Huisaansluiting riool

Op deze pagina vindt u informatie over het aansluiten van een huisaansluiting.

De rioleringen in Zaanstad zakken door de slappe bodem

Er zijn verschillende redenen waarom wij het riool in de straat vervangen. Meestal vervangen we het riool omdat de buizen door de slappe bodem zijn gaan zakken. Het riool bestaat uit stukjes buizen die aan elkaar geschoven in de grond liggen. Door verzakking komen de buizen scheef te liggen en kan het afvalwater niet meer goed wegstromen.

Ophogen van het riool

Bij de vervangingen van het riool leggen we de buizen weer op de juiste hoogte in de grond. De grond onder de buis vullen we op zodat het afvalwater weer goed kan afstromen. Bovenop het riool zitten de aansluitleiding van de woningen. In de loop van de jaren zakken de aansluitleidingen met het riool mee. Bij de werkzaamheden brengen we ook de aansluiting van de woningen terug naar de juiste hoogte.

Riool van bewoners

Het riool in de weg is van de gemeente Zaanstad. De aansluitleiding op particuliere grond is van de bewoners. De aansluitleiding van woningen begint bij het riool onder weg en loopt door onder de tuin naar een woning. Bij de erfgrens ligt onder de grond een putje. Het ontstoppingsputje, dit is de plek waar het eigendom van de aansluitleiding van bewoner naar gemeente overgaat. De gemeente hoogt de aansluitleiding op tot het ontstoppingsputje (de erfgrens).

Zakkingen van de ondergrond komen voor op gemeentegrond en particuliere grond. Als we het riool moeten vervangen zijn vaak de aansluitleidingen ook verzakt. Dus ook het deel aansluitleiding op particuliere grond. Vooraf is het moeilijk inschatten of de verzakking op particuliere grond zo groot is dat de bewoner ook zijn leiding moet vervangen/ophogen.

Wat moet u zelf doen?

Als de huisaansluiting op uw perceel ook is verzakt sluit de opgehoogde aansluitleiding op gemeentegrond niet goed aan. Hierdoor kunt u na verloop van tijd te maken krijgen met verstoppingen. Het beste is het om uw de huisaansluiting(en), op uw grond omhoog te halen naar de oorspronkelijke hoogte. Mocht dit bij u het geval zijn, dan informeren wij u hierover tijdens de uitvoering. U bent te alle tijden zelf verantwoordelijk voor uw eigen terrein. 


uitleg ophogen riool

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl