Deurhangers voor een obstakelvrij Zaanstad

Deurhangers voor een obstakelvrij Zaanstad

23 september 2021
De Week van de Toegankelijkheid is dit jaar van 4 tot en met 8 oktober. In deze week vragen we extra aandacht voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Zij moeten net als iedereen mee kunnen doen in onze gemeente. Dit jaar staat de Week van de Toegankelijkheid in het teken van de actie Zaanstad Obstakelvrij. Op verschillende plekken in de gemeente, kun je die week zogenaamde hanglabels (deurhangers) tegenkomen. Hiermee willen wij het belang van een goede doorgang onder de aandacht brengen.

Een leuke bloembak, een geparkeerde fiets of een vuilnisbak kunnen soms onbewust hindernissen vormen. Bijvoorbeeld voor mensen met een rolstoel, rollator of kinderwagen, of mensen met een visuele beperking. Daarom starten wij de actie Zaanstad Obstakelvrij.

Betrokken bewoners, ervaringsdeskundigen – iedereen die dat wil, kan deurhangers gebruiken om obstakels te markeren.

Hangt er een deurhanger aan jouw eigendom?

Als je een deurhanger aantreft aan je fiets of vuilnisbak, word dan niet boos. Met deze hanger wordt je aandacht gevraagd, omdat iemand niet kon passeren. Het is voor mensen met een beperking niet altijd zo gemakkelijk om een andere route te nemen.  Het zou helemaal fantastisch zijn, om de fiets of vuilnisbak even ergens anders neer te zetten.

Wil je zelf ook deurhangers hebben?

Wil je zelf obstakels in de openbare ruimte markeren? Stuur dan een mail met je naam en adres naar toegankelijkheid@zaanstad.nl. Wij sturen je dan een aantal deurhangers toe. Wij gebruiken je gegevens niet voor andere doeleinden.

Doe je mee? Zo maken we Zaanstad met z’n allen obstakelvrij!

Wanneer en hoe gebruik je de deurhangers?

  • Je zet deurhangers in als je een obstakel in de openbare ruimte ziet, dat duidelijk de doorgang blokkeert. Het moet wel mogelijk zijn om deze te verwijderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een fiets die midden in een looproute staat, of een op de stoep geparkeerde auto. Het gaat dus om situaties die tijdelijk van aard zijn en waarbij de eigenaar zich waarschijnlijk niet bewust is van het ongemak.
  • Het is de bedoeling om op een vriendelijke manier te zorgen voor bewustwording. Dus niet om te (ver)oordelen.
  • Gebruik de deurhangers alleen als je zeker weet dat dit terecht is. Dus niet bij bloembakken die bij iemand in de voortuin staan. Een tak die hinderlijk over het trottoir hangt, kan weer wel worden voorzien van een deurhanger.

In de gemeente Haarlem hebben ze al ervaring opgedaan met deze actie. De deurhangers die worden gebruikt zijn gemaakt van gerecyled en ongelamineerd papier.

Vragen of opmerkingen?

Wil je meer weten over deze actie? Twijfel je ergens aan of wil je gewoon iets kwijt over toegankelijkheid? Mail ons dan. Dat kan via toegankelijkheid@zaanstad.nl.

Meer over toegankelijkheid in Zaanstad

Op deze foto zie je het hanglabel dat onderdeel is van de actie Zaanstad Obstakelvrij

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl