Schotse Hooglanders in Zaanstad

Hoe gaat het met de Schotse Hooglanders in Zaandam en Assendelft?


De laatste tijd kregen we vragen over de gezondheid van de Hooglanders. We zijn blij met deze betrokkenheid van bewoners. Net als hen vinden we het belangrijk dat het goed met de dieren gaat.

We hebben de veearts een extra controle laten doen. Bij deze controle bevestigde de dierenarts ons beeld dat de dieren op leeftijd zijn, maar nog in goede gezondheid verkeren. 

Er is één dier dat enigszins terug lijkt te vallen in conditie. Het dier houdt loopt wat meer achter de kudde. Dit kan een gevolg zijn van ouderdom - alle Hooglanders zijn op leeftijd - maar ook nog een mogelijk gevolg zijn van een blauwtonginfectie. Dit wordt in de gaten gehouden door de beheerder en de medewerkers van de gemeente. Verder is er in het Vijfhoekpark nog een koe met een lange hoef maar deze heeft hier nog geen last van met lopen. Om de Hooglanders te vangen, doet de kuddebeheerder af en toe wat hooi in de ruif om de dieren te lokken. Wanneer de koe in de kraal is, wordt hij bekapt.

Bijvoeren is niet nodig, de dieren verkeren namelijk in goede gezondheid en zijn volgens de dierenarts en de beheerder met oog op hun leeftijd eigenlijk nog wat aan de zware kant.

De organisatie die namens Zaanstad de Hooglanders in Zaandam en Happé bos in Assendelft verzorgt, houdt de dieren samen met ons goed in de gaten samen met medewerkers van de gemeente.

  • Regelmatige gezondheidscontrole van het vee
  • Jaarlijkse vangactie in de winter i.v.m. bloedtappen, klauw bekappen en oormerken
  • Jaarlijkse gezondheidscheck door dierenarts
  • Als het nodig is bijvoeren

De Schotse Hooglanders helpen bij het beheer van de parken. Ze vreten planten en jonge bomen weg, waardoor het park niet dichtgroeit.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl