Herinrichting de Dam

Nieuwe stappen naar herinrichting van de Dam in Zaandam


25 mei 2023

De Dam in Zaandam vormt het hart van het stadscentrum. Het heeft een belangrijke functie als centrumplek met veel bezoekers en verschillende gebruikers. Om die reden is het belangrijk de Dam de aandacht te geven die deze plek verdient. Daarom zet gemeente Zaanstad nieuwe stappen om de openbare ruimte van de Dam opnieuw in te richten.

Met de herinrichting van de Dam willen we zorgen dat het plein een fijnere plek is om te zijn. De openbare ruimte en de voorzieningen van dit belangrijke horecaplein moeten daarvoor beter aansluiten op de Gedempte Gracht, de Westzijde, het sluizencomplex en het Zaantheater. Het college van Burgemeester en Wethouders vindt het daarbij belangrijk dat het gebied het historische karakter houdt en dat er plek is voor groen.

Aanpak voor herinrichting Dam met uitgangspunten voor gesprek 

Sinds 2015 waren er al gesprekken tussen de gemeente en horecaondernemers aan de Dam over de herinrichting van het horecaplein. In 2022 besloten wij om dit project verder op te pakken. Er komen verschillende bijeenkomsten om met ondernemers en bewoners in gesprek te gaan over de inrichting van de Dam.

De gemeente heeft een aantal ruimtelijke uitgangspunten opgesteld. Deze gaan over onder andere de functie van het plein, het parkeren, de terrassen, afval en het laden en lossen. Er wordt een impressie gemaakt van het gebied, ook wel structuurschets van het gebied genoemd. De uitgangspunten en de structuurschets zijn samen de start van de bijeenkomsten en zijn bedoeld om het gesprek hierover te voeren.

Vertegenwoordigers tijdens het proces om te komen tot een plan

Als gemeente willen we tot een plan komen waar zoveel mogelijk belangen van verschillende partijen bij elkaar gebracht worden. Omdat er veel belanghebbenden zijn en de gemeente ruimte wil creƫren om goed met elkaar in gesprek te gaan, wordt een selectie van verschillende groepen uitgenodigd om mee te denken. Zij treden op als vertegenwoordiging namens een groep. De eerste bijeenkomst wordt voor de zomer gepland. Als het uiteindelijke plan is vastgesteld wordt het daarna uitgevoerd. Naar verwachting zal dat eind 2024 zijn.

Projectpagina

Gedurende het project wordt op deze website alle informatie bijgehouden: De Dam - Buitengewoon Zaanstad 


Foto van De Dam in Zaandam

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl