De Levende Tuin

Aan de Slachthuisstraat 63 in Zaandam, waar de gemeentelijke afdelingen Openbare Ruimte en Groenonderhoud gehuisvest zijnis een klimaatvriendelijke tuin aangelegd.

‘De Levende Tuin’ 

Het is een tuin van 60 vierkante meter, waarin diverse wateropvang technieken zichtbaar worden. Zo is er een wadi van 7 bij 3 meter, die overvloedig water vasthoudt en na een dag weer droog moeten komen staan. Het terras krijgt een overkapping van 4 bij 4 meter met een sedumdak. Zo’n dak verkoelt en houdt ook water bij stortbuien wat langer vast. Ook heeft team Arbeidsparticipatie, dat de tuin heeft aangelegd, vier infiltratiekratten (elke 280 liter) aangebracht. Deze laten het water op het terras vertraagd in de bodem wegzakken, zodat er geen plassen ontstaan. Uiteraard ontbreekt ook de regenton niet. Het verzamelde water wordt dan gebruikt om de planten en bomen in de tuin te bevochtigen.

Foto van de aanplant en het maken van het afdak

Planten

Van de roodkleurige glansmispel zijn twee heesters en twee bomen geplant. Deze blijven ook in de winter mooi groen. Voor onder meer de vlinders heeft het team vier buddleja’s (vlinderstruiken) geplaatst. Andere planten zijn onder meer herfstanemoon, aster, geraniums, vrouwenmantel, forsythia. Voor de bewoners van Slachthuisstraat en omgeving worden er kruidenbakken gemaakt. Bewoners kunnen met ideeën komen voor de kruiden die worden geteeld.  

Eigen Tuin – Garantie Groen

De Levende Tuin aan de Slachthuisstraat is het succes van team Arbeidsparticipatie. “Dit is een superleuk project om gezamenlijk een eigen tuin zelf te onderhouden”, zegt Esther Kraaijpoel, teamleider Arbeidsparticipatie. “Ze leren aanplanten, snoeien en mogelijkheden ontdekken om regenwater op te vangen en te hergebruiken. De laatste zomers is groenonderhoud ook meer ingezet om het stedelijke groen water te geven. Als organisatie leren we daar ook weer meer over.”

Leren en ontwikkelen

Garantie Groen is een onderdeel van Team Arbeidsparticipatie. Hierin kunnen jaarlijks tien mensen met een arbeidsbeperking (van autisme tot verslavingsproblematiek) leren en ervaren of werken in het groen in de toekomst iets voor hen is. “Ze leren over uiteenlopende planten en bomen, oefenen in de omgang met machines en nu dus ook over de aanleg en onderhoud van een klimaatvriendelijke tuin”, verduidelijkt Esther Kraaijpoel.

Een aantal teamleden doen dit in combinatie met een mbo-opleiding groen aan het Clusius College. Zo is het ontwerp van de tuin voortgekomen uit een schoolopdracht van een teamlid. Het team bestaat uit werkbegeleiders en een interne werkcoach. Zo krijgen de mensen niet alleen begeleiding op de werkplek, maar ook begeleiding voor persoonlijke ontwikkeling.

Team Arbeidsparticipatie bestaat uit 2 trajecten: Garantie Groen en ZaanStart. Zowel de werkbegeleiders van Garantie Groen als van ZaanStart hebben gewerkt aan de aanleg en de deelnemers zoveel mogelijk geleerd over bestrating, beplanting, overkapping timmeren etc. Zo hebben we met het hele team en de deelnemers een prachtig resultaat neergezet!

Teamfoto

Voorbereiding op baan elders

“We hebben wettelijke maximaal 6 maanden om hen voor te bereiden op een baan. Binnen die tijd krijgen wij een goed beeld of het hen persoonlijk lukt en of ze ook echt zelf een toekomst in het groen zien. In eerste instantie krijgen ze dan een contract bij de gemeente Zaanstad. Dan leren ze productie draaien, werkafspraken maken en samenwerken met de wijkteams groenonderhoud.

Ze werken in de verschillende parken en thematuinen en worden bijvoorbeeld ingezet bij het extra gras maaien. Met die ervaring proberen we hen verder te helpen aan een baan bij hoveniers of groenaannemers.”

De Levende Tuin werd op 30 september 2021 door wethouder Gerard Slegers feestelijk geopend. Bekijk het filmpje over de opening van De Levende Tuin en kom meer te weten over hoe de tuin tot stand is gekomen.


Foto van de afgekoppelde regenpijp


Foto van de infiltratiekratten in de grond


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl