Gratis jonge bomen voor Zaanse inwoners

 

Gratis jonge bomen voor Zaanse inwoners via BomenHub ‘Zaanstreek’

Niet overal kunnen nakomelingen (de zaailingen) van bomen en struiken volwassen worden. Dat is natuurlijk jammer. Gelukkig is daar wat op gevonden. HenkF Hoekstra vrijwilliger van MeerBomenNu vertelt over de BomenHub ‘Zaanstreek’, waar iedereen  jonge zaailingen gratis kan ophalen. De BomenHub ‘Zaanstreek’ is een initiatief van verschillende Zaanse raadsleden en vrijwilligers van MeerBomenNU. 

HenkF: ‘Onze organisatie bestaat volledig uit vrijwilligers. Wij oogsten zaailingen, die vaak niet de ruimte hebben, om uit te groeien tot een volwassen boom of struik. Het oogsten gebeurt onder andere op de randen van sportvelden, het Hembrugterrein, het Jagersveld en de Boerejonkerbuurt. Deze zaailingen houden we niet zelf. Onze oogst delen we gratis uit aan inwoners. Dat doen we tijdens de door ons georganiseerde uitdeeldagen. Deze zijn op zaterdag 3 februari en op zaterdag 2 maart’.

De BomenHub ‘Zaanstreek’
‘Het bewaren van de zaailingen doen we op een zogeheten BomenHub. We zijn heel blij dat we daarvoor de schooltuinen in het Darwinpark mogen gebruiken. We beperken ons tot het oogsten van inheemse soorten. Denk bijvoorbeeld aan populieren, wilgen en vlieren. Dat zijn dus de soorten die in Zaanstad al eeuwen voorkomen. Tijdens het uitdelen, geven we inwoners ook advies hoe ze de bomen moeten verzorgen’.

Oogsten en planten van november tot maart
‘De winter is een goede periode om de zaailingen te oogsten. Dan is er weinig beweging van sappen door de wortels, takken en bladeren. In deze periode hebben ze weinig last ervan als wij ze oogsten’.

‘Blij met initiatief’
Wethouder Wessel Breunesse: ‘Ik ben heel blij met dit initiatief. Het sluit volledig aan bij onze ambitie om Zaanstad samen, leuker en sneller te vergroenen. Door jonge boompjes te verplanten in plaats van te ruimen of versnipperen, krijgen ze de kans om door te gaan met het opslaan van CO2. Ze kunnen nu uitgroeien tot een volwassen vlier, wilg of populier. Zo kunnen we nog heel lang plezier hiervan hebben in onze Zaanse dorpen, wijken en tuinen.

Als groene wethouder waardeer ik het ook enorm dat deze circulaire manier van werken ook grondstoffen bespaart. De natuur kweekt ze ‘gratis’ voor ons op, zonder dat wij hier iets voor hoeven te doen. Door ‘circulair groenbeheer’ kunnen wij zo samen met onze inwoners Zaanstad nog sneller vergroenen’.

Meer weten?
Meer weten of interesse om te helpen? Kijk op de website MeerBomen.nu.

foto: Bart Homburg

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl