Klimaatvriendelijke tuin in Zaandam is nu open voor iedereen

Klimaatvriendelijke tuin in Zaandam is nu open voor iedereen

5 oktober 2021
Hoe kunnen we het regenwater na extreme buien zo opvangen dat het geen overlast geeft? Dat kun je nu zelf zien in de klimaatvriendelijke tuin aan de Slachthuisstraat in Zaandam. Wethouder Gerard Slegers (Openbare Ruimte) opende op donderdag 30 september deze Levende Tuin.

De Levende Tuin is zestig vierkante meter groot. Hierin zijn verschillende technieken toegepast voor verkoeling en het opvangen van water. Om verschillende soorten insecten aan te trekken, zijn in de tuin onder andere vlinderstruiken geplant. In de tuin staan bakken met kruiden zoals basilicum, munt en bieslook. Deze kruiden mag je oogsten.

Waterafvoer

In de tuin is een wadi aangelegd van zeven bij drie meter. Deze vangt overvloedig water op. Deze wadi staat na één dag weer droog. Het terras van de tuin heeft een ruime overkapping met een sedumdak. Zo’n dak verkoelt en houdt ook water vast. Dat is vooral gunstig bij hevige buien. Infiltratiekratten onder de beplanting zorgen voor het geleidelijk afvoeren van regenwater. Ook staat in de tuin een regenton. Het water daaruit geven we aan de bomen en planten.

Leren van groenonderhoud

De Levende Tuin is ook het succes van Team Arbeidsparticipatie van de gemeente. Mensen met een arbeidsbeperking leren en ervaren of het werken in het groen in de toekomst iets voor hen is. Ook zijn er jongeren die dit doen in combinatie met een mbo-opleiding Groen aan het Clusius College. Zo is het ontwerp van de tuin voortgekomen uit een schoolopdracht.  

Klimaat verandert snel

Het klimaat verandert snel. Ook in Zaanstad regent het vaker fors harder en komen meer hittegolven. Droogte houdt steeds langer aan. In het uitvoeringsplan Klimaatadaptatie 2021-2026 staat hoe de gemeente, samen met bedrijven en bewoners, de stad klimaatbestendig wil maken. De Levende Tuin sluit aan bij de doelen uit dit Uitvoeringsplan. In de klimaatvriendelijke voorbeeldtuin kan iedereen ideeën opdoen om zijn of haar eigen omgeving te vergroenen.

Wateroverlast in je tuin

Heb je wel eens last van wateroverlast in uw tuin? Vaak helpen al een paar kleine aanpassingen zoals het weghalen van tegels en ze te vervangen door planten, struiken of bomen.

Bezoekers wandelen door de Levende Tuin aan de Slachthuisstraat


Bekijk hier de video van de officiële opening.

Meer weten over de Levende Tuin? Klik dan op de onderstaande knop.

Levende Tuin

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl