Natuurspeelplek Akkerland

Samen nadenken over de nieuwe speelplaats!

Al langere tijd zijn buurtbewoners bezig om van de wijk Saendelft een gezonde buurt te maken. Voorbeelden zijn de vruchtbomen bij de scholen, natuurspeelplek Weideland en het Tiny Forestbosje. De commissie Gezonde Buurt doet dat in samenwerking met Jantje Beton en het IVN. 


Gezonde buurt


Opvallend aan de wijk is het gemis aan spelen in de natuur. Er zijn mooie speelplekken en lange grasvelden. Er zijn vrijwel nergens delen waar kinderen de mogelijkheid hebben om in een stuk natuurlijke omgeving te spelen.


Vorig jaar hebben wij de natuurspeelplek aan het Weideland gemaakt. Dit is een groot succes geworden. De natuurspeelplek Akkerland heeft veel overeenkomsten met de natuurspeelplek Weideland.Locatie natuurspeelplek


De natuurspeelplek komt te liggen in de groenstrook tussen de huizen Tulpenburgh 35 en Akkerland 99. Alle bomen blijven behouden.


Het ontwerp van de nieuwe natuurspeelplek


Wij hebben het gespecialiseerde hoveniersbedrijf ‘’De Twee Heren’’ gevraagd een ontwerp te maken voor natuurlijk spelen. De nadruk ligt op natuur en weinig traditionele speeltoestellen. De kleine toestellen die wij gebruiken zijn van Robiniahout. Voorwaarde is gebruik te maken van materialen uit de omgeving en de zichtlijn van de strook moest gehandhaafd blijven. In het ontwerp zijn kleine heuveltjes aangebracht en wat verdiepingen in de grond. Hierdoor ontstaat een grote diversiteit in soorten grassen en planten. Wij gaan de grote keien hergebruiken en zo ook delen van de huidige inrichting.


De natuurspeelplek zal voor de buurt een ware belevenis gaan worden. Tussen de wandelpaden kunnen kinderen naar hartenlust spelen, ontdekken en op avontuur gaan. Door de diversiteit die wij hier bieden zal er voor iedereen, ongeacht de leeftijd, een plekje te vinden zijn. Het geheel wordt ook zo aangelegd, dat er geen verkeer meer kan ontstaan over het grasveld.


Ontwerp Akkerland.pdfUitvoering


Bijzonder aan de werkwijze van ‘’De Twee Heren’’ is dat zij stadsnatuur en natuurspeelplaatsen ontwerpen, aanleggen en beheren. De speelplaats maakt onderdeel uit van zijn omgeving en bij het ontwerp, de aanleg en beheer kijken ze naar het geheel. Ze passen ook de directe omgeving zo aan dat alles weer aansluit, schoon, heel en veilig is, werkt en stroomt. Dat beschouwen ze als vanzelfsprekend onderdeel van het werk.


Reageren kan tot 2 november 2020


U kunt reageren op het ontwerp via de mailbox speelplaatsrenovatie@zaanstad.nl. Geef hierbij aan dat het gaat om de natuurspeelplek Akkerland.


Vervolg


Na het reactietermijn kunnen wij nog wat aanpassen aan het ontwerp. Wij beginnen half november 2020 met het aanleggen van de speelplek. Er zal dan enige overlast zijn van machinegeluid, maar de woningen blijven normaal bereikbaar. De werkzaamheden duren 3-4 weken.


Bel mij gerust als u nog vragen heeft


Heeft u vragen over deze brief? Bel mij, projectleider Cees Fleur, dan gerust via ons algemene telefoonnummer 14075.


Wil je meer weten over hoe een project tot stand komt? Klik hier voor onze informatiepagina. 

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl