Van alles te doen op open dag Havens en Vaarwegen

 

 Van alles te doen op Open Dag Havens en Vaarwegen

Rondom de Wilhelminasluis en op het Havenkantoor in Zaandam is op zaterdag 13 april tussen 10.00 en 16.00 uur van alles te doen. Dan is de Dag van de Binnenvaart en houdt Havens en Vaarwegen een open dag. 

We hebben een aantal binnenvaartschippers bereid gevonden om mee te werken aan deze dag. Zo kunt U een kijkje nemen in de machinekamer en stuurhut van onder andere een stoomschip, een sleepboot en een brandblusboot. Deze boten vindt u langs de Prins Hendrikkade, de Burcht en de Bodekade.’ Ook kunt op het Havenkantoor (Westkade 2 in Zaandam) een bezoek brengen aan de Centrale Post. Vanuit de Centrale Post bedienen we 15 Zaanse bruggen op afstand. Daar vertellen we u graag meer over het werk van Havens en Vaarwegen op en rond de Zaanse wateren.

Bedienen van bruggen op afstand
De mannen en vrouwen die bruggen en sluizen bedienen vanuit de Centrale Post zijn onze nautische operators. Op het Havenkantoor zijn altijd minimaal drie operators aan het werk. Ze bedienen nooit meer dan één brug tegelijk. Ze gebruiken onder andere camerabeelden om goed zicht te hebben op de bruggen en het verkeer. Dat is een behoorlijke klus. Wist u bijvoorbeeld dat jaarlijks zo’n 6.400 binnenvaartschepen 3.000 recreatievaartuigen over de Zaan varen? Samen vervoeren zij meer dan 2 miljoen ton aan goederen (zo’n 60.000 vrachtwagens). Ook staan ze in nauw contact met de hulpdiensten, zodat die weten bij noodsituaties weten, over welke bruggen op dat moment open staan.

Meevaren op de patrouilleboten
Liever een stukje varen? Stap dan aan boord van één van onze patrouillevaartuigen of op een ruim 100 jaar oud stoomschip. Rondom het Havenkantoor staan ook diverse kraampjes en het Kapiteinskoor treedt op. Hier kunt u informatie krijgen over onder andere nautische opleidingen.

Meer weten over historie van de Hondsbossche Sluis?
Of ga langs bij de vrijwilligers van de Hondsbossche Sluis. Zij vertellen u meer over de historie van deze sluis. De Hondsbossche Sluis wordt voornamelijk gebruikt voor het schutten van pleziervaart en light naast de Wilhelminasluis. De doorvaart in het vaarseizoen, is gratis. Het vaarseizoen is op 1 april gestart. De schippers krijgen wel een klomp toegeworpen. Hierin kunnen zij een bijdrage in de kosten van de (vrijwillige) bediening doen.

 Activiteiten zijn gratis
Alle activiteiten op en rondom het Havenkantoor zijn gratis te bezoeken.

Foto: Bart Homburg

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl