Wilgentakken beschikbaar voor scholen en maatschappelijke instellingen

 

Wilgentakken beschikbaar voor scholen en maatschappelijke instellingen

Voor scholen en maatschappelijke initiatieven stelt de gemeente wilgentakken beschikbaar. Deze kunnen zij gebruiken, om bijvoorbeeld op een schoolplein een wilgentunnel of wilgenhut te bouwen. Als de wilgentakken 50 tot 70 centimeter diep in de grond staan en voldoende water krijgen, kunnen ze verder groeien. Zo is het dus mogelijke om een ‘groeiende’ tunnel of hut te bouwen.

In heel Zaanstad staan wilgen. De gemeente knot deze wilgen vanaf half maart. Door het knotten houden ze hun karakteristieke vorm en blijven ze in goede conditie. Vorig jaar is de helft geknot. Dit jaar doen we de andere helft. Het jaar daarna slaan we helemaal over. Wilde bijen vinden in het vroege voorjaar nectar in de katjes die aan de wilgen groeien. Zo vroeg in het jaar bloeien er nog weinig andere planten. Door niet alle knotwilgen tegelijk te snoeien, is er steeds voldoende voedsel beschikbaar voor de bijen.

Interesse?
Heeft uw school of maatschappelijke organisatie interesse in wilgentakken? Mail dan naar groeneschoolpleinen@zaanstad.nl. Zet erbij hoeveel takken u wilt hebben en hoe lang ze ongeveer moeten zijn. De gemeente neemt contact met u op als takken beschikbaar zijn en waar u ze kunt ophalen!



Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl