Groene gevel

Een groene gevel is een met planten begroeide muur. Zo’n ‘groene muur’ heeft vele voordelen. Op deze pagina lees je er meer over.

Wat is een groene gevel?

Een groene gevel is een met planten begroeide muur. Zo’n ‘groene muur’ heeft vele voordelen.

Allereerst ziet het er mooi uit. Bij zomerse hitte werkt de begroeiing bovendien verkoelend in huis en in de winter isoleert het. De groene beplanting zuivert de lucht van fijnstof en CO2 en is ook een fijne schuilplaats voor insecten. De geveltuin waarin de gevelplant wortelt, neemt bij hevige stortbuien meer water op. Gemeente Zaanstad wil met meer groen de schadelijke gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme buien, zo veel mogelijk beperken.

Groen, zoals bomen, struiken en planten, is belangrijk voor de leefbaarheid in de stad en gezondheid van de bewoners. Voor dat groen is ook ruimte nodig, in stroken, plantsoenen of parken. In een stad die vooral binnenstedelijk woningen en woontorens bouwt, is de ruimte schaars.

Verticale tuintjes, zoals je groene gevels ook kunt zien, dragen ook bij aan een klimaatbestendige stad, die de gevolgen van extremere weersomstandigheden beperkt.

Foto van een groene gevel in Parijs

Klimhulp

Er zijn twee typen klimplanten. Een klimop of wingerd hecht zichzelf aan de muur. Andere planten zoals clematissen, hop en klimrozen hebben hulp nodig. Zo’n klimhulp is een klimrek, rankhulp of tuinlatwerk dat tegen de gevel kan worden geplaatst.

De meest voorkomende groene gevels zijn grondgebonden en komen voort uit een geveltuin. De klimplant wordt aan de voet van de gevel in de grond geplaatst en groeit omhoog, al dan niet met of zonder klimhulp.
Bij een gevelgebonden groene gevel wordt een systeem aan de muur gehangen waarin de planten worden geplaatst. Deze systemen kunnen samengesteld worden uit modules, plantenbakken of zakken met geschikte planten.

Natuurinclusief bouwen

Bij het (her-)inrichten van het stedelijk gebied zijn er goede kansen om stadsnatuur te versterken. Natuurinclusief bouwen noemen we dat. Gebouwen bieden veel kansen om de biodiversiteit van Zaanstad te vergroten. Door relatief simpele en goedkope ingrepen toe te passen, kunnen gebouwen een volwaardige plaats in een stedelijk ecosysteem innemen. Denk aan nestplaatsen voor vogels of vleermuizen, groene daken of gevels en natuurspeelplaatsen. Natuurinclusief bouwen zorgt zo voor een gezonde, toekomstbestendige leefomgeving voor mens en dier.

Dit komt uit de uitvoeringsagenda van het Groen en Waterplan. Kijk voor meer informatie op de pagina van het Groen en Waterplan.

Foto van een groene gevel in Westerwatering

 

Winnaars groene gevel

In het najaar van 2020 hebben we een winactie voor het aanleggen van een groene gevel gehouden.

We hebben veel inzendingen gehad en uit het aantal aanvragen hebben we drie winnaars geloot! Kijk het filmpje hieronder waarin wethouder Breunesse de winnaars bekend maakt.

  • Mevrouw De Wit – Minnesota, woonachtig  te Zaandam. Zij krijgt een groene gevel aan de zijkant van het huis wat op het zuiden ligt.
  • Familie Kramer en familie Dekker te Zaandam. Het betreft een twee onder-1-kap en de bewoners wensen een groene gevel aan de voorkant van hun woning. Dit zal een vrolijk gezicht worden in de straat!
  • Mevrouw Bouwmeester – Boekelaar te Zaandijk. Mevrouw heeft vorig jaar het leuke huisje uit 1932 gekocht. Ze knapt het huisje nu op en is nog niet aan isoleren toegekomen. Zij is dus blij dat de groene zijgevel straks gaat zorgen voor wat isolatie!

Foto van een groene gevel in Saendelft

De aanleg bij de winnaars

De groene gevels zijn aangelegd door een collega van ons. Het gaat om Ruud Mooij, een BBL-leerling die werkzaam is bij de afdeling Wijkbeheer en Onderhoud! Hij heeft de gemeente fantastisch geholpen bij dit project. Ruud zelf doet door dit project weer wat extra ervaring op en kan dit project gebruiken voor zijn opleiding. Een win-win situatie.

Foto van de aanleg van de groene gevels

Foto van de aanleg van de groene gevels

Foto van de aanleg van de groene gevels

Foto van de aanleg van de groene gevels

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl