Geveltuin

Geveltuin

Je stoep groener maken? Dat kan met een geveltuin. Dit doe je samen met de gemeente.      

Wat is een geveltuin?

Het woord zegt het al: een tuin aan de gevel. Als een woning of wooncomplex direct aan de openbare stoep grenst, mag er een geveltuin worden aangelegd. Deze tuin ligt dus tegen de gevel aan en bevindt zich op de plek van de stoep zelf. Geveltuinen maken de buurt mooier en gezelliger en nodigen uit om samen met buren te tuinieren. En ze zijn ook nog eens heel nuttig. Ze bieden voeding en een fijne schuilplek voor insecten en zorgen er voor dat de grond meer water kan opnemen bij (zware) regenval. Wonen in een groene straat is ook nog eens gezonder. De planten nemen CO2 op, waardoor de lucht schoner is en als het warm is, zorgen de planten voor verkoeling.

Foto van een bewoner bij haar geveltuin.


Spelregels geveltuin

Een geveltuin aanleggen doe je altijd samen met de gemeente. Dit doen we alleen op gemeentegrond en niet op eigen grond. Een geveltuin mag niet te groot zijn en moet op een bepaalde manier worden aangelegd. Belangrijk is dat doorgang niet wordt belemmerd. Er moet genoeg ruimte op de stoep blijven voor bijvoorbeeld rolstoelen, rollators en kinderwagens. Daarom legt de gemeente de geveltuin voor je aan en helpen wij met de afvoer van stenen en zand. Als je zelf niet de eigenaar bent van de woning, hebben wij een schriftelijke toestemming van de eigenaar nodig. Dit is bijvoorbeeld de woningbouwvereniging of de particuliere verhuurder. Ook als de woning onderdeel is van een VVE (Vereniging Van Eigenaren), hebben wij een bewijs van toestemming nodig.

Waar moet een geveltuin aan voldoen?

  • Een geveltuin moet tussen de 30 en 45 cm diep  zijn;
  • Vanaf de gevel moet er minstens 120 cm aan stoep overblijven;
  • De maximale breedte is de breedte van de gevel;
  • Er mogen geen bomen in geplant worden;
  • Er mogen geen doornige, snelgroeiende, of giftige planten in een geveltuin. 

Een geveltuintje aanleggen doe je samen met de gemeente. Wij komen je graag helpen met de afvoer van stenen en zand.

Wil je ook een geveltuin?

Kijk of jouw stoep aan de minimale afmetingen voor een geveltuin voldoet. Je kunt daarna contact opnemen met ons via geveltuinen@zaanstad.nl. Vermeld in de mail jouw adres en telefoonnummer. Zonder deze gegevens kunnen wij de aanvraag helaas niet in behandeling nemen.

Als de aanvraag is goedgekeurd nemen wij contact met je op voor een afspraak. Wij komen dan bij je langs om de geveltuin op te meten en bespreken de praktische zaken en jouw wensen. Daarmee kunnen, op een later moment, onze collega’s aan de slag. Daarvoor hoef je niet persé thuis te zijn. Zij leggen de geveltuin aan, voeren het zand en de tegels af en vullen de geveltuin met aarde. En dan is je geveltuin klaar om naar eigen wens te beplanten. Dit moet je zelf doen.

De voordelen van een geveltuin

Naast dat geveltuinen zorgen voor een gezellige straat zijn ze ook heel nuttig. Door de klimaatverandering krijgen we vaker te maken met veel regen in korte tijd en door de aanleg  van een geveltuin kan de grond meer water opnemen. Wonen in een groene straat is bovendien gezonder. De planten nemen CO2 op, waardoor de lucht schoner is en als het warm is, zorgen de planten voor verkoeling.


 


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl