Aan de Slachthuisstraat 63 in Zaandam, waar de gemeentelijke afdelingen Openbare Ruimte en Groenonderhoud gehuisvest zijn, is een klimaatvriendelijke tuin aangelegd.
Het is een tuin van 60m2, waarin diverse wateropvang technieken zichtbaar worden. Zo is er een wadi van 7 bij 3 meter, die overvloedig water vasthoudt en na een dag weer droog moeten komen staan. Het terras krijgt een overkapping van 4 bij 4 meter met een sedumdak. Zo’n dak verkoelt en houdt ook water bij stortbuien wat langer vast. Zo’n 26 meter lijngoot vangt het water van het terras op, zodat daar geen plassen ontstaan. Dat water wordt via een irrigatiebuis ook druppelsgewijs onder de grond verspreid.
Ook heeft team Arbeidsparticipatie, dat de tuin heeft aangelegd, vier infiltratiekratten (elke 280 liter) aangebracht. Deze laten het water vertraagd in de bodem wegzakken. Uiteraard ontbreekt ook de regenton niet. Het verzamelde water wordt dan gebruikt om de planten en bomen in de tuin te bevochtigen.
De tuin is openbaar plantsoen en grenst aan de gebouwen van de gemeentelijke afdelingen Openbare Ruimte en Groenonderhoud. In september 2021 heeft wethouder Gerard Slegers De Levende Tuin officieel geopend.
Van de roodkleurige glansmispel zijn twee heesters en twee bomen geplant. Deze blijven ook in de winter mooi groen. Voor onder meer de vlinders heeft het team vier buddleja’s (vlinderstruiken) geplaatst. Andere planten zijn onder meer herfstanemoon, aster, geraniums, vrouwenmantel, forsythia. Voor buurtbewoners en bezoekers zijn er ook bakken gemaakt met kruiden als basilicum, munt en bieslook.
De Levende Tuin aan de Slachthuisstraat is het succes van team Arbeidsparticipatie. 'Dit is een superleuk project om gezamenlijk een eigen tuin zelf te onderhouden', zegt Esther Kraaijpoel, teamleider Arbeidsparticipatie. 'Ze leren aanplanten, snoeien en mogelijkheden ontdekken om regenwater op te vangen en te hergebruiken. De laatste zomers is groenonderhoud ook meer ingezet om het stedelijke groen water te geven. Als organisatie leren we daar ook weer meer over.'
Garantie Groen is een onderdeel van Team Arbeidsparticipatie. Hierin kunnen jaarlijks tien mensen met een arbeidsbeperking (van autisme tot verslavingsproblematiek) leren en ervaren of werken in het groen in de toekomst iets voor hen is. 'Ze leren over uiteenlopende planten en bomen, oefenen in de omgang met machines en nu dus ook over de aanleg en onderhoud van een klimaatvriendelijke tuin', verduidelijkt Esther Kraaijpoel.
Een aantal teamleden doen dit in combinatie met een mbo-opleiding groen aan het Clusius College. Zo is het ontwerp van de tuin voortgekomen uit een schoolopdracht van een teamlid. Het team bestaat uit werkbegeleiders en een interne werkcoach. Zo krijgen de mensen niet alleen begeleiding op de werkplek, maar ook begeleiding voor persoonlijke ontwikkeling.
Team Arbeidsparticipatie bestaat uit 2 trajecten: Garantie Groen en ZaanStart. Zowel de werkbegeleiders van Garantie Groen als van ZaanStart hebben gewerkt aan de aanleg en de deelnemers zoveel mogelijk geleerd over bestrating, beplanting, overkapping timmeren etc. Zo hebben we met het hele team en de deelnemers een prachtig resultaat neergezet!
De deelnemers aan Garantie Groen en ZaanStart worden in zes maanden voorbereid op een baan. Diegenen die verder willen in het groen, krijgen in eerste instantie ze dan een contract bij de gemeente Zaanstad. Dan leren ze productie draaien, werkafspraken maken en samenwerken met de wijkteams groenonderhoud. Voor het team ligt een nieuwe uitdaging in het verschiet. Ze gaan mee helpen aan de structurele vergroening van schoolpleinen in Zaanstad. Groene schoolpleinen dragen niet alleen bij aan een klimaatbestendigere stad maar ook aan een betere luchtkwaliteit en aantrekkelijker omgeving om te leren.
De infiltratiekratten werken als een spons en laten het water vertraagd in de bodem zakken.
Volop bloeiende planten boven de infiltratiekratten.