WIORZ

WIORZ staat voor Wegwijzer Inrichting Openbare Ruimte Zaanstad. De WIORZ geeft informatie over de toepassing van materialen in de openbare ruimte. Het is dus een document voor ontwikkelaars en voor de gemeentelijke organisatie.

Wat is de WIORZ?

WIORZ staat voor Wegwijzer Inrichting Openbare Ruimte Zaanstad. De WIORZ geeft informatie over de inrichting van de openbare ruimte. Het is een document voor ontwikkelaars en voor de gemeentelijke organisatie. De WIORZ bestaat uit twee documenten namelijk:

  • Deel 1: De richtlijnen voor de inrichting van de openbare ruimte. Dit deel gaat vooral over ontwerp, maatvoering en materiaalgebruik.
  • Deel 2: De procesafspraken die van toepassing zijn bij de ontwikkeling en realisatie van de openbare ruimte bij bouwinitiatieven.

Enkele bijlagen bij de WIORZ zijn opgenomen in aparte bestanden (zie de links in de rechterkolom).

De WIORZ 2022  is van toepassing op alle nieuwe ontwikkelingen. De versie van 2019 is van toepassing op eerder aangegane overeenkomsten.

Wat staat er in de WIORZ deel 1: Richtlijnen voor de inrichting van de openbare ruimte in Zaanstad?

In de WIORZ staan de eisen waaraan de inrichting van de openbare ruimte moet voldoen. Hierbij komen ontwerprichtlijnen aan de orde, waarbij zaken als klimaat, biodiversiteit en toegankelijkheid een rol spelen, net als de maatvoering en materiaalgebruik van objecten.

Wat staat er in de WIORZ deel 2: - Procesafspraken bij de ontwikkeling van bouwinitiatieven?

In dit document staat beschreven hoe ontwikkelaar en gemeente samenwerken bij de realisatie van bouwinitiatieven. Als aan dit proces voldaan wordt, neemt de gemeente de openbare ruimte in eigendom, beheer en onderhoud. De gemeente wil ervan verzekerd zijn dat de openbare ruimte goed is aangelegd. Deze procesafspraken gelden nadat een (anterieure) overeenkomst met een ontwikkelaar is aangegaan. In die (anterieure) overeenkomst wordt de WIORZ van toepassing verklaard.

Waar kan ik de WIORZ vinden?

De WIORZ is op deze pagina aan de rechterkant te vinden. Je vindt daar de 'WIORZ deel 1 - Richtlijnen voor de inrichting van de openbare ruimte' en de WIORZ deel 2 - Procesafspraken bij de ontwikkeling bouwinitiatieven' en enkele documenten die als aparte bijlagen bij de WIORZ horen.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl