Drijvende tuinen

Met de drijvende tuintjes willen we de natuur een handje helpen.

Zaanstad krijgt drie ‘drijvende tuinen’. Dit zijn zijn kunstmatige drijvende eilandjes die we vol laten groeien met oever- en waterplanten, die in het water wortelen. De tuintjes moeten het aantal soorten planten en dieren versterken in het water. Met de drijvende tuinen willen we de natuur een handje helpen. 


Dit gaan we doen


Op de drijvende tuinen planten w 10 plantensoorten met verschillende kleuren bloemen, o.a. Dotterbloem (geel), Zwanenbloem (wit met paars) en Koninginnekruid (rood/roos). Deze planten trekken zowel bijen, vlinders als kevers aan. Doordat de onderkant van de eilanden open zijn, ontstaat er geen stilstaand water. Dit voorkomt overlast van muggen.

Hier werken we

Wij plaatsen de tuinen op 3 locaties. We plaatsen twee drijftuintjes achter de steigers langs de Zaan. Eentje bij de speeltuin en één bij het bruggetje bij de Boeg. Beide eilanden zijn ongeveer 15m2. De andere tuin plaatsen wij tussen het Zaantheater en het appartementencomplex De Hoge horn. Achter het Zaantheater is meer ruimte. De drijvende tuin is hier groter dan de andere tuinen, namelijk 45m2. 

Locaties drijvende tuinen

Locaties drijvende tuinenWanneer?

Vanaf april 2024 beginnen Havenhout en aannemer Van der Werf met de werkzaamheden. Dit duurt ongeveer 7 werkdagen. Zij plaatsen palen waaraan ze drijvende eilanden maken van kokosmatten. Deze kokosmatten geven de waterplanten de eerste 2 jaar de kans om in en om de tuinen groeien. Door de palen kunnen de tuinen meebewegen met het water.

Onderhoud

Het onderhoud voert de gemeente uit vanaf een boot. Op de locaties achter de steiger kan het voorkomen dat de steiger minder beschikbaar is tijdens het onderhoud. Dit zal niet langer dan een dag duren en maar 2x per jaar voorkomen. Het onderhoud bestaat uit het verwijderen van dode en houtige planten.

Het ontwerp

Via de onderstaande knop vindt u het ontwerp van de drijvende tuinen. 

Ontwerp drijvende tuinen 07-06-23.pdf


Zo laten wij van ons horen

De bewoners uit de omgeving hebben de onderstaande bewonersbrief ontvangen.


Voordat wij starten met het werk komt er een nieuwe informatiebrief over de precieze planning per locatie. 


Zo zijn wij te bereiken

Bel met ons telefoonnummer op  (075) 681 61 57. Vraag naar Bianca Tieman projectleider, of stuur een mail naar b.tieman@zaanstad.nl

Bianca TiemanHoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl