alle Joodse slachtoffers uit Zaanstad een struikelsteen wordt gelegd en is hiervoor in 2018 een crowdfundingsactie gestart. In de werkgroep zitten mensen van Stichting Joods monument Zaanstreek, het 4 en 5 mei comité Zaanstad en het gemeentearchief . In totaal gaat het om 174 Joodse slachtoffers. Die Struikelstenen moeten in 2019 en 2020 worden gelegd. Inwoners en bedrijven kunnen een financiële bijdrage leveren en een steen adopteren.

Van de bijna driehonderd Joden die begin 1942 woonden in het gebied dat nu Zaanstad is, stierven er ruim 170 personen een voortijdige dood, vrijwel allen in Auschwitz of Sobibor. Van hen heeft het merendeel geen graf. Aangezien een mens pas is vergeten als zijn/haar naam vergeten is, wil de werkgroep de namen van alle omgekomen Zaanse Joden zichtbaar maken. Daarmee ontstaat een gebroken namenlint door de stad: een monument dat de herinnering aan de weggevoerde Zaanse Joden levend houdt.


Struikelstenen voor familie de Jong in Wormerveer

Afbeelding van struikelstenen in Wormerveer
Hoog contrast
Ga naar Zaanstad.nl