Strooiploegen in de startblokken

Strooiploegen in de startblokken
Winterseizoen van 1 november tot half april

2 november 2021
Binnenkort zijn de dagen korter en de nachten kouder. Dan neemt de kans op wintergladheid toe. De strooiploegen staan dan ook alweer in de startblokken, om als dat nodig is tijdens het gladheidseizoen de weg op te gaan. Het gladheidseizoen loopt vanaf 1 november tot half april. Wist je dat we bij winterse omstandigheden bijna 400 kilometer weg en meer dan 600 bruggen aanpakken om de gladheid te lijf te gaan?

Bij gladheidsbestrijding strooit de gemeente doorgaande wegen en regionale fietsroutes. Ook de wegen waar het openbaar vervoer gebruik van maakt of waaraan bijzondere voorzieningen liggen, nemen we mee. Denk aan openbare gebouwen, hulp- en nooddiensten, zieken- en verzorgingshuizen en scholen. We kunnen helaas niet alle wegen, fietspaden en stoepen in de gemeente meenemen. In het winterseizoen halen we de fietspaaltjes weg. Dan kunnen de strooiauto’s ook daar hun werk goed doen.

Wanneer de weg op?

De gemeente heeft de bestrijding van gladheid voor een deel uitbesteed aan de HVC-groep. De kleinschalige of handmatige gladheidbestrijding doet de gemeente zelf. We maken gebruik van verschillende bronnen. Aan de hand van deze bronnen bepalen we of strooien wel of niet nodig is:

  • informatie van meetstations in Zaanstad;
  • meldingen van hulp- en nooddiensten;
  • meldingen van de Alarmcentrale;
  • gegevens van een weerbureau;
  • eigen waarnemingen.

Wat je zelf kunt doen

Je kunt een handje helpen door de stoep voor je huis of de oprit van je woning of pand ijs-en sneeuwvrij te maken. Ook vragen we je om niet te dicht bij de bochten te parkeren. Dan kunnen de strooiauto’s er niet langs en kunnen we sommige wegen niet (goed) strooien.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl