Zaanstad krijgt tuinen in het water

Het college heeft de aanpak Vergroening van de Stad en Programma vergroening Zaanstad 2023 vastgesteld. De gemeente wil de stadse omgeving meer vergroenen. Zo komen er volgend jaar drijvende tuinen.


Zaanstad krijgt tuinen in het water


Het college heeft de aanpak Vergroening van de Stad en Programma vergroening Zaanstad 2023 vastgesteld. De gemeente wil de stadse omgeving meer vergroenen. Zo komen er volgend jaar drijvende tuinen. Dat zijn kunstmatige drijvende eilandjes. Deze komen vol te staan met oever- en waterplanten, die in het water kunnen wortelen. Ze gaan bestaan uit tien verschillende plantensoorten met verschillende kleuren. Zo planten we onder andere dotterbloemen, zwanenbloemen en koninginnekruid. De tuintjes moeten zorgen voor meer soorten planten en dieren in en rond het water, zoals bijen, vlinders en kevers.

Wij plaatsen twee tuinen van 15 vierkante meter achter de steigers in de Rosmolenwijk langs de Zaan. Eén tuin komt bij de speeltuin en één bij het bruggetje bij de Boeg. Een andere tuintje van 45 vierkante meter, komt tussen het Zaantheater en het appartementencomplex De Hoge Horn. De aanleg start in april 2024. Het voorjaar is namelijk de beste periode om de planten goed te laten groeien.

Meer groen in Zaanstad


We hebben extra aandacht voor groen als we straten opnieuw inrichten. Zo komen op het Pontplein in Zaandam en op de Zaanweg in Wormerveer extra bomen. Ook in wijken waar we niet aan het werk zijn, kijken we of daar extra groen kan komen.

Meer groen in Zaanstad

Een mooi voorbeeld is dat we op initiatief van GroenZaans het Stationsplein Zaanse Schans gaan vergroenen. In Saendelft gaan we na de zomer in gesprek met bewoners over de inrichting van de brede groenstroken. Ook u kunt uw steentje bijdragen. Leg bijvoorbeeld een geveltuintje aan of gebruik de tegelophaalservice


Een voorbeeld van een drijvende tuin (Den Haag)

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl