Thematuinen Darwinpark

We gaan de thematuinen en het amfitheater
 in het Darwinpark opknappen. 
Op deze pagina leest u meer over dit project.

In het zuidelijke deel van het Darwinpark zijn vier “thematuinen” met landschapskunstwerken van kunstenaar Kees Bierman. In het noordelijke deel ligt het amfitheater. We gaan de onderdelen en het onderhoud verbeteren.

Dit gaan we doen

Er komt meer groen en we gaan nieuwe bomen planten. We kappen geen bomen. De kunstobjecten in de thematuinen blijven bestaan. Zo ook de paden, vlonders en vijvers en heuveltjes. 

Voor het amfitheater herstellen we verhogingen en verhogen we de trappen. We verbeteren de taluds. We renoveren het gazon.

Waar werken we?

Dit is het werkgebied:

werkgebied van het project

Wanneer?

De werkzaamheden staan gepland voor komende winter 2024.

Wij willen graag uw mening

Op 24 april organiseren wij een inloopavond
U bent welkom om tussen 19.00 en 20.30 uur binnen te lopen in natuurmuseum ZNMC, Thijssestraat 1 in Zaandam. Samen met landschapsarchitecte Erna van der Stappen kunt u van gedachten wisselen over inrichting, materiaalgebruik en onderhoud. 

Kunt u de inloopavond niet bezoeken? Dan kunt u uw reactie mailen naar vergroenen@zaanstad.nl. Vermeld hierbij dat het om het Darwinpark gaat.

We gaan aan de slag met bewonersinitiatieven
Enkele bewoners hebben aangegeven ideeën te hebben voor een fruittuin in het noordelijke deel van het park, bij de grote speelplek en skatebaan. Ook zijn er bewoners die graag een rol willen spelen in het onderhoud van de thematuinen. Op de avond is strategisch gebiedsbeheerder Frank van Schagen aanwezig om met u te bespreken wat u zou willen zien en doen in het park.

Voorlopig ontwerp

Na de inloopavond op 24 april werken we de ontwerpen verder uit. In juli 2024 laten we dan het voorlopig ontwerp aan u zien tijdens een inloopbijeenkomst. 

foto van de vlonder


Zo laten we van ons horen

De bewoners uit de omgeving van het Darwinpark hebben de onderstaande brief ontvangen.

Bewonersbrief inloopavond 15-4-24.pdf

Zo kunt u ons bereiken

Voor vragen kunt u contact opnemen via ons telefoonnummer 14 075 en vragen naar Cees Fleur.

pasfoto projectleider Cees Fleur

Een stukje geschiedenis

Jaren geleden hebben landschapsarchitecte Nicole Verbeek-Wolthuys en de kunstenaars Nicole van der Heijden en Jaap Velsenboer in opdracht van de gemeente Zaanstad het plan bedacht voor een aantal tuinen met elk een eigen onderwerp in het Darwinpark. Uiteindelijk zijn dat vier thema tuinen geworden; de bostuin, de moerastuin, de grastuin en de watertuin. Een onderdeel van het voorstel was dat er een kunsttoepassing in elk van de vier thema tuinen zou komen die een artistieke verbeelding van de thema’s zouden geven.

Na een rondgang langs kunstenaars voor wie de natuur een belangrijk uitgangspunt vormt, is door de gemeente op advies van de Adviescommissie Beeldende Kunst, besloten de gerenommeerde, selfmade kunstenaar Kees Bierman een schetsopdracht te gunnen.

Kees Bierman (geboren in 1936) is een Haarlemse kunstenaar, die sedert de jaren ’70 met beelden en installaties naar buiten treedt. De kunstenaar laat zich bij het maken van een kunstobject vaak leiden door de omstandigheden en de geschiedenis van de plek waar het kunstwerk gepland is en hij maakt daarbij vaak gebruik van natuurlijke vergankelijke materialen zoals takken, plaggen en mos. Dit zijn dan ook tijdelijke kunstprojecten.

In het Darwinpark gaat het om permanente beelden die de tand des tijds beter kunnen weerstaan..

Voor de thematuinen heeft Kees Bierman een viertal ‘levende’ sculpturen ontworpen. In de eerste helft van 2003 zijn deze beelden geplaatst. Het zijn open structuren van gebogen en gegalvaniseerd staaldraad.. Maar let wel, ook al ziet het er nu al prachtig uit, ze zijn nog lang niet volgroeid. Het rasterwerk is bedoeld als leidraad voor de planten die in en rond de beelden zijn geplant. Door zorgvuldig snoeien zullen de beelden hun oorspronkelijke vorm, zoals is bedacht door Kees Bierman, behouden, maar ze krijgen een speciale structuur doordat zo begroeid of vol gegroeid raken. Het wordt spannend te zien hoe de beelden zich zullen ontwikkelen.

Zo zal na jaren groeien het beeld in de watertuin uiteindelijk een ‘coniferenpoort’ worden. De watertuin krijgt grote mysterieuze cirkel behangen met wingerd. De grastuin wordt bekroond door een krachtige hunebed van klimop en in de bostuin wordt het zeven en half meter hoge rasterwerk ten langen leste opgevuld met rode beuken. Deze kunstwerken blijven onderdeel van de tuinen.

opening amfitheater 2006


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl