Gladheidbestrijding

Het ‘gladheidbestrijdingsseizoen’ begint op 1 november en duurt tot half april. Op deze pagina lees je wat gemeente Zaanstad in deze maanden doet om de gladheid op de Zaanse wegen, fietspaden en bruggen te bestrijden.

Waar strooien we wel en waar strooien we niet?

Wist je dat er in Zaanstad 13 auto’s ingezet kunnen worden, om de gladheid te bestrijden? Bij heftige winterse omstandigheden kan het zijn dat we ruim 370 kilometer weg aanpakken!


Doorgaande wegen

Wij kunnen niet alle wegen strooien. Dan zouden we echt een veelvoud aan auto’s moeten aanschaffen en een veelvoud aan menskracht moeten inzetten. Daarom zijn er keuzes gemaakt, welke wegen we wel en welke we niet strooien.

Alleen doorgaande wegen en regionale fietsroutes worden bereikbaar en begaanbaar gehouden. Dit geldt ook voor wegen waarvan het openbaar vervoer gebruik maakt of waaraan bijzondere voorzieningen, zoals winkelcentra openbare gebouwen, hulp- en nooddiensten, zieken- en verzorgingshuizen en basisscholen) liggen. Deze locaties worden handmatig gestrooid, omdat we daar vaak niet met de strooiauto’s kunnen komen.

Bruggen nemen een bijzondere plaats in de gladheidbestrijding, omdat deze sneller glad worden. Een aantal bruggen zitten in de strooiroute, bij veel andere bruggen wordt een strooikist geplaatst. In totaal hebben we ongeveer 120 strooikisten in Zaanstad staan.

Hoe bepalen we of we op pad gaan?

Of gladheid bestreden moet worden, wordt bekeken aan de hand van de informatie van de volgende bronnen:

  • Informatie van de verschillende meetstations in Zaanstad.
  • Actueel weerbeeld via Meteo Consult;
  • Melding(en) van hulp- en nooddiensten;
  • Melding(en) van de Alarmcentrale;
  • Eigen waarneming door medewerkers van de gemeente of HVC;


Minder glad met minder zout

Op basis van een twee winterseizoenen durende proef op het fietspad langs de N203, is besloten om de gladheid op alle fietspaden uit het strooigebied met pekelwater te bestrijden.

Wat is pekelwater?

Pekelwater is een oplossing van zout in water. De pekeloplossing is ongeveer 20%.  Het klinkt misschien gek, water toepassen in de gladheidbestrijding, maar hierdoor is het dooimiddel direct werkzaam. Als je zout strooit moet dit eerst ingereden worden voordat het gaat dooien. Door gebruik te maken van pekelwater kan gladheid direct en actief worden bestreden. 

Nieuwe combistrooiers

HVC heeft hiervoor vijf nieuwe zogenaamde combistrooiers aangeschaft. Om gladheid te bestrijden bij sneeuw en ijzel kunnen deze strooien op de ‘oude’ manier met zout, maar ze kunnen ook op de nieuwe wijze, met pekelwater sproeien. Ook een combinatie van beide methoden is mogelijk. Voor elke winterse situatie de juiste wijze van gladheidbestrijding dus.

Het voordeel van sproeien ten opzichte van de natzoutmethode is dat er sneller dooi plaatsvindt en dat minder zout in het milieu terechtkomt.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf gladheid bestrijden door de stoep voor jouw woning/pand ijs- en sneeuwvrij te maken en/of het te bestrooien met zout. Bij bruggen die niet in de strooiroute zijn opgenomen staan strooikisten. Je kunt het zout uit die strooikisten gebruiken om zelf de gladheid op de brug te bestrijden.

Blijf voorzichtig!

We doen er natuurlijk alles aan om onze wegen goed begaanbaar te houden. Ook blijven natuurlijk altijd kijken naar welke methodes waar we nog dingen kunnen verbeteren en welke laatste ontwikkelingen er zijn op het gebied van het bestrijden van gladheid.

Gladheidbestrijding is geen garantie voor een niet glad wegdek. Je moet er altijd rekening mee houden dat de kans op gladheid blijft bestaan en voorzorgsmaatregelen nemen door snelheid te minderen en af te remmen. Dus ga je de komende weken de weg op, loop, rijd, ren en fiets voorzichtig.Kan ik een melding maken?

U kunt alleen een melding indienen als er geen gladheid is bestreden op de vastgestelde strooiroutes. Een melding voor gladheidbestrijding kunt u indienen via onderstaande link.

  

Overige vragen/klachten

Als u vragen/klachten heeft waarom bepaalde straten wel/niet in de strooiroute zitten kunnen deze schriftelijk worden ingediend.

Strooikaart

Wil je weten welke routes precies gestrooid wordt en of jouw straat in de strooiroute  kijk dan op onze kaart.

Online strooiroute kaart

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl