Handhavers pakken 'zwerfafvalgooiers' aan

 


Handhavers pakken 'zwerfafvalgooiers' aan


Als de straten, het water, de parken en de winkelgebieden schoon zijn van (zwerf)afval, kan iedereen genieten van al het moois dat Zaanstad te bieden heeft. Helaas hebben we te maken met veel zwerfafval op straat. Dat pakken we aan. Zo hebben de afdelingen Straattoezicht en Gebruikstoezicht de handen inéén geslagen. Wij handhaven op het gooien van afval op straat. Behalve zichtbare handhaving, lopen zij ook door de gemeente in burgerkleding. Dat doen we om inwoners die ‘verkeerd’ gedrag vertonen op heterdaad te kunnen betrappen. 

 Onze medewerkers zetten zich elke dag in om de afvalbakken op tijd te legen en het zwerfafval op te ruimen. Om het centrum schoon te houden gaan we meer medewerkers inzetten tijdens de weekenden.

Bigbelly’s

We hebben een aantal prullenbakken in het centrum verwijderd en Bigbelly’s geplaatst. In deze bakken zit een mechanisme dat afval kleiner maakt. Daardoor past in deze bakken meer afval.

‘Veulvreter'en peukenstofzuiger

Sinds 2022 helpt de Veulvreter in de strijd tegen afval. Dit is een op afstand bedienbare varende drone. Die kan varend afval en kroos uit het water verzamelen. We zetten deze vooral in op de Gedempte Gracht, maar we kunnen de Wasteshark ook op andere plaatsen gebruiken. Een groot voordeel is dat deze op moeilijk bereikbare plekken komt. Hiermee halen we afval sneller uit het water. Tot voor kort moesten medewerkers met een schepnet afval uit het water plukken. Ook zetten we een peukenstofzuiger in. Hiermee kunnen we op een eenvoudige manier sigarettenpeuken opzuigen, die op de grond liggen.

Blij met vrijwilligers

Helaas ligt ondanks al deze maatregelen nog steeds zwerfafval op straat. We zijn erg blij met alle hulp van vrijwilligers, die regelmatig de wijken in gaan om dit op te ruimen. Ook hebben we contact met ondernemers over het schoon houden van de omgeving binnen 25 meter van hun bedrijf.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl