Graskarper omgetoverd in groene speelplaats

 

Graskarper omgetoverd in groene speelplaats 

Op de speelplaats de Graskarper in Krommenie zijn 15 nieuwe bomen (eiken, platanen en dennen) geplant. Dat gebeurde door wethouder Wessel Breunesse van Openbare Ruimte samen met leerlingen van groep 8 van CBS De Evenaar en leden van de Dorpsraad uit Krommenie. De rest van de speelplaats knapt de gemeente volgend jaar op. De nieuwe bomen geven schaduw bij warm weer. Dat maakt het een fijne speelplaats voor kinderen. Ouders kunnen hier fijn in de schaduw zitten.

De gemeente vergroent de komende maanden nog meer speelplaatsen. Groene speelplaatsen nemen water op als het lang en hard regent en zijn goed voor de biodiversiteit. Ook raken kinderen spelenderwijs vertrouwd met de natuur. Behalve op de Graskarper komen er ook onder andere op de speelplaatsen de IJsbloem in Assendelft, op de Duke Ellingtonstraat in Zaandijk en op de Regenboogforel in Krommenie extra bomen bij. 

Waarom nu planten?
Het plantseizoen is van november tot maart. Dan zijn de bomen kaal en in rust. Als het nat is of de grond bevroren is, kunnen we niet planten. Als het nat is verdicht de bodem. Dan kan er geen zuurstof bij de wortels komen. Of de boom ‘verzuipt’ doordat zijn wortels in het water staan.  

Vergroenen van schoolpleinen
Eind november vergroenden we het schoolplein van CBS Tamarinde. Deze was helemaal betegeld en bestaat nu voor het grootste deel uit zand, water, houtsnippers en planten.  In Zaanstad zijn er op dit moment 10 groene schoolpleinen. De komende 10 jaar wil de gemeente in totaal 60 schoolpleinen hebben vergroend!  

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl