Zaanstad investeert in gezonde bomen

Zaanstad investeert in gezonde bomen

Honderden zieke en dode bomen vervangen we door gezonde


17 januari 2022

We zetten ons in voor gezonde bomen. Tijdens de jaarlijkse ‘boomveiligheidscontrole’ hebben deskundigen in 2021 gekeken naar de gezondheid van onze bomen. Om de vier jaar is een ander deel van Zaanstad aan de beurt. Dit keer controleerden we de bomen in Zaanstad Noord: Krommenie, Wormerveer, Westzaan en Assendelft. Hieruit blijkt dat er veel dode en zieke bomen staan. 

De plek waar een boom is geplant, is van levensbelang. Helaas ging dit in het verleden niet altijd goed. Daardoor staan bomen nu ‘klem’ in de stoep of tussen de kabels en leidingen die onder de grond lopen. Soms gaat zo’n boom dood. Ook staan bomen van dezelfde soort vaak te dicht bij elkaar. Dat maakt bomen kwetsbaarder voor ziekten en plagen.

Veiligheid voor alles

Bij de controle bleek dat we een flinke inhaalslag te maken hebben. Omdat we onveilige situaties willen voorkomen, moeten we veel bomen kappen. Een aantal bomen is dood. Andere bomen zijn ziek, vaak door zwammen. De dode bomen kappen we nu. Je moet er toch niet aan denken wat er zou kunnen gebeuren als zo’n boom tijdens een storm op de weg of op een huis valt.

Kapvergunning

Voor het kappen van de bomen die door zwammen zijn aangetast, is een kapvergunning nodig. Deze vragen we binnenkort aan. In totaal moeten we 660 bomen te kappen. Bij de bomen die we kappen in de weg of de stoep, zagen we de boom niet af tot de grond. We laten een stronk van ongeveer een meter staan. Zo weten we zeker dat niemand erover struikelt. In het voorjaar halen we de hele stronk met wortelkluit en al weg.

Planten van nieuwe bomen

Voor elke dode en zieke boom planten we een nieuwe terug. Dat kan soms niet op dezelfde plek, omdat de nieuwe boom dan ook weer te weinig ruimte krijgt. In dat geval zoeken we een geschikte plek in de buurt. Tegenwoordig maken we een boomplaats wel 8 tot 20 kubieke meter groot. Waar dat kan, planten we wat grotere bomen. Ook planten we verschillende soorten zodat ziekten en plagen minder kans krijgen.

Meer weten over de boomveiligheidscontrole? Klik dan op de knop hieronder.

Boomveiligheidscontrole


Op deze foto controleert een inspecteur een boom tijdens de boomveiligheidscontroleEen controleur inspecteert een boom tijdens de boomveiligheidscontrole

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl