Gemeente maakt zich sterk voor beschermen bomen


Gemeente maakt zich sterk voor beschermen bomen


De gemeente Zaanstad heeft de lijst van beschermde bomen geactualiseerd. Dat hebben we gedaan, omdat we het belangrijk vinden om grote oude bomen op particulier terrein ook in de toekomst te behouden. De teller van het aantal beschermde bomen staat in Zaanstad nu op 276. Later dit jaar komen daar nog de bomen die het afgelopen jaar ‘beschermenswaardig’ zijn geworden bij.

De criteria om op de lijst voor beschermde bomen te komen staan in het Zaanse Bomenbeleidplan 2020-2050. Zo moeten de bomen onder andere minimaal zestig jaar oud zijn. Ook moeten ze voldoende gezond zijn en een levensverwachting van minimaal tien jaar hebben. Elke 3-4 jaar inspecteert de gemeente deze bomen en kijkt dan of de bomen die op deze beschermde bomenlijst 2022 staan gezond zijn. De bomen op deze lijst mogen niet zonder kapvergunning gekapt worden.

Controle door onafhankelijke bomeninspecteur
De afgelopen maanden zijn alle eigenaren van beschermde bomen door een onafhankelijke externe boominspecteur benaderd. Dat gebeurde in opdracht van de gemeente. De bomen zijn waar dat kon individueel gecontroleerd. De eigenaren ontvingen een brief met de inspectieresultaten. Veel eigenaren zijn trots om een beschermde boom te hebben en zijn blij met de lijst.

Gemeente wil bomen beschermen
Ook een bijzondere boom in de tuin?
De boomdeskundigen van de gemeente Zaanstad gaan de komende maanden aan de slag om de bomenlijst verder aan te vullen. Daarin trekken ze samen op met groene belangenvereniging Groen Zaans.

Jolanda Hoogendoorn van Groen Zaans: ‘In Zaanstad staan veel bijzondere bomen. Die willen we graag behouden. Het is daarom belangrijk dat ook veel bijzondere bomen van particulieren op deze lijst terechtkomen. Dus staat er een bijzonder boom bij u in de tuin, die niet mag ontbreken op de lijst? Mail deze dan met een foto en een korte omschrijving naar buitengewoon@zaanstad.nl. Dat helpt enorm om de lijst aan te vullen. Zo kunnen we de bijzondere bomen beschermen.’

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl