Verbeteren openbare ruimte: groener en duurzamer

Investeren in openbare ruimte: aandacht voor Hensbroek, Schildersbuurt en De Kleurenklub

Actualisatie Meerjaren Investeringsplan (MIP)


13 januari 2022
De gemeente investeert per jaar zo’n 30 miljoen euro in het verbeteren van de openbare ruimte. Het gaat dan om het vervangen van onder andere de bestrating, riolering, verlichting en speelplekken. Doel is te zorgen voor een veilige omgeving waar je met veel plezier woont of verblijft. Waarin de gemeente investeert, staat in het meerjareninvesteringsplan (MIP). Dit plan actualiseert de gemeente elk jaar.

Het college stuurt het geactualiseerde MIP naar de raad. Enkele in het oog springende projecten uit het MIP zijn Hensbroek, de Schildersbuurt en De Kleurenklub in Zaandam.

De Kleurenklub 

We zoeken in de ‘Kleurenklub’ samen met inwoners naar kansen voor hun wijk. We gaan in gesprek over: natuurbeleving, bewegen, actief bezig zijn met onderhoud en ontmoeten. Ook nemen we hier maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie en biodiversiteit. Denk bijvoorbeeld aan een moestuin, wadi’s en bloemrijke grasvelden.

Schildersbuurt Zaandam 

In de Schildersbuurt vervangen we het riool, de bestrating en het groen in slechte staat. Ook hier is aandacht voor vergroening en klimaatadaptatie. We leggen een apart regenwaterriool aan, dat loost op het oppervlaktewater. Ook komen er wadi’s (greppels in groenstroken). Waar mogelijk vervangen we de bestrating door groen.

Hensbroek

In het project Hensbroek gebruiken we PVC buizen opnieuw. Van de 1.864 meter PVC die daar in de grond lag, is 1.036 meter bruikbaar. We hebben de buizen zijn voorzichtig uit de grond gehaald, getest en opnieuw gebruikt. Ook de huisaansluitingsleidingen bleken opnieuw te gebruiken. Behalve productie scheelt dit ook transportbewegingen.

De projecten uit het MIP vind je op deze pagina.

Klik voor een overzicht van alle projecten gesorteerd op plaats op onderstaande knop.

Projecten

Deze foto is gemaakt in de Schildersbuurt in ZaandamDe Schildersbuurt in Zaandam

Klik voor een overzicht van alle projecten gesorteerd op plaats op onderstaande knop.

ProjectenHoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl