Herplant bomen

Herplant bomen

Helaas moeten soms bomen gekapt worden. Dat kan bijvoorbeeld omdat de boom ziek of onveilig is of omdat deze in de weg staat bij een herinrichting van een straat. Nadat een boom is gekapt kan het een tijdje duren voordat een nieuwe boom geplant wordt. Als een boom voor een herinrichting is gekapt planten wij deze terug nadat deze werkzaamheden zijn afgerond. Een boom die is gekapt omdat deze ziek of gevaarlijk is proberen we binnen 2 jaar terug te planten.

We kunnen niet gelijk een nieuwe boom planten omdat we een aantal dingen moeten onderzoeken zoals:

  • Zijn er geen kabels en leidingen?

Ondergronds heeft een boom ook ruimte nodig, soms wel 5 x 5 meter. Als hier kabels en leidingen liggen kan het zijn dat we geen boom kunnen planten omdat de boomwortels de kabels kunnen beschadigen

  • Zijn er geen grote geplande werkzaamheden?

Het zou zonde zijn om een boom te planten als over een paar jaar bijvoorbeeld het riool wordt vervangen. In zo’n geval wachten we totdat de werkzaamheden zijn afgerond.

  • Is de grond niet vervuild?

We willen natuurlijk niet dat de bomenplanter in aanraking komt met gevaarlijke stoffen. Vandaar dat we eerst de grond gaan onderzoeken, soms kan een onderzoek enkele maanden duren.

  • Wat voor boom gaan we terug planten?

Sommige bomen groeien in Zaanstad beter dan andere bomen. Ook zijn sommige bomen vatbaarder voor ziekten zoals de iepenziekte.

Als we bovenstaande hebben uitgezocht vragen we een aannemer om het plantwerk in te plannen. De beste tijd voor het planten is als de boom in rust is en er geen blad meer aan de boom zit. Dit is ongeveer in de periode vanaf november tot maart.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl