Gladheidbestrijding

Het ‘gladheidbestrijdingsseizoen’ begint op 1 november en duurt tot half april. Op deze pagina lees je wat gemeente Zaanstad in deze maanden doet om de gladheid op de Zaanse wegen, fietspaden en bruggen te bestrijden.

In de koude maanden is de kans op gladheid door winters weer groter. Het gladheidsseizoen loopt van 1 november tot en met 27 april. In die periode staan de strooiploegen in de startblokken om de weg op te gaan als dat nodig is. De gemeente werkt samen met HVC. De kleinschalige of handmatige gladheidbestrijding doet de gemeente zelf.


Wil je weten welke routes precies gestrooid worden? Kijk dan op onze strooikaart.

Online strooiroute kaart

Op deze foto zie je een strooiwagen.

Waar strooien we?

In Zaanstad kunnen 14 strooivoertuigen worden ingezet om de gladheid te bestrijden. Bij winterse omstandigheden gaan we gladheid te lijf op bijna 400 kilometer weg en meer dan 600 bruggen.

Doorgaande wegen

We richten ons op de bereikbaarheid en het begaanbaar houden van doorgaande wegen en regionale fietsroutes. Ook wegen waarvan het openbaar vervoer gebruik maakt of waaraan bijzondere voorzieningen, zoals winkelcentra openbare gebouwen, hulp- en nooddiensten, zieken- en verzorgingshuizen en basisscholen) liggen hebben prioriteit. Deze locaties worden handmatig gestrooid, omdat we daar vaak niet met de strooiauto’s kunnen komen. Tijdens het seizoen halen we fietspaaltjes weg. Dat is nodig zodat de strooiauto’s hun werk kunnen doen.

Bruggen

Bruggen nemen een bijzondere plaats in de gladheidbestrijding, omdat deze sneller glad worden. Een aantal bruggen zitten in de strooiroute, bij veel andere bruggen moet je extra oppassen bij gladheid.

Hoe bepalen we of we op pad gaan?

Of gladheid bestreden moet worden, wordt bekeken aan de hand van de informatie van de volgende bronnen:

  • Informatie van de verschillende meetstations in Zaanstad.
  • Actueel weerbeeld via weerbureau DTN.
  • Melding(en) van hulp- en nooddiensten.
  • Melding(en) van de Alarmcentrale.
  • Eigen waarneming door medewerkers van de gemeente of HVC.

Handmatig strooien

De wijkploegen strooien op locaties waar de mobiele strooiers niet bij kunnen. Zo proberen we ongelukken te voorkomen. Het gaat om de volgende locaties:

  • Winkelcentrums;
  • Bejaardentehuizen;
  • Bushaltes;
  • Doktersposten;
  • Bruggetjes bij voetpaden.
Minder glad met minder zout

Op basis van een twee winterseizoenen durende proef op het fietspad langs de N203, is besloten om de gladheid op alle fietspaden uit het strooigebied met pekelwater te bestrijden.

Wat is pekelwater?

Pekelwater is een oplossing van zout in water. De pekeloplossing is ongeveer 20%.  Het klinkt misschien gek, water toepassen in de gladheidbestrijding, maar hierdoor is het dooimiddel direct werkzaam. Als je zout strooit moet dit eerst ingereden worden voordat het gaat dooien. Door gebruik te maken van pekelwater kan gladheid direct en actief worden bestreden. 

Combistrooiers

HVC heeft hiervoor vijf zogenaamde combistrooiers. Om gladheid te bestrijden bij sneeuw en ijzel kunnen deze strooien op de ‘oude’ manier met zout, maar ze kunnen ook op de nieuwe wijze, met pekelwater sproeien. Ook een combinatie van beide methoden is mogelijk. Voor elke winterse situatie de juiste wijze van gladheidbestrijding dus.

Het voordeel van sproeien ten opzichte van de natzoutmethode is dat er sneller dooi plaatsvindt en dat minder zout in het milieu terechtkomt.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf gladheid bestrijden door de stoep voor jouw woning ijs- en sneeuwvrij te maken en/of het te bestrooien met zout. Ook vragen we je om niet te dicht bij de bochten te parkeren. Dan kunnen de strooiauto’s er niet langs en kunnen we bepaalde wegen niet (goed) strooien.

Blijf voorzichtig

We doen er natuurlijk alles aan om onze wegen goed begaanbaar te houden. Ook blijven natuurlijk altijd kijken naar welke methodes waar we nog dingen kunnen verbeteren en welke laatste ontwikkelingen er zijn op het gebied van het bestrijden van gladheid.

Gladheidbestrijding is geen garantie voor een niet glad wegdek. Je moet er altijd rekening mee houden dat de kans op gladheid blijft bestaan en voorzorgsmaatregelen nemen door snelheid te minderen en af te remmen. Dus ga je de komende weken de weg op, loop, rijd, ren en fiets voorzichtig

Gebruik maken van de zoutkisten

Op melding worden er zoutkisten geplaatst bij bruggen. Deze worden gevuld met een mengsel van zand en zout. Op deze locaties kan je eventueel zelf strooien als je merkt dat een brug glad is.Melding maken

Je kunt een melding indienen als er geen gladheid is bestreden op de vastgestelde strooiroutes. Een melding voor gladheidbestrijding kun je indienen via onderstaande link.

  

Overige vragen

Andere vragen over gladheidsbestrijding en strooiroutes? Mail dan naar buitengewoon@zaanstad.nl.Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl