Groene schoolpleinen

Schoolpleinen in Zaanstad kunnen groener. Als gemeente ondersteunen we daarbij. Op deze pagina vind je informatie en tips om een schoolplein te vergroenen. Goed voor kinderen, de natuur en de buurt!

Wat is een groen schoolplein?

Een groen schoolplein is een klimaatbestendige, gezonde en natuurrijke speel- en leeromgeving. Het plein maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur door buiten te spelen én te leren. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. Het groene schoolplein is een verlenging van het schoolgebouw en kan worden ingezet als buitenlokaal. Een reken-, taal- of natuurles op het schoolplein is afwisselend, leerzaam en uitdagend.

Het is het mooiste en beste plein dat een school zich kan wensen:

  • Het is gezond voor kinderen, dat blijkt ook uit onderzoek
  • Het heeft bomen, planten en bloemen. Bomen en planten halen viezigheid uit de lucht, geven ons zuurstof en bij hitte zorgen ze voor schaduw en een koelere lucht
  • Het trekt vogels en insecten aan (goed voor de biodiversiteit)
  • Het draagt bij aan de kennis over en band met de natuur
  • Het regenwater zakt beter weg 
  • Het is een mooi stukje natuur in de buurt

Onderzoeken groen schoolplein

Op deze foto zijn vier kinderen te zien die aan het spelen zijn.

Wil je meer weten over de groenen schoolpleinen? Klik op de onderstaande button:

Speelse & natuurrijke schoolpleinen

Contact

Heb je vragen over groene schoolpleinen en wil je ondersteuning? Mail dan naar groeneschoolpleinen@zaanstad.nl

Goede voorbeelden

De natuurspeelplaats van basisschool Het SchatRijk in Koog aan de Zaan is een eindeloos leslokaal. Het SchatRijk voegt ieder jaar iets toe aan hun natuurspeelplaats. Zoals een waterspeelplaats, een amfitheater en een paddenpoel. Het SchatRijk geeft ook buitenlessen.

Meer over Het SchatRijk

Ook Vrije School Zaanstreek in Zaandam heeft al jaren een groen schoolplein met onder andere opgestapelde hergebruikte tegels als tribune en speelplek.

Meer over Vrije School Zaanstreek

Sinds het najaar van 2020 heeft IKC en Basisschool De Piramide in Koog aan de Zaan een prachtig nieuw speelplein, moestuin en kippen! Om de kinderen uit te dagen.

Meer over IKC De Piramide

IVN Natuureducatie heeft een video gemaakt over de groenen schoolpleinen. Bekijk de video via de onderstaande link:

Filmpje groene schoolpleinen

Stappenplan

Op deze foto zijn vijf kinderen te zien die met zand aan het spelen zijn.

Jullie schoolplein kan wel een make-over krijgen. Maar waar begin je? Hoelang duurt het? En welke stappen doorloop je? Lees hoe je van een betegeld schoolplein een groeiend en bloeiend plein maakt.

Stappenplan

Ondersteuning

Op deze foto zijn twee meisjes te zien.

Gemeente Zaanstad ondersteunt scholen die binnenkort aan de slag gaan of al aan de slag zijn. Lees via onderstaande knop wat je kunt verwachten en neem contact op via groeneschoolpleinen@zaanstad.nl

Ondersteuning

Educatie

Op deze foto is een juf de kinderen iets aan het leren in de natuur.

Wil je jullie schoolplein gebruiken voor een taal-, reken- of natuurles? Dan kun je online allerlei lesmateriaal vinden. Klik op de knop voor een overzicht en andere educatieve mogelijkheden. Hier vind je een kleurplaat.

Educatie

Mogelijkheden

Op de foto kan je drie kinderen zien die aan het spelen zijn in de natuur.

Meer bomen, struiken- en bloemen, natuurlijke speelaanleidingen, een moestuin of een waterpomp. Je kunt een schoolplein op verschillende manieren vergroenen. Alle opties en voordelen staan op een rij.

Mogelijkheden

Financiering

Op deze foto zijn twee meiden iets aan het maken met blaadjes.

Wat kost een groen schoolplein? En wie betaalt deze kosten?  Voor het ontwerp en de aanleg moet je denken aan een bedrag tussen de €30.000 en €50.000. Lees hier meer over kosten en mogelijkheden om dit te financieren.

Financiering

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl