Darwinpark - ZNMC

In het Darwinpark werken we aan verschillende projecten. Het wordt een prachtig gebied waar je plezier kunt maken, bewegen, recreëren en spelenderwijs leert over de natuur. Op deze pagina lees je meer over de projecten.  

Nieuwbouw ZNMC

Het Zaans Natuur- en Milieucentrum (ZNMC) is opgericht in 1993. Zij houdt zich bezig met onder andere natuur- en milieu educatie, recreatie en beheer van de natuur in de gemeente Zaanstad. Het ZNMC zit op dit moment aan de Thijssestraat in het Darwinpark. Het huidige gebouw is sterk verouderd. Al een flinke tijd is het ZNMC op zoek naar nieuwe geschikte locatie. Die hebben we nu gevonden.

In het Darwinpark op de hoek Twiskeweg-De Weer bouwen we het nieuwe gebouw voor het ZNMC. Met de aanpassingen die in 2021 zijn gedaan aan het Darwinpark en de Twiskeweg hebben we hier al rekening mee gehouden. De weg naar de nieuwe locatie en benodigde brug hebben we al gemaakt.

Het ontwerp dat we tijdens de vorige informatiebijeenkomst hebben gepresenteerd bleek bij de verdere uitwerking te duur te worden. We zijn vervolgens op zoek gegaan naar andere mogelijkheden.

Circulair bouwen

Het nieuwe gebouw voor het ZNMC bouwen we circulair. Dat betekent dat we zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande bouwmaterialen, in plaats van deze nieuw te kopen. 


Hiervoor gebruiken we het vrijgekomen schoolgebouw van De Octant in Assendelft. Dit gebouw is tijdelijk gebruikt voor de school en kunnen we nog makkelijk 40-50 jaar gebruiken. Het schoolgebouw is geheel uit elkaar gehaald en alle bouwmaterialen zijn opgeslagen. Met deze bouwmaterialen bouwen we het nieuwe gebouw voor het ZNMC op. 


Op onderstaande foto’s is het oorspronkelijke gebouw van De Octant te zien en de nieuwbouw voor het ZNMC. De oorspronkelijke gymzaal (links) bouwen we niet terug. De houten gevelbekleding gebruiken we wel.


Schoolgebouw de Octant

Qua ruimte en indeling blijkt het gebouw van de Octant heel geschikt om te gebruiken voor het ZNMC. Naast een tentoonstellingsruimte (museum), leslokalen en kantoorruimte is er ook ruimte voor een kinderdagverblijf en horeca. Het definitief ontwerp van het gebouw kunt u in onderstaande bijlage bekijken.

Definitief ontwerp 24-03-2022.pdf

Wanneer?

De bouwvergunning is sinds begin 2023 binnen.  De planning is dat we in het voorjaar 2023 starten met heien van het nieuwe kantoor van het ZNMC.  We verwachten dat het pand in de vroege zomer 2024 wordt opgeleverd.

De natuurspeeltuin is geopend!

Op 8 juli 2021 heeft wethouder Annette Baerveldt samen met kinderen van basisschool De Gouw de natuurspeeltuin geopend. Bij het ontwerp voor de natuurspeeltuin hebben kinderen van verschillende scholen uit de buurt meegedacht. Sinds de opening wordt veel gebruik gemaakt van de natuurspeeltuin.

Wethouder Annette Baerveldt probeert een van de nieuwe speeltoestellen

In de natuurspeeltuin kunnen kinderen op speelse wijze op ontdekkingstocht gaan in een groene en landschappelijke omgeving. De speeltuin ligt direct tussen de kinderboerderij en het nog te bouwen Zaans Natuur- en Milieucentrum. Het is daarmee een leerzame en recreatieve plek in het Darwinpark.

De speeltuin is geschikt voor kinderen van allerlei verschillende leeftijden. We hebben onderscheid gemaakt tussen kinderen die onder toezicht van hun ouders spelen (0-6 jarigen) en kinderen die zelfstandig op ontdekkingstocht gaan (6 jaar en ouder). Voor alle leeftijden is er voldoende uitdaging en spanning aanwezig.

Ook kinderen die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van een rolstoel kunnen hier heerlijk spelen. Bij het ontwerpen hebben we daar rekening mee gehouden. Bij de speeltoestellen, maar ook op de paden. Op verschillende plekken staan bankjes, zodat ouders hun kinderen altijd goed kunnen zien.

Wilt u meer weten over de totstandkoming van de natuurspeeltuin? In het archief  onderaan deze pagina vindt u een link naar de eerder gedeelde informatie.

Parkverbindingen Darwinpark, Twiskeweg en omgeving


Ter hoogte van de Twiskeweg delen we het Darwinpark in tweeën. In 2021 is de situatie van de weg en oversteek tussen beide parkdelen aangepast. De brede grasbermen langs de Twiskeweg hebben zijn opnieuw ingericht. De fiets- en voetpaden zijn verwerkt in het landschap. Hierdoor maken zij deel uit van het doorlopende parkachtige geheel.


Ook is de noord-zuid verbinding verbeterd. Hierbij is een nieuwe oversteek gemaakt ter plaats van de nieuwbouw voor het ZNMC. Door ook de Twiskeweg ter plaatse aan te passen hebben we een verkeersveiligere situatie gemaakt. De Twiskeweg is daarbij meer onderdeel geworden van het Darwinpark.

Hieronder ziet u de brug die wij hebben aangelegd samen met de oversteek. 

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met projectleider Ronald de Vries via telefoonnummer 14075 of mail naar ronald.vries@zaanstad.nl.

Vragen over het ZNMC

Voor vragen over het ZNMC kunt u per mail contact opnemen met Roger Jakobs via r.jakobs@zaanstad.nl.

Voor algemene vragen over het ZNMC kunt u terecht bij Paul Laport via p.laport@znmc.nl of kijk op Home - Zaans Natuur & Milieu Centrum

Archief

Hier vind je oude informatie over de verschillende projecten terug.

Wil je meer weten over hoe een project tot stand komt? Klik hier voor onze informatiepagina. Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl