Baggeren in Zaanstad

Door te baggeren zorgen we ervoor dat de sloten diep genoeg blijven. Ook behouden we op deze manier de juiste waterkwaliteit. 

Wat is baggeren?

Baggeren is het verwijderen van een laag modder, zand of slib van de bodem van sloten en meren. Deze modder bestaat vooral uit afgestorven waterplanten, bladeren van bomen en sediment dat vanaf het land wordt afgevoerd door afwatering. Bagger ontstaat door natuurlijke processen, waarbij jaarlijks de baggerlaag met één tot drie centimeter groeit.

Inontvangstnemingsplicht

Ligt uw land aan een bagger locatie? In dit geval bent u verplicht om de bagger op uw land te ontvangen. Samen met de  gemeente bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van een sloot tussen een stuk land van de gemeente en een stuk land waarvan u de eigenaar bent. De gemeente verzorgt het voorbereiden en uitvoeren van het baggerwerk.

De bagger verspreiden wij binnen een afstand van ongeveer 6 meter op het land vanaf de waterkant.

In meerdere gevallen is niet de gemeente, maar het Hoogheemraadschap verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderhoud van een watergang. Dan krijgen de particuliere eigenaren van land te maken met het Hoogheemraadschap en heeft de gemeente geen rol. Dus het kan ook zo zijn dat het HHNK contact opneemt met de perceeleigenaren


Hoe baggeren wij?

Graafmachines graven vanaf het land de bagger uit de sloten en verspreiden dit over het land dat aan de sloot ligt.

In het "Besluit activiteiten leefomgeving" (Bal) staat dat de gemeente geen vergunning voor onderhoudsbaggeractiviteiten nodig heeft. In het Aanvullingsbesluit bodem Omgevingswet is beschreven hoe er met het verspreiden van de baggerspecie moet worden omgegaan. De kwaliteit van de bagger is daarbij erg belangrijk. Voor de start van een baggerproject onderzoekt de gemeente de kwaliteit van de bagger. De genomen monsters van de waterbodem worden in het laboratorium onderzocht en vergeleken met de grenswaarden uit het Besluit bodemkwaliteit. Als alles goed is mag de bagger op het land worden verspreid.

Baggeren en broedseizoen?

Wij voorkomen het verwonden en doden van vogels (incl. van legsels en jongen). We proberen ook zo veel mogelijk het werk te plannen buiten het broedseizoen (15 maart tot en met 15 juli) van vogels. Maar het kan zo zijn dat (een deel van) het werk wel in het broedseizoen moet gebeuren. Dan passen we het werk aan de situatie aan.



Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl