Het schoolplein van basisschool De Windroos is groener geworden

Het schoolplein van basisschool De Windroos is groener geworden

6 maart 2023

Het schoolplein van basisschool De Windroos in Peldersveld in Zaandam is flink groener geworden. Er zijn tegels weggehaald en appel- en perenbomen geplant. Ook is op het schoolplein een beleeftuin te vinden. Wethouders Natasja Groothuismink en Wessel Breunesse openden op maandag 6 maart het vergroende schoolplein.

Wethouder Breunesse: “Een groen schoolplein is klimaatbestendig. Het is een gezonde plek waar kinderen tijdens het buitenspelen bekend en vertrouwd raken met de natuur.”

Groen en spelen

Op het schoolplein staan nieuwe houten speeltoestellen en een vogelnestschommel. Deze is ook geschikt voor kinderen met een beperking. Het ‘landschap’ van het schoolplein is afwisselend. Het bestaat uit heuvels en hoogteverschillen. In plaats van tegels liggen op het schoolplein nu boomschors en kleischelpen. De oude tegels zijn opgestapeld en daarvan is een zitmuur gemaakt. Ook zijn bloeiende heesters, klimplanten, siergrassen, knotwilgen en bessenstruiken geplant. Veel van het werk is gedaan door aannemer De Twee Heren B.V. uit Grootebroek.

Handen ineen geslagen

De Windroos heeft zelf veel werk verricht om allerlei fondsen te werven. Ook is dit groene schoolplein financieel mogelijk gemaakt door bijdragen uit de Regiodeal (ZaanIJ Pact) en van de gemeente Zaanstad. De school zorgt zelf voor het onderhoud van het plein.

Waarom groene schoolpleinen?

Wethouder Groothuismink: “Samen met Zaanse basisscholen en andere regionale partijen is de ambitie van de gemeente Zaanstad om binnen tien jaar 60 schoolpleinen van basisscholen in heel Zaanstad te vergroenen. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie. Het maakt kinderen creatiever in het spelen. Ook kunnen scholen het plein gebruiken voor reken-, taal- of natuurlessen.”

Ondersteuning door gemeente 

Gemeente Zaanstad ondersteunt scholen die binnenkort aan de slag gaan (of al bezig zijn) met het vergroenen van hun schoolplein. Zaanstad is ambassadeursgemeente ‘Speelse en natuurrijke schoolpleinen’. Dit betekent dat de gemeente de aanpak voor groene schoolpleinen breder gaat delen. Zij zet zich ook in om andere gemeenten te inspireren, om ook met de schoolpleinen aan de slag te gaan. Heb je een vraag over groene schoolpleinen en/of wil je ondersteuning? Kijk dan op www.buitengewoon.zaanstad.nl.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl