Rob en Jesse samen ruim veertig jaar gladheid te lijf

Rob en Jesse samen ruim veertig jaar gladheid te lijf

22 februari 2023

Jesse de Haas werkt als medewerker Wijkonderhoud bij de gemeente. Hij zorgt onder andere voor het vegen van de straten en stoepen, het weghalen van onkruid en het snoeien van plantvakken. Rob de Boer werkt bij de HVC-groep op het overslagstation. Hier komen elke dag alle vuilnisauto’s onder andere restafval, plastic en papier brengen. In de winter zetten Jesse en Rob zich dag en nacht in om de gladheid aan te pakken. In dit artikel vertellen ze erover.

Rob is één van de vijf gladheidcoördinatoren. Hij heeft zelf jaren op de strooiauto gezeten en stuurt nu de teams aan die de doorgaande wegen strooien. Jesse zorgt ervoor dat onder andere scholen, bejaardenhuizen en bushokjes goed toegankelijk blijven. Samen zijn ze goed voor ruim veertig jaar ervaring in de gladheidbestrijding.

Dit geeft echt een kick

Rob: ‘Ik doe dit werk ruim 35 jaar en vindt nog steeds heel leuk. Er is dit winterseizoen nog geen sneeuw gevallen, maar toch zijn de auto’s een paar keer de weg opgegaan vanwege gladheid en ijzel. Ik ben er trots op dat we met z’n allen zorgen dat Zaanstad, bijvoorbeeld na vorst, er weer netjes en veilig bijligt.’ Jesse: ‘Dat geeft echt een kick.’

Jesse: ‘We hebben natuurlijk veel ervaring gekregen in de loop de jaren. We weten goed welke plaatsen sneller glad worden Zo worden klinkers veel sneller glad dan asfalt.  Natuurlijk kunnen we niet overal tegelijk zijn. Veel inwoners snappen dat wel. De meeste mensen die ons aanspreken, zijn blij met ons werk.’ Rob beaamt dit.

Veel veranderd...

Rob: ‘Natuurlijk is er de afgelopen jaren veel veranderd. Onze auto’s kunnen nu veel meer. We kunnen ze zo afstellen dat we wegen van acht meter breed in één keer kunnen strooien. Ook weten we precies hoeveel zout we strooien per vierkante meter. We rijden maximaal 30 tot 40 kilometer per uur. Niet alleen voor de veiligheid, maar ok om te zorgen dat er genoeg strooizout op de weg komt. Om zout goed zijn werk te laten doen, is het belangrijk dat het goed ingereden wordt.’ 

Beiden: ‘Het is mooi werk. We hopen het nog jaren te kunnen doen.’

Meer weten?

Meer weten over gladheid? Ga dan naar buitengewoon.zaanstad.nl.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl