Herman Engel en Albertino Neves: 'samen werken aan een schone gemeente'

 

Herman Engel en Albertino Neves: ‘Samen houden we onze gemeente schoon’  

Als je door het centrum van Zaandam wandelt, is de kans groot dat je ze tegenkomt. Herman Engel en Albertino Neves werken allebei bij het team Afval en Reiniging van de gemeente. Zij zorgen er samen met hun collega’s voor dat het centrum van Zaandam er elke dag netjes bij ligt. Wat maken zij dagelijks mee? Daarover vertellen zij je graag meer.

Albertino: ‘Tijdens ons werk krijgen we veel reacties van inwoners. Over het algemeen zijn die reacties positief. Bezoekers zijn blij als het centrum er netjes bij ligt. Dat geeft ons het trotse gevoel, dat ons werk er echt toe doet. We ruimen elke dag in het centrum zo’n 600 kilo afval op. Dat is natuurlijk een behoorlijke stapel. Dat is zowel afval dat netjes in de prullenbakken is gegooid, als zwerfafval. We komen van alles tegen. Denk bijvoorbeeld aan sigarettenpeuken, voedselverpakkingen, maar ook telefoons en speelgoed’.

‘Verloren knuffels’
Herman: ’We vinden wel eens een knuffel van een kind op straat. Waarschijnlijk heeft een kind dat per ongeluk laten vallen of is die uit een tas gevallen. Die gooien we niet weg. Die zetten we boven op een afvalbak. Daardoor komt de knuffel vaak weer terug bij het kind. Waardevolle dingen die we vinden, leveren we bij ‘gevonden voorwerpen’ af op het stadhuis’.

Vissen in de Gracht
Albertino: ‘Het komt wel eens voor dat iets persoonlijks van iemand per ongeluk in de Gedempte Gracht valt of waait. Dan vissen we dat eruit, net als het vuil natuurlijk. Mensen zijn heel blij met onze hulp, terwijl het voor ons meestal een kleine moeite is’.

Geen afval naast de afvalbak
Herman: ’Dump vooral geen dingen naast de afvalbakken. Mocht je toch een volle afvalbak tegenkomen? Loop dan even een klein stukje door naar de volgende en laat het ons weten. De volgende staat vaak dichtbij. Ook als iets per ongeluk kapot valt, spreek ons aan. Dan ruimen wij het meteen op. Zijn wij niet in de buurt, doe dan een melding via de website’. 

Blij met hulp van inwoners
Beiden: ‘Wij doen natuurlijk onze uiterste best om de gemeente schoon te houden, maar wij kunnen het niet alleen. We zijn dan ook blij met bewoners die de straat opgaan, om zwerfafval op te ruimen. Hoe mooi is dat. Samen zorgen voor een schone gemeente’. 

Foto: Pascal Fielmich

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl