Geveltuin

De straat groener maken? Dat kan met een geveltuintje. Hier lees je meer over hoe je dat aanpakt en wat de gemeente voor je kan doen.

Wat is een geveltuin?

Het woord zegt het al: een tuin aan de gevel! Wanneer een woning of wooncomplex direct aan de openbare stoep grenst, mag er een geveltuin worden aangelegd. Deze tuin ligt dus tegen de gevel aan en bevindt zich op de plek van de stoep zelf.            

Naast dat geveltuinen zorgen voor een gezellige straat zijn ze ook heel nuttig! Door de klimaatverandering krijgen we vaker te maken met veel regen in korte tijd en door de aanleg  van een geveltuin kan de grond meer water opnemen Wonen in een groene straat is bovendien gezonder. De planten nemen CO2 op, waardoor de lucht schoner is en als het warm is, zorgen de planten voor verkoeling.

Spelregels geveltuin

Een geveltuin wordt alleen aangelegd op gemeente grond en niet op eigen grond. Een geveltuin mag niet te groot zijn en moet op een bepaalde manier worden aangelegd. De doorgang mag niet worden belemmerd. De gemeente legt daarom de geveltuin voor je aan en kan helpen met de afvoer van stenen en zand. Zo zorgen we samen voor een extra groene straat! 

De gemeente wil dat een geveltuintje ...

 • de buurt mooier maakt;
 • de straat groener maakt;
 • zorgt voor meer betrokkenheid van de bewoners in de straat.

Waar moet een geveltuin aan voldoen?

 • Een geveltuin moet tussen de 30 en 45 cm diep  zijn;
 • Vanaf de gevel moet er minstens 120 cm aan stoep overblijven;
 • De maximale breedte is de breedte van de gevel;
 • Er mogen geen bomen in geplant worden;
 • Er mogen geen doornige, snelgroeiende, of giftige planten in een geveltuin. 

Een geveltuintje aanleggen doe je samen met de gemeente! Wij komen je graag helpen met de afvoer van stenen en zand.


 


Uitslag; Wie heeft de mooiste geveltuin?

Steeds meer Zaankanters vragen een geveltuin aan. De gemeente was wel benieuwd welke fraaie tuintjes de Zaanse straten mooier en gezonder maken.  In het najaar hebben we daarom een verkiezing van de mooiste geveltuin van Zaanstad georganiseerd!

We hebben een paar hele mooie inzendingen gehad. Kijk via onderstaande button wie er heeft gewonnen!

Wie heeft de mooiste geveltuin?

Foto van een geveltuin


Wil je ook een geveltuin?

 • Kijk of jouw stoep aan de minimale afmeting voldoet.
 • Neem contact met ons op via geveltuinen@zaanstad.nl. Vermeld in de mail jouw adres en telefoonnummer. Zonder jouw adres en contact gegevens kunnen wij de aanvraag helaas niet in behandeling nemen.
 • Dan komt iemand van de gemeente langs om de geveltuin op te meten en een aanlegafspraak te maken.
 • De geveltuin wordt aangelegd, het zand en de tegels worden afgevoerd.
 • De geveltuin wordt gevuld met aarde en je vult de geveltuin met planten.

Folder geveltuinen

Foto van een bewoner bij haar geveltuin.

Verhalen uit de buurt

                                                                                                    Afgelopen zaterdag stuitte een bewoonster van de Oostzijde op een teleurstelling:

‘De bloeiende planten waren door iemand uit mijn geveltuintje geschept, het zag er ineens een stuk minder florissant uit! Op de maandag kwam er een hele lieve buurvrouw naar mij toe, die mij een nieuwe margriet zag planten. Ze had gezien dat mijn tuintje was leeggehaald en kwam om een plant uit haar eigen tuin te brengen. Ontzettend lief en nu is hij dus weer mooi gevuld! We wonen helaas in een buurt waar veel vandalisme/diefstal voorkomt, dus dit gebaar vond ik dan wel weer hartverwarmend!’

Heb jij ook een leuk of mooi verhaal over je geveltuintje en hoe je dit samen met de buren doet? Laat ons dit dan weten via de mailbox. Wij worden altijd super blij van dit soort mooie burenacties!Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl