Herinrichting Venenbuurt

Begin 2022 zijn wij gestart met de herinrichting van de Venenbuurt in Zaandam. Het straatwerk en het riool in de wijk zijn behoorlijk verzakt. Op deze pagina leest u meer over het project.

Dit gaan we doen

De Venenbuurt is nog geen 30 jaar oud. Toch zijn het straatwerk en het riool in de wijk op een groot aantal locaties al behoorlijk verzakt. Daarom gaan wij het riool vervangen. Een tijdje later brengen we  nieuwe bestrating weer op de goede hoogte.

Alle Openbare Verlichting gaan we vervangen, zowel de masten als de armaturen. Er komt energiezuinige Ledverlichting.

Het PWN heeft haar leidingnetwerk inmiddels aangepast. Mogelijk dat andere nutsbedrijven zoals Liander en Ziggo later nog werkzaamheden uitvoeren.

Bomen

Wij hebben een kapaanvraag ingediend voor het kappen van 43 bomen in de Venenbuurt. Wij brengen nieuwe riolering aan en richten de wijk opnieuw in. Een groot aantal bomen in de wijk hebben onvoldoende goede grond en plek om in te groeien. Daardoor hebben een aantal bomen zich maar matig ontwikkeld en hebben ze een beperkte levensverwachting.

Daarnaast is de bestrating 20 tot 30 cm verzakt en moeten wij de grond weer op hoogte brengen. Bomen kunnen niet goed tegen zo’n ophoging. Bomen in de wat grotere plantvakken blijven staan. Wij planten 69 nieuwe bomen in uw buurt terug.

Kapaanvraag 10-06-22.pdf

Venenbuurt kap-en herplantmotivatie 10-06-22.pdf

Kaptekening 10-06-22.pdf

Herplant tekening 10-06-22.pdf

Foto van straat in venenbuurt in Zaandam

Parkeren

Tijdens de werkzaamheden kunt u uw auto niet op de normale plek neerzetten. Wilt u uw auto dan ergens anders in de wijk parkeren? Langs de Weiteveen maken wij extra parkeerruimte. Als u een invalideparkeerplaats heeft, krijgt u een andere parkeerplek.

Projectgebied

Klik op de kaart voor een uitvergroting.

kaart met projectgrenzen


Wanneer?

We verdelen het project in tweeën. Vanaf 14 februari 2022 vervangt aannemer GP Groot het hoofdriool. Dit duurt ongeveer tot eind juli 2022. Op de onderstaande tekening  ziet u de werkvolgorde. Elke stap duurt 2 à 3 weken.

Fasering tekening 09-02-22.pdf

Tijdens de herinrichting later in het jaar vernieuwen wij de straat en leggen we de nieuwe bestrating neer. Het voordeel van de splitsing van werkzaamheden is dat de kwaliteit van de bestrating in de toekomst langer goed blijft. De totale tijd van bouw-overlast blijft hetzelfde.

Hoe ontstaat het ontwerp?

Het projectteam van gemeente Zaanstad, wil graag samen met de bewoners tot een goed ontwerp komen.

Bedankt voor uw reactie 

Omdat u in de wijk woont, kent u de omgeving goed en weet u wat behouden moet blijven. Ook weet u op welke plaatsen kansen liggen en welke plekken verbetering behoeven. Via www.e-spraak.nl/Zaanstad heeft u wensen, ideeën en aandachtspunten voor uw straat en wijk doorgegeven. Hartelijk bedankt daarvoor. Wij hebben de opmerkingen waar mogelijk verwerkt in het ontwerp. 

Voorlopig ontwerp

U kon tot 1 mei 2022 reageren op het voorlopig ontwerp. Hartelijk dank voor uw reactie.

Voorlopig ontwerp 05-04-22.pdf

Definitief ontwerp

De suggesties gaan wij vervolgens, waar mogelijk, verwerken in het definitief ontwerp. Het bijgewerkte ontwerp en vraag & antwoord overzicht plaatsen wij hier op de website. In dit overzicht reageren wij op de ingestuurde suggesties.

Het ontwerp wordt daarna definitief gemaakt, wat uitgangspunt zal zijn voor de uiteindelijke uitvoering.

Op deze foto is een veld tussen huizen in de Venenbuurt te zien.


Zo communiceren we

Tijdens de voorbereiding van dit project informeren wij bewoners en belanghebbenden.

Uitnodiging bewonersavond presentatie voorlopig ontwerp 06-04-22.pdf

Start werkzaamheden 09-02-22.pdf

Bewonersbrief Schrijfsters- en Venenbuurt.pdf

Bouwapp

GP Groot heeft een bouwapp waarmee ze u op de hoogte houden. Deze app kunt u gratis op uw telefoon downloaden. Scan de onderstaande QR-code of download de app in de app of playstore.

Deze app kunt u 1 week voor het begin van de werkzaamheden downloaden en heet ‘Zaandam, Venenbuurt’. U kunt hier ook uw vragen stellen. Natuurlijk krijgt u ook huis-aan-huis brieven. Deze brieven versturen we minder vaak. 

Vragen?

Aannemer GP Groot

Ron Groot is het aanspreekpunt voor vragen over bereikbaarheid, planning en uitvoering van het werk. U kunt hem benaderen via telefoonnummer 088 4720700.

Gemeente

Voor de gemeente Zaanstad is de heer Bart de Bruijn het aanspreekpunt. U kunt hem tijdens werktijd bereiken via ons telefoonnummer: 14 075. 

Voor overige vragen kunt u  contact opnemen met Hans Lamers, projectleider van het werk. Dit kan via ons telefoonnummer 14075. U kunt ook een mail sturen naar H.Lamers@zaanstad.nl

op deze foto is projectleider Has Lamers te zien.

Wil je meer weten over hoe een project tot stand komt? Klik hier voor onze informatiepagina. 

Algemene informatie tijdens de uitvoering

 • Huisvuilinzameling

  HVC haalt de afvalcontainers op een andere plek op dan u gewend bent. U kunt uw containers tijdelijk in een andere straat zetten. Buiten het werkgebied en bereikbaar voor de ophaalwagen. Voor vragen belt u naar 0800-0700 (gratis).

 • Grofvuil

  Bij het aanmelden van het grofvuil bij de gemeente geeft u aan dat de straat is opgebroken. Spreek duidelijk af waar u het grofvuil neerzet.

 • Voorwerpen verwijderen

  Heeft u voorwerpen in de openbare ruimte staan? Dan vragen wij u deze weg te halen. Zo kunnen wij het werk zo snel mogelijk doen. Als de gemeente Zaanstad voorwerpen moet verwijderen, zijn de kosten helaas voor u.

 • Parkeren

  Tijdens de werkzaamheden kunt u uw auto niet op de normale plek neerzetten. Wilt u uw auto dan ergens anders in de wijk parkeren? Als u een invalideparkeerplaats heeft, krijgt u een andere parkeerplek.

 • Ophogen eigen grond

  De bodem in Zaanstad zakt.  Tijdens een herinrichting brengen wij de straten en voetpaden zoveel mogelijk op het oude niveau terug. Hierdoor kan het zijn dat uw (tuin)pad en/of tuin lager komt te liggen dan de aansluitende openbare ruimte. Wij straten het toegangspad naar uw woning en/of garage maximaal 1 meter uw tuin in. Zo ontstaat er geen afstapje. Wij voeren geen werkzaamheden uit op particulier terrein naast de eerder genoemde meter.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl