Tegel eruit, plant erin

Tegels houden warmte vast, planten en bomen zorgen voor verkoeling en schaduw. Met meer groen zijn we beter voorbereid op nattere en warmere perioden!

Tegel eruit, plant erin

Het klimaat verandert. Ook in de Zaanstreek wordt het steeds warmer en natter. De gevolgen van klimaatverandering zijn letterlijk voelbaar. Wat kunnen we doen? Meer groen!

Tegels houden warmte vast, planten en bomen zorgen voor verkoeling en schaduw. Met meer groen in de tuin (en op het balkon) zijn we beter voorbereid op nattere en warmere perioden. Groen is juist belangrijk in een stad waar veel woningen binnenstedelijk worden gebouwd. Zaanstad kiest voor die verdichting om de mooie groene gebieden van Zaanstad te kunnen behouden.
Foto van actie tegel eruit, plant erin.Van alle Zaanse grond is 40 procent openbare ruimte. Daarvoor is de gemeente verantwoordelijk. De overige 60 procent is in handen van bedrijven, woningcorporaties en woningeigenaren. Die kunnen ook eraan bijdragen dat Zaanstad groener wordt en de gevolgen van klimaatverandering beperkt kunnen blijven.

Daarom stimuleert en enthousiasmeert de gemeente woningbezitters onder meer:

 Meer tips over vergroening van je omgeving.

Wat deden we in 2020?

Foto van buurtactie tegel eruit, plant erin.

Medio maart hebben we  een paar bomen op schoolpleinen kunnen planten. Uiteindelijk krijgen De Kroosduiker (Noord en Zuid), De Meander, Het Schatrijk, De Delta, De Kernschool en Kentalis Signis allen voor de zomer een mooie klimaatbestendige boom op hun schoolplein. We hopen deze bomen op een later moment met alle leerlingen feestelijk in te wijden.


Die zware regen valt ver van mijn bed, zijn we geneigd te denken. Maar een veranderend klimaat betekent meer dan een lokale extreme regenbui of tropische week. Dat blijkt uit het weerbericht van 2050. Presentator Helga van Leur, op wie de jaren geen vat lijken te hebben, roept op gezamenlijk aan de slag te gaan om de weerextremen te voorkomen.
Wat kun jij doen?

Best veel. Van eenvoudig tot uitdagend. Een goot schoonhouden om verstopping te voorkomen, doe je wellicht al. Grind of houtsnippers neerleggen in plaats van tegels is ongeveer evenveel werk. Maar met grind en houtsnippers help je wel het overtollige water beter af te voeren. Zo wordt het riool niet overbelast met schoon regenwater.

Een regenton onder je regenpijp helpt ook een handje en is niet moeilijk te installeren. Een groen dak koelt je huis lekker in de zomer, maar kan al iets meer een uitdaging zijn.

Meer tips over vergroening van je omgeving.

Waarom doen we dit?

Het kan je niet ontgaan zijn. Er zijn meer extremere buien en de zomers worden steeds heter en droger. Dat zijn gevolgen van de temperatuurstijging op aarde oftewel klimaatverandering. Behalve hitte en wateroverlast spelen ook droogte en overstromingsgevaar Nederland parten.

Er is berekend dat deze veranderende weersomstandigheden over 30 jaar tot ongeveer 70 miljard euro aan schade kunnen leiden, als we geen maatregelen nemen om de gevolgen van die andere weersomstandigheden te beheersen. Denk aan mislukte oogsten, smeltend asfalt, gezondheidsproblemen bij kwetsbare ouderen.

Foto van hitte in de stad.

Gemeenten hebben daarom de opdracht gekregen om in 2020 een plan van aanpak op te stellen met maatregelen die in hun gemeente effect kunnen hebben.
Zaanstad doet er alles aan om schade door wateroverlast te voorkomen. Door water tijdelijk te bergen en schoon regenwater bij voorkeur af te voeren naar sloten en vaarten.

Zaanstad is ook bezig in kaart te brengen welke gebieden in de stad het meest kwetsbaar zijn voor hittestress. Zaankanters moeten ook in de toekomst mogelijkheden hebben om buiten koelte en schaduw te vinden zodat het aangenaam genoeg blijft om boodschappen te doen of buiten te ontspannen.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl