Feestelijke opening groenere Kleurenbuurt

Buurtbewoners dachten mee over nieuwe inrichting


16 mei 2022
Kinderen verdringen zich voor de workshops freerunning, hindernissteppen en zaadbommen maken. Ze springen van het ene naar het andere nieuwe klim- of schommeltoestel, terwijl ouders toekijken vanaf houten bankjes. Bewoners van de Kleurenbuurt vieren 13 mei de groene herinrichting van de openbare ruimte waarin zij een grote stem hebben gehad.

Wethouder Wessel Breunesse (Klimaatadaptatie) plant met twee actieve bewoners als officiƫle opening drie appelboompjes: 'Wij maken de stad groener om beter voorbereid te zijn op hevige buien en langdurige hitte. Maar belangrijker hier is dat het groen mensen samen brengt. Om samen te moestuinieren of gewoon samen te wandelen.'

Spelen en ontmoeten

Speelmogelijkheden maar ook een buurtmoestuin en aantrekkelijke ontmoetingsplekken, waren belangrijke wensen van de buurt. 'Deze groene omgeving nodigt bewoners uit om elkaar te ontmoeten', verzekert Oktay Bakacak van de bewonerscommissie van de gerenoveerde Kleurenflats.
De herinrichting is nog in volle gang. Velden aan de andere kant van de Indigoflat, zoals de buurtmoestuin, zijn inmiddels ingezaaid. Zo tekent de stadsoase in de Kleurenbuurt zich geleidelijk af.

Insecten en opvang regenwater

Verblijven tussen groen doet de gezondheid van mensen goed, blijkt uit onderzoeken. De gekozen plantsoorten trekken bovendien meer insecten aan en versterken zo de biodiversiteit. De heuvelachtige aanleg en de waterberging zorgen voor verkoeling bij hitte en voorkomt wateroverlast bij hoosbuien.

Maatregelen om klimaatverandering op te vangen

Door klimaatverandering krijgen we te maken met steeds extremere regenval en droogte. Zaanstad stimuleert daarom initiatieven van buurtbewoners om hun omgeving te vergroenen en regenwater op te vangen.
Bewoners kunnen met behulp van de gemeente een geveltuin aanleggen. Zaankanters kunnen tegels verwijderen voor planten en zo meedoen met het NK Tegelwippen. De gemeente kan inwoners adviseren waar zij vlinder- en bijvriendelijke zaden kunnen strooien in hun omgeving. Ook kunnen inwoners subsidie aanvragen voor een regenton

foto van kinderen die zaadbommen makenZaadbommen maken

Speeltoestellen en groen
foto van de wethouder op bezoek bij het buurtfeest in de KleurenbuurtWethouder Wessel Breunesse krijgt uitleg over wormen en zaadbommen

Foto van kinderen op steppenKinderen op steps in de Kleurenbuurt

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl