Groener schoolplein voor de Windroos in Zaandam

Groener schoolplein voor de Windroos in Zaandam

1 december 2022

Een groen schoolplein is een klimaatbestendige, gezonde en natuurrijke speel- en leeromgeving. Een plaats waar kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd raken met de natuur tijdens het buitenspelen. 

 De Twee Heren (een hoveniersbedrijf) startte afgelopen week met het vergroenen van het schoolplein van de Windroos. De Windroos is een basisschool van Agora in Peldersveld in Zaandam. Op het schoolplein zijn tegels weggehaald en komen drie extra bomen. Het gaat hier om appel- en perebomen. De school haalde zelf een flink aantal tegels weg voor de aanleg van een beleeftuin. 

Wat is hier te beleven?

Op het schoolplein komen nieuwe houten speeltoestellen en een vogelnestschommel. Deze is ook geschikt voor kinderen met een beperking. Ook komen heuvels en hoogteverschillen en in de plaats voor de tegels komt boomschors en halfverharding (kleischelpen). De oude tegels worden opgestapeld tot een zitmuur. We planten ook bloeiende heesters, klimplanten en siergrassen en komen er wat knotwilgen en bessenstruiken. 

Handen ineen geslagen

De Windroos heeft zelf veel werk verricht om allerlei fondsen te werven. Ook is dit groene schoolplein financieel mogelijk gemaakt, door bijdragen uit de Regiodeal (ZaanIJ Pact) en van de gemeente Zaanstad. De school zorgt zelf voor het onderhoud van het plein.

Waarom groene schoolpleinen?

Samen met Zaanse basisscholen en andere regionale partijen, heeft de gemeente de ambitie, om binnen 10 jaar alle schoolpleinen van basisscholen in heel Zaanstad te vergroenen. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. Ook kunnen scholen, het inzetten voor reken-, taal- of natuurlessen.

Ondersteuning door de gemeente

Gemeente Zaanstad ondersteunt scholen die binnenkort aan de slag gaan, of al bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein. Heeft u een vraag over groene schoolpleinen en/of wilt u ondersteuning? Kijk dan op www.buitengewoon.zaanstad.nl op de pagina groen schoolplein.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl