Vogelgriep bij zoogdieren: houd honden veilig aangelijnd

Vogelgriep bij zoogdieren: houd honden veilig aangelijnd

8 februari 2022
Het was weer raak in Nederland: uit voorzorg werden 225 duizend dieren vergast. Nooit eerder greep de vogelgriep zo om zich heen in Europa. De gevolgen zijn nu al groot; vele miljoenen dieren in de pluimveehouderij zijn al ‘geruimd’. Maar ook daarbuiten sterven dieren. Ook honden kunnen besmet raken.

Het virus grijpt hevig om zich heen. Naast zwanen en ganzen, aalscholvers en meeuwen zijn inmiddels ook zoogdieren het slachtoffer. Honden kunnen aan kadavers vreten of erin bijten of vogelpoep eten. Ook voor mensen komt het virus dan dichterbij. Houd daarom je hond aangelijnd. Zo kun je voorkomen dat je hond met het virus in aanraking komt.

Vogelgriepprotocol

We brengen nogmaals onze informatie over vogelgriep onder de aandacht. Kijk op zaanstad.nl, zoekterm vogelgriep. Daar staat onder meer wat je moet doen als je een zieke vogel of een ander ziek dier ziet. En wij vragen je melding te maken van dode of zieke vogels of wilde zoogdieren zoals een vos. Raak de dieren niet aan, maar bel de gemeente op 14 075 (dood dier) of de dierenambulance (levend dier).

Op deze foto zie je enkele honden en hun baasjes in een wandelgebied.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl