Geveltuin

De straat groener maken? Dat kan met een geveltuintje. Hier lees je meer over hoe je dat aanpakt en wat de gemeente voor je kan doen.

Wat is een geveltuin? 

Het woord zegt het al: een tuin aan de gevel! Wanneer een woning of wooncomplex direct aan de openbare stoep grenst, mag er een geveltuin worden aangelegd. Deze tuin ligt dus tegen de gevel aan en bevindt zich op de plek van de stoep zelf.            

Naast dat geveltuinen zorgen voor een gezellige straat zijn ze ook heel nuttig! Door de klimaatverandering krijgen we vaker te maken met veel regen in korte tijd en door de aanleg  van een geveltui kan de grond meer water opnemen Wonen in een groene straat is bovendien gezonder. De planten nemen CO2 op, waardoor de lucht schoner is. En als het warm is, zorgen de planten voor verkoeling.

Interesse in een geveltuin?       

Mail naar geveltuinen@zaanstad.nl 

Een geveltuin mag niet te groot zijn en moet op een bepaalde manier worden aangelegd. De doorgang mag niet worden belemmerd. De gemeente legt daarom de geveltuin voor je aan en kan helpen met de afvoer van stenen en zand. Zo zorgen we samen voor een extra groene straat! 

De gemeente wil dat een geveltuintje..

  • de buurt mooier maakt
  • de straat groener maakt
  • zorgt voor meer betrokkenheid van de bewoners in de straat.

Waar moet een geveltuin aan voldoen?

  • Een geveltuin moet tussen de 30 en 45 cm diep  zijn
  • Vanaf de gevel en moet er minstens 120 cm aan stoep overblijven.
  • De maximale breedte is de breedte van de gevel.
  • Er mogen geen bomen in geplant worden
  • Er mogen geen doornige, snelgroeiende, of giftige planten in een geveltuin. 

Een geveltuintje aanleggen doe je  samen met de gemeente! Wij komen je graag helpen met de afvoer van stenen en zand.

Verhalen uit de buurt

                                                                                                    Afgelopen zaterdag stuitte een bewoonster van de Oostzijde op een teleurstelling:

‘De bloeiende planten waren door iemand uit mijn geveltuintje geschept, het zag er ineens een stuk minder florissant uit! Op de maandag kwam er een hele lieve buurvrouw naar mij toe, die mij een nieuwe margriet zag planten. Ze had gezien dat mijn tuintje was leeggehaald en kwam om een plant uit haar eigen tuin te brengen. Ontzettend lief en nu is hij dus weer mooi gevuld! We wonen helaas in een buurt waar veel vandalisme/diefstal voorkomt, dus dit gebaar vond ik dan wel weer hartverwarmend!’

Voor:

Na:
Heb jij ook een leuk of mooi verhaal over je geveltuintje en hoe je dit samen met de buren doet? Laat ons dit dan weten via de mailbox. Wij worden altijd super blij van dit soort mooie buren-acties!


 

Wil je ook een geveltuin? 

Neem contact met ons op via geveltuinen@zaanstad.nl of bel met Nienke Glorie
via telefoonnummer 14 075.

"Door de klimaatverandering komen er steeds vaker in korte tijd grote hoeveelheden water naar beneden. Zoveel dat het huidige riool dat niet kan verwerken. Daarom wordt in veel buurten het riool daarop aangepast, maar bewoners kunnen zelf ook wat doen. Bijvoorbeeld door het aanleggen van geveltuintjes, want zo kan de grond meer water opnemen."


 

Ga naar Zaanstad.nl