Zwemmen? Check de kwaliteit van het zwemwater

 

Zwemmen? Check de kwaliteit van het zwemwater

16 juni 2022

De zomer staat voor de deur. Bent u van plan om lekker te gaan zwemmen in natuurwater? Check wel eerst de waterkwaliteit. In het Jagersveld meten we de waterkwaliteit. De actuele waterkwaliteit is goed. De gemeente Zaanstad houdt samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de zwemwaterkwaliteit op peil. Het Hoogheemraadschap controleert regelmatig op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën, zoals blauwalg of E.coli. 

In het Jagersveld leven veel watervogels en ganzen. Die poepen in het water en op de strandjes. Dat zorgde eerder voor een slechtere kwaliteit van het zwemwater. Daarom harken we twee keer per week de stranden aan en verzamelen we de uitwerpselen. Ook is een aantal jaar geleden een pomp geplaatst, die water diep uit de plas oppompt. Die staat 24 uur per dag aan en voert vers water aan. Het pompen helpt om de vorming van bijvoorbeeld blauwalg en bacteriën tegen te gaan. Houd er wel rekening mee dat het water ’s ochtends kouder kan zijn.

Geen honden in het water of de stranden

Om het water schoon te houden is het belangrijk dat honden niet op de strandjes komen. Heeft u kleine kinderen, laat die dan met een zwemluier om zwemmen.

Veilige en prettige zwemplek

We zorgen ook voor een veilige en prettige zwemplek door te kijken of de waterbodem niet te steil naar beneden loopt, of boten of surfers geen gevaar vormen voor zwemmers en of sanitaire voorzieningen in orde zijn.

Zwemmen in open water is niet zonder risico! 

Bij de Nauernasche Vaart, de Gouw en de Zaan vinden geen controles plaats of het water geschikt is om in te zwemmen. Daarom weet je niet of het water schoon en veilig genoeg is. Ook is vooral op de Zaan en de Nauernasche Vaart veel scheepvaartverkeer. Dat kan als mensen daar gaan zwemmen gevaarlijke situaties kan opleveren. Ga daar dus niet zwemmen.

Waar vind ik informatie over de zwemkwaliteit?

Wilt u weten hoe de kwaliteit van het water is? De laatste informatie vindt u op www.zwemwater.nl. Let op: klik op het tabblad ‘meetgegevens’ of in de gratis te downloaden app Zwemwater. Is de waterkwaliteit op dat moment onvoldoende? Dan staat dit ook op een smal bord op de stranden onder het algemene informatiebord. Let op: deze meldingen kunnen regelmatig wijzigen! 


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl