Waar strooien we wel en waar strooien we niet?
Wist je dat er in Zaanstad 13 auto’s ingezet kunnen worden, om de gladheid te bestrijden? Bij heftige winterse omstandigheden kan het zijn dat we ruim 370 kilometer weg aanpakken!
Doorgaande wegen
Wij kunnen niet alle wegen strooien. Dan zouden we echt een veelvoud aan auto’s moeten aanschaffen en een veelvoud aan menskracht moeten inzetten. Daarom zijn er keuzes gemaakt, welke wegen we wel en welke we niet strooien.
Alleen doorgaande wegen en regionale fietsroutes worden bereikbaar en begaanbaar gehouden. Dit geldt ook voor wegen waarvan het openbaar vervoer gebruik maakt of waaraan bijzondere voorzieningen, zoals winkelcentra openbare gebouwen, hulp- en nooddiensten, zieken- en verzorgingshuizen en basisscholen) liggen. Deze locaties worden handmatig gestrooid, omdat we daar vaak niet met de strooiauto’s kunnen komen.
Bruggen nemen een bijzondere plaats in de gladheidbestrijding, omdat deze sneller glad worden. Een aantal bruggen zitten in de strooiroute, bij veel andere bruggen wordt een strooikist geplaatst. In totaal hebben we ongeveer 120 strooikisten in Zaanstad staan.
Hoe bepalen we of we op pad gaan?
Of gladheid bestreden moet worden, wordt bekeken aan de hand van de informatie van de volgende bronnen:
- Informatie van de verschillende meetstations in Zaanstad.
- Actueel weerbeeld via Meteo Consult;
- Melding(en) van hulp- en nooddiensten;
- Melding(en) van de Alarmcentrale;
- Eigen waarneming door medewerkers van de gemeente of HVC;