In Zaanstad meeste deelnemers aan NK Tegelwippen

In Zaanstad meeste deelnemers aan NK Tegelwippen

Bij de vierde editie van het NK Tegelwippen, die liep van maart tot en met oktober, werden in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record. Wethouder Wessel Breunesse: ‘We feliciteren Arnhem, Vlaardingen en Halderberge met de drie gouden scheppen. Zij verwijderden per inwoner de meeste tegels. In gemeente Zaanstad deden van alle gemeentes de meeste deelnemers mee. Wel 220 inwoners en organisaties lieten weten tegels te hebben verwijderd. Fantastisch, want minder tegels en meer groen zorgt ervoor dat onze gemeente koeler, waterbestendig en biodiverser wordt.’

Winnaars
Dit jaar streed Zaanstad met een recordaantal van 173 gemeenten mee in de competitie voor de meeste gewipte tegels. Zaanstad wipte 47.258 tegels en is op de 15e plaats geëindigd in het klassement van de 25 grote gemeenten. De drie gouden scheppen gaan naar Arnhem, Vlaardingen en Halderberge: zij wipten de meeste tegels per inwoner. Gemeente Arnhem verwijderde de meeste tegels (461.850), ruim 10% van het totaal aantal gewipte tegels, en wint daarmee ook nog eens de gouden tegel.

Succesformule voor vergroening
Wethouder Breunesse: wij willen Zaanstad de komende jaren groener en daarmee gezonder en duurzamer maken. Daarvoor hebben we extra middelen vrijgemaakt; €4 miljoen. In de ‘Aanpak Vergroening van de Stad’ hebben we daar doelen aan gekoppeld voor gezondheid, maatschappelijke betrokkenheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit. We willen het verschil maken in de dagelijkse leefomgeving van alle Zaankanters. Zo vergroenen we binnen tien jaar 60 schoolpleinen van basisscholen. Ook maken we buurten met veel steen samen met bewoners groener zoals in de Ooievaarstraat in Zaandam, de Zaanweg in Wormerveer en in Assendelft.’ In Zaanstad kunnen inwoners gratis geveltuintjes aanvragen en worden verwijderde stoeptegels gratis opgehaald. Rutte Groep haalde dit jaar 343.700 kilo stoeptegels op die zij circulair verwerken: ook nog eens duurzaam dus.

82 voetbalvelden meer groen
Wat in 2020 begon als tweestrijd tussen Amsterdam en Rotterdam, is uitgegroeid tot een landelijke competitie met 50% van alle Nederlandse gemeenten (173). Door initiatieven zoals buurtacties, tegeltaxi’s en ontelbaar veel (gevel)tuintransformaties zijn door bewoners en gemeenten tegels in recordtempo verwijderd. In totaal zijn 4.548.466 tegels gewipt, oftewel 413.000 m². Dat zijn zo’n 82 voetbalvelden aan groen erbij. Op basis van gewipte tegels per inwoner is dit jaar Halderberge kampioen. Per inwoner werden daar 4,3 tegels verwijderd. In absolute aantallen wipte Arnhem de meeste tegels: 462 duizend. Niet eerder haalde men in één gemeente zoveel tegels weg tijdens het kampioenschap.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl