Darwinpark - ZNMC

Op dit moment zijn wij in het Darwinpark met drie projecten bezig. Het wordt een prachtig gebied waar je plezier kunt maken, bewegen en spelenderwijs leert over de natuur. Op deze pagina lees je meer over de projecten.  

De speeltuin is geopend!

De opening van de natuurspeelplaats vond plaats op donderdag 8 juli.  De officiële opening werd verricht door wethouder Annette Baerveldt samen met kinderen van basisschool De Gouw. 

Tijdens de opening werden gratis suikerspinnen en cakejes uitgedeeld. Verder waren er diverse leuke sport- en spelactiviteiten, onder andere verzorgd door het Sociaal Wijkteam.


Kinderen van de Gouw en andere scholen uit Zaanstad hebben meegedacht over het ontwerp. Zij mochten de speeltuin daarom als eerste uitproberen.

Wethouder Annette Baerveldt probeert een van de nieuwe speeltoestellen

Bekijk meer foto's op Facebook.

Natuurspeeltuin

In het Speelruimtebeleidsplan 2017 van de gemeente Zaanstad, is er budget vrijgemaakt om natuurspeelplaatsen aan te leggen. Eén ervan leggen wij aan naast het nieuwe ZNMC-gebouw in Poelenburg. Daarnaast zijn er nog op een aantal plekken wat kleinere speelplaatsen aangelegd; onder ander in het Agathepark, Assendelft, Saendelft en komt er nog een in het Noordsterpark.

In de Natuurspeeltuin kunnen kinderen op speelse wijze op ontdekkingstocht gaan in een groene en landschappelijke omgeving. Gelegen tussen de kinderboerderij en nieuwbouw van het ZMNC, wordt het een leerzame en recreatieve plek. 


De speeltuin is geschikt voor kinderen van allerlei verschillende leeftijden. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen kinderen die onder toezicht spelen (0-6 jarigen) en kinderen die zelfstandig op ontdekkingstocht gaan (6-ouder). Uitdaging en spanning zal zeker aanwezig zijn! 


Ook kinderen die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van een rolstoel kunnen hier heerlijk spelen. Daar hebben we rekening mee gehouden. Bij de speeltoestellen, maar ook op de paden. Op verschillende plekken staan bankjes, zodat ouders hun kinderen altijd goed kunnen zien


Ontwerp natuurspeeltuin 26-08-20.pdf


Sfeerbeeld natuurspeelplaats 26-08-20.pdf


In het onderstaande filmpje laat projectleider Cees Fleur de plannen aan u zien.

Parkverbindingen Darwinpark, Twiskeweg en omgeving


In de huidige situatie wordt het Darwinpark ter hoogte van de Twiskeweg in tweeën gedeeld. In de nieuwe situatie willen wij het stuk grond ter hoogte van de Twiskeweg weer onderdeel van het Darwinpark maken.


De bestaande brede grasbermen langs de Twiskeweg worden opnieuw ingericht.  De bestaande rechte fiets- en voetpaden  worden verwerkt in het landschap. Hierdoor wordt het één doorlopend parkachtig geheel  van het Darwinpark. Het Darwinpark wordt hierdoor uitgebreid met  ca. 1 hectare.


Ook zal de Noord-Zuidverbinding verbeterd worden, door middel van een oversteek ter hoogte van de nieuwbouw van het ZNMC.  


Hieronder ziet u de brug die wij hebben aangelegd samen met de oversteek. 
Definitief ontwerp Darwinpark

Hieronder vindt u het definitief ontwerp. Waarbij de vragen en opmerkingen van bewoners zijn verwerkt in een overzicht.

Tekeningen huidige en nieuwe situatie 27-10-20.pdf


Definitief Ontwerp 26-08-20.pdf

Vraag en antwoord Darwinpark 26-08-20.pdf


Toelichting kapvergunning

In de kapaanvraag zijn 41 bomen opgenomen, waarvan 7 bomen worden gekandelaberd en dus wel behouden blijven. Van de resterende 34 bomen, worden er 12 bomen gekapt vanwege hun slechte conditie/levensverwachting en 22 vanwege de nieuwe inrichting.


De aanvraag voor de kapvergunning is ingediend op 9 juli 2020. Verdere toelichting hierover vindt u in de onderstaande bijlagen. Maar Poelenburg blijft een groene wijk! Er worden in hetzelfde gebied ongeveer 145 bomen teruggeplaatst.


Kapaanvraag en bijbehorende documenten 24-08-20 .pdfArchief

Op deze pagina vindt u alle informatie die eerder in het project gedeeld is met de bewoners.

Wil je meer weten over hoe een project tot stand komt? Klik hier voor onze informatiepagina. 

Heeft u vragen over vergroenen Twiskeweg?

Neem dan contact op met projectleider Siep van Jaarsveld via de gemeentelijke informatielijn 14075 of via S.Jaarsveld@zaanstad.nl


Heeft u vragen over de natuurspeeltuin?

Neem dan contact op met projectleider Cees Fleur via de gemeentelijke informatielijn 14075 of via C.fleur@zaanstad.nl


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl