Veranderingen in het begraven in Zaanstad

Veranderingen in het begraven in Zaanstad

Het is vanaf 1 januari 2023 mogelijk om het grafrecht op de drie grootste begraafplaatsen (Zaandam, Wormerveer Noord en Krommenie Blok) van Zaanstad voor onbepaalde tijd af te kopen. De begraafplaatsen zijn vanaf die datum ook langer open; van 9.00 uur tot zonsondergang, maar niet later dan 21.00 uur. Zo kunnen nabestaanden ook na hun werkdag het graf van een dierbare bezoeken. Ook geeft Zaanstad alleen nog particuliere kindergraven uit en verdwijnen de orgels in de aula’s. De raad moet nog wel instemmen met deze voorstellen.

Op de drie grootste begraafplaatsen kunnen mensen voor een particulier graf het grafrecht voor onbepaalde tijd afkopen. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan een wens van verschillende groepen uit de samenleving.

Openingstijden verruimd

De openingstijden trekt de gemeente zoveel mogelijk voor alle gemeentelijke begraafplaatsen gelijk. Ze sluiten vanaf januari voor voetgangers pas bij zonsondergang, maar niet later dan 21.00 uur. Ook mag de laatste begrafenis later op de dag plaatsvinden (mag 15.30 beginnen in plaats van 14.30 uur).

Geen algemene kindergraven meer

De gemeente gaat alleen nog particuliere kindergraven en geen algemene kindergraven meer uitgeven. Nu kiezen ouders kiezen soms noodgedwongen voor een goedkoper, algemeen graf. Een algemeen graf kunnen nabestaanden, echter na 10 jaar niet meer verlengen. De gemeente verlaagt het tarief voor begraven in een particulier kindergraf. Dat betekent dat meer mensen kunnen kiezen voor een particulier graf. Bij een particulier kindergraf is het mogelijk om de graftermijn na 10 jaar te verlengen.

Stoppen met de orgels

In de aula’s van de gemeentelijke begraafplaatsen staan nog drie orgels. De orgels zijn allemaal meer dan 40 jaar oud en aan vervanging toe, omdat ze het soms niet doen. Omdat nabestaanden de orgels nauwelijks gebruiken, stopt de gemeente met de orgels. We bieden de oude orgels aan maatschappelijke organisaties aan.

Raad bespreekt voorstellen nog

Het voorstel tot deze aanpassingen van de verordening op het beheer en het gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen, bespreekt de gemeenteraad naar verwachting begin november. 

Meer informatie?

Meer informatie over begraven vind je op www.buitengewoon.zaanstad.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl