Overlast bij regenwater

Hier lees je hoe de plassen ontstaan, wat wij eraan doen om deze te voorkomen en hoe jij daarbij een handje kunt helpen.

Overlast bij regenwater

Plasvorming bij de rioleringsputten kan hinderlijk zijn, wij doen ons best dit tot een minimum te beperken, maar wij kunnen helaas niet bij elke plas ingrijpen. Hieronder leggen wij uit hoe de plassen ontstaan, wat wij eraan doen om deze te voorkomen en hoe jij daarbij een handje kunt helpen.              

              

Klimaatverandering

                                                                                                                   De verwachting is dat er steeds vaker zware en hevige regenbuien voorkomen. Zelfs bij extreem veel regen in een korte tijd is het rioolstelsel van Zaanstad erop berekend om al dit water af te voeren. 

De gemeente maakt de putten een keer per jaar compleet schoon en leeg om verstoppingen te voorkomen. Dit gebeurt niet vaker omdat dit niet essentieel is en er alleen maar veel kosten bij komen kijken die niet nodig zijn. Veel blad van de bomen 

                                                                                                                     De zomer van 2018 was uitzonderlijk droog. Als gevolg van deze zeer droge periode is er in korte tijd veel blad van de bomen gevallen. Al dit blad kan zich ophopen voor een put of kolk, waardoor water niet goed weg kan stromen.

Wat je merkt is dat er, bij de eerste paar regenbuien, plassen vormen bij de putten. Dit komt vooral doordat het blad nog niet nat is. Na meerdere buien zijn de bladeren nat, dan gaan ze kapot en gaan ze vervolgens gemakkelijk de put in. 


Melding maken?                                                        

                                                                                                                   Gebreken en ongemakken in de openbare ruimte zoals bijvoorbeeld defecte openbare verlichting, zwerfvuil, verstopte riolering, losse tegels, overlast kunt u online melden.


Urgente noodsituaties                                                             

Bij zéér urgente noodsituaties (bijvoorbeeld gevaar voor letsel) waarbij onmiddellijk actie is vereist door de gemeente kunt u bellen met 14075 om de melding door te geven.

Ga naar Zaanstad.nl